fbpx

U-alakú konyhád van? Erre figyelj oda a tervezéskor!

U-alakú konyhának azt nevezzük, ahol annak kialakítása 3 szomszédos falon történik, a helyiség negyedik fala pedig bejáratként szolgál. Amennyiben elegendő hely áll rendelkezésünkre, akkor akár szigetet vagy félszigetet is csempészhetünk ebbe az elrendezésbe, hogy kiterjesszük a munkafelületet és növeljük a konyhánk tárolókapacitását. Szeretnénk néhány ötlettel szolgálni, ha ezt az elrendezést választod, hogy biztosan elégedett legyél a végeredménnyel.

A hiedelmekkel ellentétben U-alakú konyhát nem csak hatalmas alapterületen lehet megvalósítani, de azért legyünk óvatosak: fontos, hogy legyen elég helyünk a 2 szemközti falon elhelyezett munkafelületek között. És túl nagy konyhában sem igazán fogjuk jól érezni magunkat ezzel az elrendezéssel, ugyanis így túl nagy távokat kell megtennünk egyik munkafelülettől a másikig. Egyszerűbben megfogalmazva: igazán semmi sem fog kézre esni.

 

#1. Pontosan tervezd meg a konyhai háromszöget

Na de mi is az a konyhai háromszög? Ez tulajdonképpen egy hüvelykujjszabály minden konyha tervezésekor, ami arra szolgál, hogy minél komfortosabb legyen a munkavégzés a konyhában. A háromszög csúcsaiban a mosogató, a tűzhely és a hűtő áll, tehát a legfontosabb munkafolyamatok: az előkészítés, a tárolás és a főzés. Ideális esetben, hogy minden kézre essen, maximum 90 centiméter legyen a pontok közötti távolság, de semmiképpen se haladja meg a 6 métert!

 

#2. Gondolkozz hosszútávon

Ez tulajdonképpen minden konyhatervezési folyamatra igaz. Érdemes átgondolnunk, hogy mennyi ideig lakunk majd előreláthatólag az adott ingatlanban, így az esetleges élethelyzetbeli változásokra is felkészülhetünk. Ilyen lehet például a gyerkőcök érkezése. Ha alapból gyerekbarát konyhát tervezünk (ide belinkelni korábbi cikket), az a jelenlegi funkcionalitást nem korlátozza, de később rengeteg fejfájástól és macerás és költséges átalakítástól óvhatjuk meg magunkat.

 

#3. Jöhet a régóta vágyott konyhasziget

Amennyiben van elég rendelkezésre álló helyünk, ne feledkezzünk meg a konyhaszigetről sem. Ha nem elég nagy a konyhánk, akár félszigetet is tervezhetünk. A konyhasziget nem csak nagyon praktikus – plusz munkalap és tárolófelület -, de konyhánkat igazi közösségi térré is formálhatjuk vele. Hiszen akár körbeülheti a család, funkcionálhat bárpultként, amikor vendégeket hívunk, de a gyerkőcök is leülhetnek mellé akár leckét írni, miközben mi teszünk-veszünk a konyhában.

#4. Eljött a nyitott polcok ideje

Az U-alakú konyha számtalan tárolási lehetőséget biztosít, mivel a 3 falának köszönhetően rengeteg helyünk van konyhaszekrényeket és polcokat elhelyezni. Azonban vigyázzunk! Ha túl sok zárt szekrényt tervezünk egy ilyen típusú konyhába, az nagyon zsúfolt hatást kelthet. Ezt ki tudjuk küszöbölni, ha a konyhaszekrényeket nyitott polcokkal kombináljuk. Ha nem annyira tudsz megbarátkozni ezzel a polcos megoldással, használj üvegajtós konyhaszekrényeket, melyek csökkentik a zsúfoltság érzetét, mégis zárt térben maradnak a tányérok és egyéb konyhai kiegészítők.

 

#5. Itt néhány extra is elfér

Mivel az U-alakú konyhában valószínű nem lesznek tárolási nehézségeid, így néhány olyan plusz dolgot is be tudsz majd építeni, amire más típusú elrendezésnél sajnálnád a helyet. Ilyen lehet akár egy bortároló, vagy egy kis gyereksarok, de a lehetőségek tárháza végtelen. Ereszd szabadjára a fantáziád.

Amennyiben szeretnéd konyhád tervezését szakértőre bízni, keresd bátran a Mobilan szakembereit, akik segítenek elképzeléseid praktikus formába ölteni, és mind a rendelkezésre álló helyből, mind a büdzsédből a legtöbbet kihozni.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben