fbpx

Gyerekbarát megoldást keresel? Ilyen konyhát tervezz!

A konyha veszélyes terep a gyerekek számára: kemény felületek, durva sarkok, éles élek, tűzveszélyes anyagok, csak hogy néhányat említsünk. Nem igazán lenne életszerű egyszerűen kitiltani őket ebből a helyiségből, de érdemes megtennünk néhány óvintézkedést, hogy megóvjuk a biztonságukat.

Korábban már írtunk arról, hogy hogyan tedd biztonságosabbá konyhádat gyermekeid számára. Most van további 5 tippünk, amit érdemes megfontolni és megvalósítani, hogy gyermekeinket, unokáinkat biztonságban tudjuk a lakásnak ebben a szegletében is.

#1. Lekerekített sarkokat válasszunk

Tudtad, hogy a konyhai munkalapok élzárásai között nagy különbség lehet? Bár nem minden anyagra jellemző, de az élzársok formaválasztéka igen széles palettán mozog: a lekerekített élektől a félgömbölyűn keresztül a különböző, bonyolultabb keresztmetszeti mintában kialakított számtalan variációig. Egy gyermekbarát konyhában mindig a lekerekített verziót válasszuk, így ha a gyerkőc esetleg nekimegy vagy nekiesik a konyhapultnak, kisebb sérülésekkel fogja megúszni.

 

#2. Nagyon fontos a higiénia

A te gyermekeddel is előfordult már, hogy kiöntött vagy ráejtett valamit a konyhapultra? Lássuk be, ez nem csak a gyerekekkel fordul elő. De ők valóban akár mókásnak is találhatják, ha játszanak az étellel vagy szétfröcskölik azt. Érdemes olyan anyagokat választani, amelyek jól bírják a strapát, ilyen lehet például a kvarckő vagy a HPL munkalapok. A munkalapok típusairól és azok alap tulajdonságairól korábbi cikkünkben olvashatsz. 

 

#3. Gyerekbarát magasságok

A gyerekek nagyon szeretik utánozni a szüleiket, és főként amíg még kisebbek, szeretnek besegíteni a konyhában. Ha van rá lehetőséged, alakíts ki egy olyan részt a konyhán belül, ami a gyerkőcök magasságának megfelelő, szívesen és biztonságban használhatják azt. Például egy kisasztal kis székekkel vagy egy kis mini „konyhapult”, ahol a szülői segítséggel közösen lehet szendvicseket készíteni. Ez öröm a gyerekeknek, lefoglalja őket, és jóval veszélytelenebb, mintha egy sámlira kéne állniuk és felcsimpaszkodniuk a konyhapultra.

#4. Érintésmentes kézmosás

A gyerekek számára nehézséget okozhat a csapok használata, és lássuk be, annyira nem is szeretnek kezet mosni. A hagyományos csapokat alapból nehezebben tudják megnyitni, ráadásul ezeknél és a könnyebben megnyitható karos csaptelepeknél is előfordul, hogy a gyerekek leforrázzák magukat. Egy érintésmentes megoldás választásával, és az alaphőmérséklet biztonságos beállításával a gyerekeket sokkal könnyebben és biztonságosabban lehet „rászoktatni” a kézmosásra.

#5. Legyen egy saját fiókja

A gyerekbiztos tárolás fontos, ugyanakkor az is, hogy legyen egy saját fiókja vagy kisszekrénye, amiben olyan dolgokat tárolhat, ami nem veszélyes, de leköti annyira, hogy elvegye a kedvét a további „felfedezésektől”. Tarthatja benne a saját műanyag tányérjait, táljait, poharát, egy-két nasit, aminek az elfogyasztását magának oszthatja be. Ezzel éreztethetjük vele, hogy nem kizárni szeretnénk a konyhai tevékenységekből, ugyanakkor meg is védjük az épségét.

 

Amennyiben valóban gyerekbarát konyhát szeretnénk tervezni, érdemes mindennek alaposan utánajárni. Természetesen itt is nagy segítséget jelenthet egy profi konyhatervező, aki részletes ajánlásokkal lát el minket, ismeri az összes „buktatót”, és abban is tanácsot tud adni, hogy elképzeléseinket milyen alapanyagokból valósítsuk meg, hogy az strapabíró és tartós legyen, de ne menjen a dizájn rovására. Keresd bátran a Mobilan szakembereit!

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben