fbpx

Így varázsolj légies konyhát az otthonodba!

Az „optikai tuning” elengedhetetlen eleme a kis konyhák tervezésének, de nagyobb alapterületű konyhák is tűnhetnek zsúfoltnak, ha nem figyelünk oda. Vegyük sorra azokat a dizájntrükköket, amiket érdemes bevetni, ha tágasabb és nyitottabb hatást szeretnénk elérni az enteriőrben.

Optimalizáld az elrendezést

 

A konyha elrendezését a legnagyobb mértékben a hely adottságai szabják meg, de mégis van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Először is, a kevesebb néha több, fontos, hogy mindig legyen elegendő hely a mozgásra, a konyhaszekrények, konyhagépek nyitására, a közlekedésre. Alapvetőnek tűnhet, mégis gyakori probléma, hogy túl sok funkciót szeretnénk bezsúfolni a térbe. A konyhabútorok különböző elemeinek optimális méretéről már két korábbi cikkünkben is írtunk részletesen, ezeket mindenképpen érdemes elolvasnod, mielőtt nekiállsz a konyhatervezésnek:

Egyedi konyhabútor: mekkorára tervezzük a különböző elemeket? I.

Egyedi konyhabútor: mekkorára tervezzük a különböző elemeket? II.

 

 

Válassz világos színeket

 

Egy sötét konyhabútorral nagyon elegáns hatást lehet elérni, mégis azt szoktuk javasolni, hogy ha kicsi az alapterület, válogassunk inkább a világosabb tónusokból. Ha unalmasnak tartod a fehér konyhabútort, válassz helyette bézst, krémes színeket vagy egy elegáns kasmírt. A világos színek visszaverik a természetes és a mesterséges fényt, ami konyhádat világosabbá, nyitottabbá varázsolják.

 

Magasfényű felületek

 

A magasfényű konyhabútorfrontok szintén csodát tehetnek, hiszen a természetes és mesterséges fényt is egyarányt visszatükrözik. Nagy előnyök ezentúl az elegáns, szofisztikált dizájn, de azt is meg kell említenünk, hogy a magasfényű konyhák nem mindenkinek valók. Kisgyermekek mellé például nem feltétlenül ajánljuk, hiszen könnyebben meglátszanak rajta az ujjlenyomatok, ezt is érdemes számításba venni a döntéshozatalkor. Egyébként nagyon javasoljuk, hogy konyhabútor stúdióban kérjétek meg a tervezőtöket, hogy mutasson mintákat, így sokkal könnyebb lesz a választás.

 

Nyitott polcok vagy üvegajtós konyhaszekrények

 

A teljesen zárt konyhaszekrények nagy előnye, hogy az esetleges rendetlenség könnyen elrejthető a figyelő szemek elől. Azonban tervezési hibaként felróható, hogyha a tervezéskor nem veszik figyelembe a helyiség adottságait, zsúfolt „raktárérzet” alakulhat ki, amit egyszerűen fel lehet oldani nyitott polcok, vagy üvegajtós konyhaszekrények betervezésével. Azt nem javasoljuk, hogy a felső szekrénysort teljesen lecseréljük polcokra, mert semmilyen szempontból sem praktikus, de egy-egy polcos elem vagy üvegajtós konyhaszekrény lazítani tudja a zártságot, és máris légiesebb lesz a végeredmény.

 

Megfelelő megvilágítás

 

A jól megtervezett konyhai világítás elengedhetetlen a tökéletes végeredményhez. A természetes fény mellett nagyon fontos beiktatnunk funkcionális- és hangulatvilágítási elemeket, hogy amihez manapság a konyhaszekrénybe épített, munkalapot megvilágító LED-es megoldások is hozzátartoznak. A világos konyha légies konyha, amihez mind a természetes, mind a mesterséges fényforrásoknak hozzá kell járulni.

 

További hasznos tervezési trükkökért, valamint konyhabútor-inspriációkért kövesd be Facebook oldalunkat, illetve böngészd át a Mobilan Magazin elképesztően széleskörű tudásanyagát. Ha pedig megvan az alap elképzelés, szeretettel várunk a Mobilan Konyhastúdióba, ahol több évtizedes tapasztalattal, ingyenes látványtervvel, valami műszaki tervvel, és kreatív ötletekkel várunk szeretettel! Keress minket bátran elérhetőségeinken!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

A konyhabútorok kiválasztása és tervezése fontos döntés, amely hosszú távon befolyásolja otthonunk funkcionalitását és esztétikáját. Számos tévhit kering azonban a konyhabútorokkal kapcsolatban, amelyek félrevezethetik a vásárlókat. Ebben a cikkben öt gyakori tévhitet...

bővebben
A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A konyhaszekrények tervezésekor számos döntést kell meghoznunk, amelyek befolyásolják a konyha funkcionalitását és esztétikáját. Az egyik ilyen döntés a fogantyúk kérdése. A fogantyúval ellátott konyhaszekrények számos előnnyel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a...

bővebben