Mikor érdemes nyitott polcokat tervezni egy konyhába?

Amikor arról gondolkodunk, hogy zárt konyhaszekrényt vagy nyitott polcokat szeretnénk a konyhánkba, nem arról van szó, hogy az egyik jobb, mint a másik. Sőt, a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást. Az tény, hogy a polcokon lévő tárgyakat és eszközöket sokkal gyakrabban kell takarítani, mint a szekrényajtó mögé rejtett társaikat, de mégis vannak olyan helyzetek, amikor a polcok beépítését szoktuk javasolni.

Szűkös a rendelkezésre álló tér

Tény, hogy egy kis alapterületű konyhában minden négyzetcentimétert ki kell használni a tárolókapacitás bővítésére, viszont nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha minden falra zárt konyhaszekrényeket telepítünk. Azt mi is szoktuk ilyenkor javasolni, hogy ahol a belmagasság engedi, érdemes a felső szekrénysort megduplázni, így rengeteg tárolóhelyet nyerhetünk. Azonban a túl sok zárt szekrény raktárérzetet kelthet, összenyomja a teret, ami még kisebbnek tűnik majd. A nyitott polcok beépítésével egy légiesebb enteriőrt kapunk, amely így sokkal kellemesebb hatást kelt majd.

Könnyű hozzáférés biztosítása

A konyha tervezése előtt a nulladik lépés, hogy átgondoljuk, mire is van pontosan szükségünk: milyen tevékenységeket végzünk a konyhában, milyen eszközeink vannak stb. Előfordulhat, hogy vannak olyan tárgyak, amelyekhez szeretnénk minél egyszerűbben hozzáférni, és ebben a konyhai szekrényajtók nyitogatása és csukása akadályozna minket. Sokan szeretik inkább polcokon tartani a bögréket, a fűszereket és a leggyakrabban használt dolgokat, amiket érdemes a zárt szekrények helyett nyitott polcokon elhelyezni.

Karbantartásmentes kialakítás

Bár a jó minőségű vasalatok akár évtizedes használhatóságot jelentenek, az tény, hogy nyitott polcokkal kapcsolatosan nem tud semmi elkopni. Ráadásul nincsen nagy felület, amit tisztítanunk kéne – gondolunk itt a konyhabútor frontokra -, viszont itt vegyük figyelembe, hogy a polcokon elhelyezett tárgyakat bizony sokkal gyakrabban kell majd takarítanunk! De maguk a polcok tartósak, és valóban tudunk spórolni valamennyit, ha egy-két felső szekrényt polcos elemmel helyettesítünk. De jól gondoljuk át, hogy megéri-e, hiszen a polcon lévő tárgyak mindig szem előtt leszenek!

Dekorációs funkció

A nyitott polcokon elhelyezett tárgyak akár dekorációs funkciót is elláthatnak, így két legyet üthetünk egy csapásra. Azonban ez esetben nagyon fontos, hogy nagy gonddal válogassuk össze az itt lévő dolgokat, és fontos, hogy folyamatosan, napi szinten rendet tartsunk, mert egy nem esztétikus polcos terület az egész enteriőrt elcsúfíthatja, a rendetlenség és a diszharmónia egyből magára vonja a tekinteteket.

A polcos elemek tehát nemcsak a büdzsénket tudják csökkenteni, de még egyéb hozzáadott értéket is jelenthetnek. Jól gondoljuk át azonban, hogy hova telepítjük őket, és milyen tárgyakat tárolunk majd rajtuk, mert ezzel nemcsak nyerhet, sokat veszíthet is a konyhánk az értékéből.

 

További konyhatervezési ötletekért böngészd a Mobilan Magazin további cikkeit, és kövesd Facebook oldalunkat. Amennyiben egyedi konyhabútort szeretnél, keress minket bátran elérhetőségeinken, nemcsak megtervezzük, meg is valósítjuk álmaid konyhabútorát. Versenyképes árakkal és 10 éves termékgaranciával várunk, kérj időpontot elérhetőségeinken!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Stílusos bérlemény – kompakt elegancia Budapesten

Stílusos bérlemény – kompakt elegancia Budapesten

Referenciamunkáink bemutatását ezzel a bérbeadásra szánt ingatlannal folytatjuk. A teljes lakás berendezésével bíztak meg bennünket, ráadásul nem túl magas büdzsével dolgoztunk, de úgy gondoljuk, hogy egy igazán esztétikus és harmonikus megoldás született. A...

bővebben
Konyhapult-világítás LED technológiával

Konyhapult-világítás LED technológiával

A konyhai világítás alapos megtervezése fontosabb, mint gondolnánk. Az sem jó, ha túl kevés fényforrással dolgozunk, hiszen ez balesetveszélyes is lehet, és fölöslegesen sem érdemes túlzottan sok világítótestet betervezni. Ebben a cikkben a konyhapult-világítás...

bővebben
Hogyan tervezz időtálló konyhát?

Hogyan tervezz időtálló konyhát?

A trendek jönnek-mennek, és természetes, hogy egy-egy divathullám időnként elkap minket. Mégis azt gondoljuk, hogy ha konyhafelújításon gondolkodsz, akkor fontold meg, hogy milyen lenne az a konyhabútor, amiben hosszú távon is örömödet leled. Ez akkor is fontos, hogy...

bővebben