fbpx

Egyedi konyhabútor: mekkorára tervezzük a különböző elemeket? I.

Az egyedi konyhabútor egyik nagy előnye, hogy személyre szabhatjuk a méreteket. Mégis érdemes betartani néhány szabályt. Egyrészt azért, hogy harmonikus maradjon a tér, másrészt azért, hogy a kényelmes napi használat is biztosított legyen. Reméljük sikerül ezzel is segítenünk picit a tervezésben.

Konyhaszekrények – kis konyha

Kis konyhában nehéz elkerülni a zsúfolt hatást, és természetesen sok függ a konyha alapterületétől. Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy kisebb alapterületű konyhába 4 méternél hosszabb szekrénysort semmiképpen se tervezzünk. A konyhaszekrényeknél még arra érdemes odafigyelni, hogy 58 cm mélyek legyenek. Ne felejtsétek el, hogy a konyhagépek beépítési méretei kötöttek, így ezen igényt is tudni kell kielégíteni.

 

Konyhaszekrények – nagy konyha

Nagyobb alapterületű konyhába sem javasoljuk, hogy 5 méternél hosszabb szekrénysort tegyünk. Egyszerűen felrúgná a tér egyensúlyát, és a használat során sem  a legpraktikusabb,  mivel az egyes berendezések  között nagyon sokat  kell mozogni, gyalogolni, itt is igaz a minimum 58 centiméteres mélység.

 

Konyhai munkalap mélysége

Mind a nagy, mind a kis konyha esetében a munkalapnak legalább 40 cm mélységgel kell rendelkeznie. Ennél keskenyebb felületen biztosan nem lesz elegendő helyünk, hogy kényelmesen tudjuk előkészíteni a főzéshez az alapanyagokat, nem éri meg a mindennapos bosszankodás csak azért, hogy egy kis helyet spóroljunk.

 

Konyhai munkalap magassága

Az egyedi konyhabútor fontos előnye, hogy a méreteket a saját igényeinkre tudjuk szabni. Természetesen vannak szabvány méretek, de ha a magasságunk nagyban eltér az átlagostól, akkor próbáljuk lemérni, hogy milyen magas konyhapulton tudnánk kényelemesen dolgozni. Ha kisgyermekek vannak a családban, jó ötlet lehet számukra egy kis elkülönített részen egy mini munkaterületet kialakítani, ahol kedvükre utánozhatják anyát és apát a konyhában. Gyakran előfordul, hogy ha több munkalap is van a helyiségben – például egy sima munkalap és egy konyhasziget -, akkor két különböző magasságban tervezik meg őket, hogy megfelelően mutassanak a térben. Ilyenkor általában az egyik munkalapot 75-90 cm magasra, a másikat 90-100 cm magasra készítik. Itt is sok függ a funkciótól, hogy mire szeretnénk használni, nem mindegy, hogy egy konyhaszigeten tényleges „munkát” végzünk-e majd, vagy csak tárolunk rajta dolgokat, esetleg egy bárszékkel körbe üljük.

 

 

Konyhai munkalap hossza – kis konyha

Tudjuk, hogy a kis konyhákban sokszor nagyon limitáltak a lehetőségek, de ha tehetjük, próbáljunk minimum 3 méter széles munkalappal számolni. Ha a mosogatót a munkalap szélére helyezzük el, a másik oldalon akkor legyen legalább 60 cm-es széles munkafelület.

 

Konyhai munkalap hossza – nagy konyha

Nagy konyhába bátran tervezzünk 5 méternyi, vagy akár annál hosszabb munkafelületet. Az előbb leírt, a mosogatóra vonatkozó 60 centis szabályt is érdemes betartani.

A fenti számokat tényleg csak iránymutatásnak szánjuk, ha úgy érzitek, hogy nektek ettől eltérően másra van szükségetek, és a hétköznapokban is örömmel tevékenykedtek majd az általatok megálmodott konyhában, csak biztatni tudunk titeket. Amennyiben szeretnétek profi konyhatervező szakemberek tanácsát kérni, keressétek bátran a Mobilan munkatársait. A témát hamarosan folytatjuk következő blog cikkünkben, ha nem szeretnél lemaradni róla, kövesd Facebook oldalunkat!

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben