A munkalap nagyban meghatározza konyhánk alaphangulatát, így nem csoda, hogy a konyhatervezés során hamar szembekerülünk ezzel a kérdéssel. Érdemes erre nemcsak a látvány, hanem egyéb szempontok miatt is kiemelt figyelmet fordítanunk. Konyhát jó esetben hosszú távra választunk, így a dizájnon kívül rendkívül fontos az is, hogy hosszú ideig szolgáljon minket.
Manapság elképesztően nagy választék tárul elénk, amikor a konyhai munkalapokat tanulmányozzuk. A különböző színű, mintázatú anyagok más-más stílust kölcsönöznek konyhánknak, ráadásul különböző előnyöket és hátrányokat kínálnak számunkra. Álmaink megvalósulásának legfeljebb az szabhat határt, hogy mekkora büdzséből gazdálkodhatunk.
Az, hogy milyen anyagból van a munkalap nagyon nagy mértékben határozza meg a konyhabútor teljes árát. Ennek ellenére is azt javasoljuk, hogy ne ezen spóroljunk, hiszen sok esetben az ár egyenesen arányos a minőséggel is. Tehát az egy dolog, hogy mi az, ami látványra tetszik, de az sem mindegy, hogy a napi használat során mennyire és hogyan lesz igénybe véve a felület. Például, ha kislányod minden reggel előszeretettel locsolja szét a tejet a konyhapulton vagy keni össze lekvárral, akkor mondjuk semmiképpen se egy fehér gránit munkalapot válassz. Vagyis választhatod azt is, de számíts rá, hogy nagyon sok meló lesz napi szinten a takarítással.
A következőkben 3 munkalap típust mutatunk be, azok minden előnyével és hátrányával, hogy könnyebben tudj választani. Bármilyen munkalapot is választasz, az alábbi szempontokat mindenképpen vedd figyelembe: víz- és hőállóság, a kiömlött étel, ital és a kések karcoló hatásának elviselése, valamint a könnyű tisztíthatóság és a tisztítószerekkel szembeni ellenállóképesség.
#1. HPL dekor bevonattal rendelkező munkalapok
Az egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb munkalap típus. A HPL a High Pressure Laminate rövidítése, magyar fordításában „magas nyomású laminátum”. Nevével is tudatja, hogy laminált felületről van szó, alap hordozója a natúr fa forgácslap, melynek felső és elülső részét magas nyomáson laminált vízzáró dekorréteg fedi.
Előnyei: A tömör fa, a kő és a kerámia látványát és érzetét nyújtja, ám a valódi anyagoknál jóval olcsóbb kivitelezésben. A speciális élzárásoknak köszönhetően alkalmazásakor nagy teret kap a kreativitás. Nem hagy rajta foltot a kiömlött étel, ital, jól tűri a nehéz edényeket is (nem pattan le), kiválóan ellenáll a karcolásnak és az ütéseknek. Könnyen tisztítható, higiénikus és foltálló.
Hátrányai: Fontos szem előtt tartani, hogy minél simább és fényesebb a felülete, annál sérülékenyebb az ilyen munkalap. Korlátozottan hőálló, tehát csak rövid ideig bírja, ha nagy hőnek van kitéve, szóval ne felejtsd rajta a forró lábost. Nagyon figyelj oda, hogy kitől vásárolsz, ugyanis a megfelelő éleldolgozás és a sarkaknál alkalmazott megoldások jelentősen megnövelhetik, vagy épp csökkenthetik a pult élettartamát. Ha nem igényes a megmunkálás, akkor még a víz is komoly kárt tehet benne. Ez azonban a megfelelő szakértő kiválasztásával elkerülhető – a Mobilan munkatársai természetesen szívesen állnak rendelkezésedre akkor is, ha ezt a típust választod. Konyhabútorainkra 10 év termékgaranciát biztosítunk.
#2. Technikai kő – Technistone
A Technistone egy magas minőségű kvarc felület, amely a természetes alapanyagokat (kvarc) ötvözi a modern, élvonalbeli keverési és préstechnológiával. Tulajdonképpen préselt lapokból áll, amelyeket később a szükséges termékké dolgozzák fel.
Előnyei: Elképesztően erős, törhetetlen, így ellenáll a karcolásoknak, a késsel való érintkezésnek és főzés közben használt anyagoknak (pl. ecet, citromlé). Az egyenletes keménységű, környezetbarát technikai kő sokkal rugalmasabb, mint a természetes. A technológiának köszönhetően karc-, sav, lúg- és több száz fokig hőálló. Szín- és struktúraválasztéka rendkívül gazdag.
Hátrányai: Nehéz valódi hátrányát felsorolni. A megmunkálása kifejezetten technológia-, gyakorlat- és időigényes, de számos fantasztikus tulajdonsággal rendelkezik, így, ha megtaláljuk a megfelelő szakembert, hosszú távon is elégedettek leszünk vele.
#3. Természetes kövek
A természetes kövek közé az organikus eredetű, bányászott anyagok, mint a gránit vagy a márvány sorolható.
Előnyei: Egyszerűen praktikus, rendkívül strapabíró, ráadásul elegáns és gyönyörű. Víz- és hőállóak, de ellenállóképességük nagyban függ a kőzet típusától. Például a gránit munkalap keménységének köszönhetően hihetetlenül strapabíró, míg a márvány puhább kőzet. Több színben- és mintában érhetőek el, a természetes eredetüknek köszönhetően elmondható, hogy minden darab egyedi, mivel nincs két egyforma erezettel, színmintával rendelkező kőzet.
Hátrányai: Rendszeres kezelést igényelnek, tehát olyanoknak ajánlott, akik hajlandóak erre bizonyos időközönként figyelmet fordítani. A márvány esetében például problémát okozhat, hogy a tisztítószerekben található vízkőoldó elveszi annak fényességét, tehát nagyon nem mindegy, hogy mivel és hogyan tisztítjuk. Árfekvésben nem a legolcsóbbak, de hihetetlenül tartósak, így hosszú távon mindenképpen elégedettek leszünk velük.
Bármelyik munkalap mellett is döntünk, fontos, hogy konyhabútor szakértőnktől mindenképpen megkérdezzük, hogy az milyen napi / heti szintű ápolást igényel, így sokáig örülhetünk majd a választásunknak.