fbpx

Egysoros konyhád van? Erre figyelj oda a tervezéskor!

A magyar lakások nagy részében sajnos nincsen akkora nagy hely a konyhának, mint amire igazán vágynánk. Ha te is így vagy ezzel, ne keseredj el! Megfelelő elrendezéssel kisebb helyiségekből is ki lehet hozni a maximumot! Az egysoros konyha is rengeteg lehetőséget rejt magában, összeírtunk néhány tippet a tervezéshez.

Tökéletesen passzol nyitott konyhához

Ha amerikai konyhás nappalink van, akkor az egysoros elrendezés az egyik legjobb választás. Ez annak köszönhető, hogy csak a szoba egyetlen falát hasznosítjuk. Erre a falra kerül a munkalap, az összes konyhaszekrény, polc és a konyhai berendezések is, így elkerülve a zsúfolt hatást.

Fókuszban a konyha

Mivel az egysoros konyha sok esetben nyitott konyha, így a lakás több pontjáról is ráláthatunk. Ezért nagyon fontos szerepet kap az egész lakás atmoszférájának megteremtésében. Válassz olyan konyhaszekrényeket, amelyek passzolnak a lakás többi részéhez, és ne feledkezz meg a konyhai hátfal fontosságáról sem. Sokan alkalmaznak semlegesebb hátfalat, de ha merészebb vagy, egy ízlésesen feltűnő választással teheted igazán eredetivé az összhatást.

Maxold ki a tárolási lehetőségeket

A kisebb egysoros konyhánál nehézséget okozhat, hogy elegendő helyünk legyen a tárolásra. De okos tervezéssel ez nem jelenthet problémát. Az alsó szekrénysor mellett nagy szerepet kapnak a felső szekrények, melyek akár a mennyezetig is érhetnek. Ha van elegendő hely a plafonig, akár dupla szekrénysort is alkalmazhatunk.

Lehet, hogy jól jönne egy konyhasziget

Az egysoros konyhai elrendezést gyakran egészítik ki fix vagy mozgó konyhaszigettel, melyek esztétikusan választják el a konyhát a lakás többi részétől. Ezek nem csupán plusz munkafelületet jelentenek, használhatjuk őket étkezésre vagy tárolásra is.

Ha nem szeretnél konyhaszigetet, akkor egy keskeny konyhaasztal is nagyon jó célt tud szolgálni. Lehet itt enni, beszélgetni, házit írni, biztosan az egész család ki tudja majd használni.

Nyitott polcok a légiesebb hatásért

Ha pontosan megtervezted, hogy mennyi tárolókapacitársra van szükséged, és úgy látod, hogy „be tudsz áldozni” néhány felső szekrényt, akkor jöhetnek a nyitott polcok! Ha túl sok zárt szekrény van, az akár túlzsúfolt hatást is kelthet, de ezt lehet tompítani polcok vagy üvegajtós konyhaszekrények alkalmazásával is.

Nem győzzük hangsúlyozni a konyhatervezésnél a műszaki tervezés fontosságát! Az egysoros konyha előnye, hogy épületgépészeti hálózat kialakítása a többi konyhai elrendezéshez viszonyítva sokkal egyszerűbben megoldható.

Viszont a munkavégzéssel járó útvonalak itt a leghosszabbak. Magyarán szólva sütés-főzés közben itt kell jönni-menni a legtöbbet. Nem mindegy tehát, hogy a különböző funkciók hogyan és hova vannak tervezve. Fontos továbbá, hogy elegendő munkafelületet hagyjunk szabadon mindamellett, hogy megfelelő tárolókapacitásra is szükségünk lesz.

Ennek az egyszerűnek tűnő elrendezésnek tehát korántsem annyira egyszerű a tervezése, mint gondolnánk. Ha szeretnél segítséget kérni, fordulj bátran a Mobilan szakembereihez, akik megtervezik és megvalósítják álmaid konyhabútorát! További ötletekért, inspirációkért böngészd a Mobilan Magazin többi írását és kövesd Facebook oldalunkat!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

A konyhabútorok kiválasztása és tervezése fontos döntés, amely hosszú távon befolyásolja otthonunk funkcionalitását és esztétikáját. Számos tévhit kering azonban a konyhabútorokkal kapcsolatban, amelyek félrevezethetik a vásárlókat. Ebben a cikkben öt gyakori tévhitet...

bővebben
A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A konyhaszekrények tervezésekor számos döntést kell meghoznunk, amelyek befolyásolják a konyha funkcionalitását és esztétikáját. Az egyik ilyen döntés a fogantyúk kérdése. A fogantyúval ellátott konyhaszekrények számos előnnyel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a...

bővebben