Milyen legyen a konyhád elrendezése? I.

Az új konyha tervezését sokan a dizájnnal kezdik. Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a konyhának funkcionálisnak kell lennie. Hiszen itt fogsz akár napi szinten sütni, főzni, enni, inni, mosogatni. Nem mindegy tehát a konyhád elrendezése. Szeretnénk néhány tippet adni, hogyan hozd ki a helyiséged adottságából a legtöbbet.

Az első és legfontosabb lépés, hogy megvizsgáld a konyhád méretét és alaprajzát. Enélkül hozzá se fogj a tervezéshez. A helyiség adottsága nagyban meghatározhatja, hogy milyen konyhai elrendezésben gondolkodhatsz – egysoros, kétsoros, L-alakú, U-alakú -, hány szekrény fél el, milyen hosszú lehet a munkalap, vagy befér-e egy konyhasziget vagy sem.

Például kisebb térben, ha van elegendő hely, a kétsoros konyha szuper megoldás lehet. Ez azt jelenti, hogy a helyiség két szemközti falát rendezzük be. Figyelj oda mindenképpen, hogy legyen elegendő hely a közlekedésre, és a konyhaszekrényeket és a konyhagépek ajtaját is kényelmesen tudd kinyitni.

Nagyobb, nyitott térben a legnépszerűbb az L-alakú elrendezés, ahol a konyhaszekrények a helyiség két szomszédos falán helyezkednek el. Egy ilyen konyhában jól mutat egy konyhasziget is. Az L-alakú konyhának korábban egy egész cikket szenteltünk.

Miket vegyél figyelembe, amikor megtervezed az elrendezést?

|1| Mekkora hely áll rendelkezésedre?

Teljesen fölösleges mondjuk egy konyhaszigetet egy picike konyhába tervezni, sokkal több bosszúságot okoz majd, mint örömet. A kisebb terekben érdemes a vertikális teret minél jobban kihasználni, hogy elegendő tárolóhelyhez jussunk. Ezernyi ilyen dolog van a konyhatervezés során, amit érdemes számításba venni.

|2| Gondold át, hogy mire használod a konyhád!

Mennyi időt szoktál itt tölteni? Napi szinten főzöl vagy csak ritkábban? Itt szoktál étkezni, vagy egy másik helyiségben? Esetleg ide telepítetted a home office munkaállomásod? Hányan használják a konyhát? Várható-e változás hamarosan az életmódodban – például gyerkőc születése? Mennyi konyhai eszközöd van, amit tárolni szeretnél? Mindig csak annyi élelmiszer van otthon, amennyit elfogyasztasz, vagy szeretsz felhalmozni alapanyagokat, hogy kényelmesebb legyen a főzés?

|3| A dizájn is nagyon fontos!

Tradicionális vagy modern konyhát szeretnél? Milyen színek tetszenek? Kis térben a világosabb színek jobban mutatnak, míg a sötét színek összenyomják a teret. Nemcsak a konyhaszekrények, a munkalap és a konyhai hátlap is rengeteget tesz hozzá az enteriőrhöz. Nem kötelező mindennek egyszínűnek lennie, a különböző elemek kontrasztjával is érdemes játszani.

Ha megvan az alaprajz és eleget inspirálódtál, keress fel bátran egy konyhatervező szakembert, aki segít kitalálni a részleteket és pontról pontra megtervezi a bútorokat és a konyhagépek helyét. Sokan nem kérnek profi segítséget, pedig nagyon jól tud jönni egy tapasztalt szakértő tanácsa. Részletes tervek nélkül nem szabad nekiállni a kivitelezésnek. A műszaki tervekről se feledkezz meg, hiszen nem mindegy, hogy hol van szükség áramra, konnektorra, hol futnak a vízvezetékek, hova lesz kialakítva a szagelszívó stb. Egy igényes tervező ezekre alapból gondol, hiszen azért bízod meg, hogy a sokéves tapasztalataival segítse a folyamatot. Ő az, aki látja a kivitelezés buktatóit, elmondja az aggályait, ha olyat szeretnél, amivel nagy valószínűséggel a hétköznapokban nem leszel elégedett, és olyan szuper dolgokat is javasol, amelyek neked eszedbe sem jutottak.

Ha profi segítséget szeretnél igénybe venni, keresd bátran a Mobilan munkatársait! Foglalj egy időpontot konyhastúdiónkba, ahol megtervezzük, és akár 3 héten belül meg is valósítjuk álmaid konyhabútorát. Nálunk ez a 6 lépés vezet az új konyhabútorodhoz: KATTINTS IDE!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Stílusos bérlemény – kompakt elegancia Budapesten

Stílusos bérlemény – kompakt elegancia Budapesten

Referenciamunkáink bemutatását ezzel a bérbeadásra szánt ingatlannal folytatjuk. A teljes lakás berendezésével bíztak meg bennünket, ráadásul nem túl magas büdzsével dolgoztunk, de úgy gondoljuk, hogy egy igazán esztétikus és harmonikus megoldás született. A...

bővebben
Konyhapult-világítás LED technológiával

Konyhapult-világítás LED technológiával

A konyhai világítás alapos megtervezése fontosabb, mint gondolnánk. Az sem jó, ha túl kevés fényforrással dolgozunk, hiszen ez balesetveszélyes is lehet, és fölöslegesen sem érdemes túlzottan sok világítótestet betervezni. Ebben a cikkben a konyhapult-világítás...

bővebben
Hogyan tervezz időtálló konyhát?

Hogyan tervezz időtálló konyhát?

A trendek jönnek-mennek, és természetes, hogy egy-egy divathullám időnként elkap minket. Mégis azt gondoljuk, hogy ha konyhafelújításon gondolkodsz, akkor fontold meg, hogy milyen lenne az a konyhabútor, amiben hosszú távon is örömödet leled. Ez akkor is fontos, hogy...

bővebben