fbpx

Egyedi konyhabútor: mekkorára tervezzük a különböző elemeket? II.

A sorozatunk előző részében arról írtunk, hogy mekkora konyhaszekrényeket és konyhai munkalapot tervezzünk kis és nagy konyha esetében. De természetesen ezeknél sokkal több átgondolnivaló akad, ha egyedi konyhabútort szeretnénk. Most ezeken szeretnénk végigvezetni olvasóinkat.

Konyhabútor felső szekrényeinek a magassága – kis konyha

Kis konyhába kb. 1,5 méternél hosszabb felső szekrénysort ne tervezzünk. Az egyedi konyhabútorok tervezésekor talán ezekkel az elemekkel bánhatunk a legszabadabban. Kis konyhában kiemelt szerepe van a maximális helykihasználásnak, és a felső szekrénysor kiváló lehetőséget biztosít a plusz tárolófelületek számára. Tehát a lehetőségeknek csupán a helyiség belmagassága és a képzeletünk szab határt. Ha mégis ragaszkodni szeretnénk a sztenderdekhez, 72 cm-es magasságú, és max. 32 cm mélységet válasszunk. A mélységre azért is érdemes odafigyelni, mert az nem túl szerencsés, ha a szekrények túl nagy részt takarnak el a pultból, nem szimplán csúnya, a pulton való munkát is nehézkessé teszi.

 

Konyhabútor felső szekrényeinek a magassága – nagy konyha

A nagy konyha esztétikailag akár 2-3 méteres felső szekrénysort is elvisel. A szekrények mélysége és magassága hasonlatos a kis konyháéhoz, de ha magasabbak vagyunk akkor akár   választhatunk 100- centiméteres munkalap magasságot is. A mélységnél itt is figyeljünk a megfelelő arányokra, ebben nem érdemes különcködnünk, itt sok szempontból már a beépített gépek méretei is megkötik a kezünket.

 

Fiókok a konyhában

Egyedi tervezésű konyhabútoroknál szabadon garázdálkodhatunk a szélességgel. Ha van például egy álmunk. hogy egy fiókban fűszereket fogunk tartani, és ehhez már elterveztük, hogy milyen fiókbetétet szeretnénk, akkor igazíthatjuk ehhez a méreteket. Általánosságban azt javasoljuk, hogy a fiókok mélysége hozzávetőlegesen érje el az 50 centimétert, szélességben sem érdemes 45 cm alá menni.

 

Páraelszívó magassága a pulttól

A páraelszívók üzembehelyezési leírásában szerepelni szokott, hogy milyen magasságban javasolják felszerelni őket. Erről azt mindenképpen fontos tudnunk, hogy a gyártók gyakran túlbiztosítják magukat, és sokkal kisebb távolságot írnak, hogy az esetleges reklamációkat megelőzzék. Ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk főzőcskézni, kb. 80-90 centiméteres távolságra helyezzük a pulttól (ugyanakkor ehhez lehetséges, hogy magasabb kategóriájú eszközt kell választanunk). Lehet alacsonyabban is, de biztosan szeretnénk napi szinten bosszankodni, hogy folyton beverjük a fejünket?

Közlekedők

Tudjuk, hogy kisebb konyhákban ebben sokszor kompromisszumot kell kötni, de azért érdemes arra gondolni, hogy napi szinten mennyire nehezíti meg az életünket, ha alig van helyünk mozogni a helyiségben. Gondolunk itt például a konyhapult és a szemközti fal közötti távolságra vagy konyhasziget, félsziget és a többi elem közti távolságra. Azt se feledjük, hogy a sütő, mosogatógép ajtaját is ki kell nyitni valahogy. A közlekedők szélessége legyen minimum 100-120 cm. Ennél nagyobb szuper, de csak egy bizonyos mértékig, mert ha az az eset áll fenn, hogy túl távol vannak egymástól a konyhai eszközök, akkor az szintén nehezíti a mindennapi munkánkat.

Amennyiben egyedi konyhabútorra vágyunk, akkor az biztosan nem árt, ha kikérjük egy profi szakember tanácsát, hiszen annyi mindenre kell odafigyelni, hogy azt szinte lehetetlen önállóan végiggondolni. Az utólagos módosítások mindig nagyon sokba kerülnek, így sokkal jobb, ha egy mindenre kiterjedő, jól átgondolt tervvel vágunk neki a dolognak. Amennyiben úgy döntöttél, hogy szeretnél segítséget kérni, a Mobilan munkatársai készséggel állnak rendelkezésedre.

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

A konyhabútorok kiválasztása és tervezése fontos döntés, amely hosszú távon befolyásolja otthonunk funkcionalitását és esztétikáját. Számos tévhit kering azonban a konyhabútorokkal kapcsolatban, amelyek félrevezethetik a vásárlókat. Ebben a cikkben öt gyakori tévhitet...

bővebben
A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A konyhaszekrények tervezésekor számos döntést kell meghoznunk, amelyek befolyásolják a konyha funkcionalitását és esztétikáját. Az egyik ilyen döntés a fogantyúk kérdése. A fogantyúval ellátott konyhaszekrények számos előnnyel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a...

bővebben