Tradicionális vagy modern konyha? Melyiket válasszam?

Sokan nem tudják, hogy a tradicionális és a modern konyhatervezésnek egy kombinációja is létezik, de erről majd a későbbiekben írunk, ezúttal szeretnénk a két alap típusra összpontosítani. Lássuk, hogy melyek az ezek közötti alapvető eltérések, és melyek azok a szempontok, amelyeket a döntésünk során érdemes figyelembe vennünk.

A tradicionális konyhát a bonyolult, aprólékos díszítő elemek, a meleg színek, a természetes anyagválasztás, valamint a klasszikus vagy országspecifikus dizájn jellemzi. Ezzel szemben a modern konyhabútor a minimalista, letisztult, sima felületeivel hódít.

 

Miért válassz modern konyhabútort?

Ami biztos, egy modern kialakítású konyhával mindenképpen együtt jár valami plusz életérzés, főként, ha eddig idejétmúlt, régi konyhabútoraink voltak. Ilyenkor elég nagy a kontraszt, így szinte megcsap minket a büszkeség érzése. Amit ne feledjünk, hogy a modern konyhabútor dizájn formavilágában és a színválasztásban is követhet egy adott divatot, ami lehet, hogy pont egyezik az ízlésünkkel, ugyanakkor gondoljunk arra is, hogy mennyire fog tetszeni nekünk ez akár 8-10 év múlva.  Hiszen konyhabútort általában hosszú távra választunk. Érdemes egy pici kompromisszumot kötni: legyen a konyhánk modern, ugyanakkor válasszunk olyan színeket, amelyek nem csak azért tetszenek számunkra, mert épp megláttuk őket egy adott év katalógusában. Rengeteg olyan árnyalat és anyag van, ami soha nem megy ki a divatból, érdemes ezek közül mazsolázni.

Kinek való a tradicionális dizájn?

A hagyományos konyhabútoroknak is megvan a maga rajongótábora. Klasszikus, általában kevésbé letisztult, díszes, ettől viszont otthonos és vidám hangulat varázsolható akkor, ha a konyha kialakítását gondos tervezés előzi meg. A természetes anyagválasztás ilyenkor alapvetés, amire mindenképpen figyeljünk oda, hogy kerüljük az összevisszaságot, rendezetlenséget, vigyünk egy rendszert a „kavalkádba”.

Mégis milyen szempontokat vegyek figyelembe a választásnál?

Mennyi ideig szeretnél az adott házban vagy lakásban élni? Ha úgy látod, hogy hosszú távra tervezel, akkor nyugodtan valósítsd meg álmaid konyháját, akár a megszokottól eltérő színekkel, extramodern formavilággal, vagy egy teljesen hagyományos dizájnnal. Azt érdemes tudni, hogy lakáseladás szempontjából a vevők általában a modern konyhabútort, és a visszafogottabb színhasználatot részesítik előnyben.

 

Melyik stílus passzol hozzád és a lakásod többi részéhez? Választhatod bármelyik konyhabútor típust, ha az nem passzol a lakás többi részéhez. Egy minimalista berendezésű otthonban elég furcsán festene mondjuk egy vintage konyha, és ez fordítva is igaz. Egy amerikai, nyitott kialakítású konyhánál pedig ez nem is kérdés, hogy mennyire fontos a koherencia.

 

Mi az, ami passzol az életstílusodhoz? A konyha funkcióit is érdemes figyelembe venni a stílus kiválasztásakor. Gondold át, hogy hogyan, mikor, mire használod a konyhád. Itt sok minden szempont jöhet szembe. Hogy egy egyszerű példát említsünk: ha nincs időd, vagy utálsz takarítani, nem biztos, hogy egy hagyományos, frazírokkal és díszekkel tarkított, nehezen tisztítható konyhabútor a legjobb választás.

 

Ha eljutottál arra a pontra, hogy inspirálódtál, és egyedi konyhabútort szeretnél, keresd bátran a Mobilan szakembereit, akik segítenek rávilágítani számodra a megfelelő szempontokra, hogy az életstílusodnak és ízlésednek leginkább megfelelő végeredmény születhessen.

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Érdemes-e nem szabvány magasságú konyhapultot választani?

Érdemes-e nem szabvány magasságú konyhapultot választani?

A konyhapultok magassága alapvető fontosságú a konyha ergonómiájának és funkcionalitásának szempontjából. Az átlagos konyhákban a szokásos pultmagasság 90 cm, amit a konyhaszekrények és munkalap vastagsága együttesen ad ki. Általában azért szokás ezzel számolni, mert...

bővebben
10 időtálló színséma modern és klasszikus konyhabútorokhoz

10 időtálló színséma modern és klasszikus konyhabútorokhoz

A konyhabútor tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe vennünk, azonban az egyik legjelentősebb ezek közül a dizájn kiválasztása. A konyha színeinek megfelelő összeállítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy harmónikus enteriőrt teremtsünk, ami ráadásul az egész otthon...

bővebben