fbpx

Ötletek konyhai világításra

Nagyon sok esetben nem jut elegendő természetes fény a konyhába, ilyenkor kulcsfontosságú a megfelelő világítás megtervezése. Ezúttal példákon keresztül szeretnénk bemutatni néhány aranyszabályt, amit érdemes betartanod, amikor ideérsz az ötleteléssel.

Hova jusson a legtöbb fény?

Eléggé egyértelműnek tűnik, a lámpákat oda kell helyezni, ahol a leginkább szükségünk van rá. Figyeljünk arra, hogy jusson elegendő fény az előkészítési, főző- és mosogatóterület fölé. Ezek az indusztriális stílusú lámpák egyszerűek, de mégis stílusosak, nagyon jól mutatnak a több funkciót is kiszolgáló konyhasziget fölött.

Klasszikus elemek modern formában

Ezek a világítótestek biztosan magukra vonják a figyelmet! A konyhasziget fölé helyezett csillár nagyon jó atmoszférát teremt a helyiségben. Fényerőszabályozóval látták el, hogy ne csak funkcionális, hanem hangulatvilágításként is használható lehessen. Hiszen egy romantikus borozgatáshoz semmi szükség rá, hogy a konyha teljes fényárban ússzon. A mosogató fölött a csillárhoz passzoló, sárgaréz függőlámpákat helyeztek el, melyek a klasszikus, mart konyhabútorok fogantyúival és a csapteleppel is harmonizálnak. A csillárok és függőlámpák elhelyezések mindenképpen figyeljünk arra, hogy megfelelő magasságban legyenek, senki se verje be a fejét. Több lámpa együttes alkalmazásakor az egymáshoz való távolságot is érdemes átgondolni, hogy a fontosabb helyeken ne legyenek árnyékos területek.

Irányított fényű spotlámpák

A spotlámpák egyre népszerűbbek a konyhákban, ami nem véletlen. A LED-ek térnyerésével óriásit fejlődött a technológia az elmúlt években, melynek köszönhetően igazán környezetbarát megoldást jelentenek. Funkcionális és hangulatvilágításként is megállják a helyüket.

Használd ki a szekrényvilágítás előnyeit!

Ha távol van a természetes fényforrás – vagyis az ablak – a szekrénybe építhető világítás nagyon jó szolgálatot tehet. Megvilágíthatjuk vele a munkalapot, ahol – például szeleteléskor – jól jöhet a plusz fény, de dekorációs világításként alkalmazható.

A fali lámpák sem mentek még ki a divatból

A tűzhely és munkalap fölé érdemes helyezni őket, így pontosan oda jut majd a legtöbb fény, ahol igazán szükség van rá.

Modern csillogás

Ez a lámpa nemcsak fényt ad, a felületén még a természetes fény is szuperül visszaverődik. Ezek a nagy, arany medálok csak úgy ragyognak, meleg, barátságos fénnyel látják el a konyhádat. A mutatósabb darabokat a konyha fókuszpontjává is tehetjük azáltal, hogy konyhasziget vagy az étkezőasztal fölé helyezzük őket.

Válassz fényes felületeket!

Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a természetes és mesterséges fényből, akkor az a legjobb, ha fényes felületű frontokat és munkalapot választasz. Ezekről ugyanis visszaverődik a fényé, és a helyiség világosabbnak és optikailag nagyobbnak, légiesebbnek tűnik majd.

Bízunk benne, hogy ez a válogatás inspirációként szolgál a tervezéshez, ami nagy, de egyúttal örömteli feladat. További ötletekért böngészd a Mobilan Magazin további cikkeit, melyek számos tervezési- és dizájnötlettel szolgál. Ha egyedi konyhabútorban gondolkodsz, akkor pedig munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre elérhetőségeinken.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

A konyhabútorok kiválasztása és tervezése fontos döntés, amely hosszú távon befolyásolja otthonunk funkcionalitását és esztétikáját. Számos tévhit kering azonban a konyhabútorokkal kapcsolatban, amelyek félrevezethetik a vásárlókat. Ebben a cikkben öt gyakori tévhitet...

bővebben
A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A konyhaszekrények tervezésekor számos döntést kell meghoznunk, amelyek befolyásolják a konyha funkcionalitását és esztétikáját. Az egyik ilyen döntés a fogantyúk kérdése. A fogantyúval ellátott konyhaszekrények számos előnnyel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a...

bővebben