Így varázsolj légies konyhát az otthonodba!

Az „optikai tuning” elengedhetetlen eleme a kis konyhák tervezésének, de nagyobb alapterületű konyhák is tűnhetnek zsúfoltnak, ha nem figyelünk oda. Vegyük sorra azokat a dizájntrükköket, amiket érdemes bevetni, ha tágasabb és nyitottabb hatást szeretnénk elérni az enteriőrben.

Optimalizáld az elrendezést

 

A konyha elrendezését a legnagyobb mértékben a hely adottságai szabják meg, de mégis van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Először is, a kevesebb néha több, fontos, hogy mindig legyen elegendő hely a mozgásra, a konyhaszekrények, konyhagépek nyitására, a közlekedésre. Alapvetőnek tűnhet, mégis gyakori probléma, hogy túl sok funkciót szeretnénk bezsúfolni a térbe. A konyhabútorok különböző elemeinek optimális méretéről már két korábbi cikkünkben is írtunk részletesen, ezeket mindenképpen érdemes elolvasnod, mielőtt nekiállsz a konyhatervezésnek:

Egyedi konyhabútor: mekkorára tervezzük a különböző elemeket? I.

Egyedi konyhabútor: mekkorára tervezzük a különböző elemeket? II.

 

 

Válassz világos színeket

 

Egy sötét konyhabútorral nagyon elegáns hatást lehet elérni, mégis azt szoktuk javasolni, hogy ha kicsi az alapterület, válogassunk inkább a világosabb tónusokból. Ha unalmasnak tartod a fehér konyhabútort, válassz helyette bézst, krémes színeket vagy egy elegáns kasmírt. A világos színek visszaverik a természetes és a mesterséges fényt, ami konyhádat világosabbá, nyitottabbá varázsolják.

 

Magasfényű felületek

 

A magasfényű konyhabútorfrontok szintén csodát tehetnek, hiszen a természetes és mesterséges fényt is egyarányt visszatükrözik. Nagy előnyök ezentúl az elegáns, szofisztikált dizájn, de azt is meg kell említenünk, hogy a magasfényű konyhák nem mindenkinek valók. Kisgyermekek mellé például nem feltétlenül ajánljuk, hiszen könnyebben meglátszanak rajta az ujjlenyomatok, ezt is érdemes számításba venni a döntéshozatalkor. Egyébként nagyon javasoljuk, hogy konyhabútor stúdióban kérjétek meg a tervezőtöket, hogy mutasson mintákat, így sokkal könnyebb lesz a választás.

 

Nyitott polcok vagy üvegajtós konyhaszekrények

 

A teljesen zárt konyhaszekrények nagy előnye, hogy az esetleges rendetlenség könnyen elrejthető a figyelő szemek elől. Azonban tervezési hibaként felróható, hogyha a tervezéskor nem veszik figyelembe a helyiség adottságait, zsúfolt „raktárérzet” alakulhat ki, amit egyszerűen fel lehet oldani nyitott polcok, vagy üvegajtós konyhaszekrények betervezésével. Azt nem javasoljuk, hogy a felső szekrénysort teljesen lecseréljük polcokra, mert semmilyen szempontból sem praktikus, de egy-egy polcos elem vagy üvegajtós konyhaszekrény lazítani tudja a zártságot, és máris légiesebb lesz a végeredmény.

 

Megfelelő megvilágítás

 

A jól megtervezett konyhai világítás elengedhetetlen a tökéletes végeredményhez. A természetes fény mellett nagyon fontos beiktatnunk funkcionális- és hangulatvilágítási elemeket, hogy amihez manapság a konyhaszekrénybe épített, munkalapot megvilágító LED-es megoldások is hozzátartoznak. A világos konyha légies konyha, amihez mind a természetes, mind a mesterséges fényforrásoknak hozzá kell járulni.

 

További hasznos tervezési trükkökért, valamint konyhabútor-inspriációkért kövesd be Facebook oldalunkat, illetve böngészd át a Mobilan Magazin elképesztően széleskörű tudásanyagát. Ha pedig megvan az alap elképzelés, szeretettel várunk a Mobilan Konyhastúdióba, ahol több évtizedes tapasztalattal, ingyenes látványtervvel, valami műszaki tervvel, és kreatív ötletekkel várunk szeretettel! Keress minket bátran elérhetőségeinken!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Miért fontos, hogy ne egyedül tervezd meg a konyhabútorod?

Miért fontos, hogy ne egyedül tervezd meg a konyhabútorod?

Már több olyan online felület van, ahol magunk is megtervezhetjük a konyhánk, de mi mégis úgy gondoljuk, hogy ezt érdemes inkább szakértőre bízni. Sokan érzik azt, hogy ez egy luxus, pedig vannak olyan cégek, amelyek már ingyenesen kínálják, egyedi konyhabútoraik...

bővebben
Milyen színű konyhai munkalapot válasszak?

Milyen színű konyhai munkalapot válasszak?

A konyhabútor tervezésekor az egyik legfontosabb döntés a megfelelő munkalap kiválasztása. A konyhai munkalap színe ugyanis meghatározhatja a teljes enteriőr hangulatát, tehát az egyik legfontosabb dizájndöntés. Bár a divat évről-évre változik, vannak olyan munkalap...

bővebben