Az egyedi konyhabútor egyik nagy előnye, hogy személyre szabhatjuk a méreteket. Mégis érdemes betartani néhány szabályt. Egyrészt azért, hogy harmonikus maradjon a tér, másrészt azért, hogy a kényelmes napi használat is biztosított legyen. Reméljük sikerül ezzel is segítenünk picit a tervezésben.
Konyhaszekrények – kis konyha
Kis konyhában nehéz elkerülni a zsúfolt hatást, és természetesen sok függ a konyha alapterületétől. Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy kisebb alapterületű konyhába 4 méternél hosszabb szekrénysort semmiképpen se tervezzünk. A konyhaszekrényeknél még arra érdemes odafigyelni, hogy 58 cm mélyek legyenek. Ne felejtsétek el, hogy a konyhagépek beépítési méretei kötöttek, így ezen igényt is tudni kell kielégíteni.
Konyhaszekrények – nagy konyha
Nagyobb alapterületű konyhába sem javasoljuk, hogy 5 méternél hosszabb szekrénysort tegyünk. Egyszerűen felrúgná a tér egyensúlyát, és a használat során sem a legpraktikusabb, mivel az egyes berendezések között nagyon sokat kell mozogni, gyalogolni, itt is igaz a minimum 58 centiméteres mélység.
Konyhai munkalap mélysége
Mind a nagy, mind a kis konyha esetében a munkalapnak legalább 40 cm mélységgel kell rendelkeznie. Ennél keskenyebb felületen biztosan nem lesz elegendő helyünk, hogy kényelmesen tudjuk előkészíteni a főzéshez az alapanyagokat, nem éri meg a mindennapos bosszankodás csak azért, hogy egy kis helyet spóroljunk.
Konyhai munkalap magassága
Az egyedi konyhabútor fontos előnye, hogy a méreteket a saját igényeinkre tudjuk szabni. Természetesen vannak szabvány méretek, de ha a magasságunk nagyban eltér az átlagostól, akkor próbáljuk lemérni, hogy milyen magas konyhapulton tudnánk kényelemesen dolgozni. Ha kisgyermekek vannak a családban, jó ötlet lehet számukra egy kis elkülönített részen egy mini munkaterületet kialakítani, ahol kedvükre utánozhatják anyát és apát a konyhában. Gyakran előfordul, hogy ha több munkalap is van a helyiségben – például egy sima munkalap és egy konyhasziget -, akkor két különböző magasságban tervezik meg őket, hogy megfelelően mutassanak a térben. Ilyenkor általában az egyik munkalapot 75-90 cm magasra, a másikat 90-100 cm magasra készítik. Itt is sok függ a funkciótól, hogy mire szeretnénk használni, nem mindegy, hogy egy konyhaszigeten tényleges „munkát” végzünk-e majd, vagy csak tárolunk rajta dolgokat, esetleg egy bárszékkel körbe üljük.
Konyhai munkalap hossza – kis konyha
Tudjuk, hogy a kis konyhákban sokszor nagyon limitáltak a lehetőségek, de ha tehetjük, próbáljunk minimum 3 méter széles munkalappal számolni. Ha a mosogatót a munkalap szélére helyezzük el, a másik oldalon akkor legyen legalább 60 cm-es széles munkafelület.
Konyhai munkalap hossza – nagy konyha
Nagy konyhába bátran tervezzünk 5 méternyi, vagy akár annál hosszabb munkafelületet. Az előbb leírt, a mosogatóra vonatkozó 60 centis szabályt is érdemes betartani.
A fenti számokat tényleg csak iránymutatásnak szánjuk, ha úgy érzitek, hogy nektek ettől eltérően másra van szükségetek, és a hétköznapokban is örömmel tevékenykedtek majd az általatok megálmodott konyhában, csak biztatni tudunk titeket. Amennyiben szeretnétek profi konyhatervező szakemberek tanácsát kérni, keressétek bátran a Mobilan munkatársait. A témát hamarosan folytatjuk következő blog cikkünkben, ha nem szeretnél lemaradni róla, kövesd Facebook oldalunkat!