A zárt konyha előnyei és hátránya

A zárt konyha a nyitott konyha ellentéte, vagyis teljesen elszigetelt a lakás többi részétől. Minden értelemben saját szoba, tehát nem csak valamilyen típusú elválasztó különíti el a nappalitól és a többi helyiségtől. Manapság nem ez a trend, pedig számos előnye van ennek az elrendezésnek.

A zárt konyha előnyei

A hagyományos konyhai elrendezés legnagyobb előnye, hogy a lehető legnagyobb privátszférát biztosítja. Kivel ne fordulna elő, hogy a pulton hagyja a piszkos edényeket, mert nincs kedve takarítani… A zárt konyhában a rendetlenség könnyedén elrejthető a figyelő szemek elől.

Nemcsak a rendetlenséget, a nemkívánatos szagokat is elzárhatjuk a lakás többi részétől. Persze, ha szeretnénk felkelteni a család étvágyát, nyitva is hagyhatjuk az ajtót, és előcsalogathatjuk őket a kuckójukból, hogy segítsenek megteríteni az ebédhez.

A zárt konyha nagy előnye, hogy 4 fal is a rendelkezésünkre áll, ahol a konyhabútorokat és a konyhagépeket elhelyezhetjük. Ez rengeteg tárolókapacitást jelent, és akár nagyobb munkalapot is betervezhetünk.

A főzés sokak számára jelent kikapcsolódást, és nem szeretik, ha a gyerekek ott ugrálnak közben körülöttük. A 4 fal valóban nagyobb intimitást biztosít, nyugodtan tegyük ki a ne zavarj táblát, amíg elkészítjük a kedvenc finomságainkat.

A zárt konyha hátrányai

A zárt helyiséget nehezebb szellőztetni, így a szagok könnyebben megragadnak benne. A konyhatervezés fontos szempontja a megfelelő szellőzés kialakítása, így gondosan válasszuk ki a páraelszívónkat is.

A zárt konyhában a zajok is felerősödhetnek, ugyanis nem terjednek úgy szét a térben, mint a nyitott konyha esetében. Ha valaki érzékeny ezekre, és nem ezekhez van szokva, kellemetlen lehet. Ezen teljesen nem tudunk segíteni, de ha alacsony zajkibocsátású konyhagépeket választunk, legalább azt a részét letudhatjuk. Az sem mindegy, hogy milyen típusú mosogatótálcát választunk, ugyanis vannak olyanok, melyekben a mosogatás sokkal halkabban tud megtörténni.

A legtöbb esetben a konyha méretéből adódóan az étkezőasztal a lakás egy másik pontján kap helyet. Így nincs közvetlen kapcsolat a családdal és a vendégekkel, és a tálalás is nehézkesebb lehet, mivel egy másik szobába kell eljuttatni a finomságokat.

Ha kisebb tér áll rendelkezésünkre, akkor egy mini konyhában nagyon szűkösen érezhetjük magunkat. Ha megnyitjuk a teret, az optikailag nagyobbnak hat majd, és sokkal kellemesebb lesz ott tartózkodni. Persze erre nem mindig van statikailag lehetőség.

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a nyitott vagy a zárt konyhák a jobbak. A választásunkat egyrészt meghatározhatják a lakás adottságai, másrészt a személyes preferenciáink is. Valaki erre esküszik, valaki arra. Bármelyik elrendezés mellett is teszed le a voksod, a Mobilan munkatársai segítségedre lesznek abban, hogy a maximumot hozd ki a lehetőségeidből. Megtervezzük és megvalósítjuk álmaid konyhabútorát, hogy hosszú távon boldog legyél a választásoddal. Keress minket elérhetőségeinken, kérj időpontot konyhastúdiónkba!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Miért fontos, hogy ne egyedül tervezd meg a konyhabútorod?

Miért fontos, hogy ne egyedül tervezd meg a konyhabútorod?

Már több olyan online felület van, ahol magunk is megtervezhetjük a konyhánk, de mi mégis úgy gondoljuk, hogy ezt érdemes inkább szakértőre bízni. Sokan érzik azt, hogy ez egy luxus, pedig vannak olyan cégek, amelyek már ingyenesen kínálják, egyedi konyhabútoraik...

bővebben
Így varázsolj légies konyhát az otthonodba!

Így varázsolj légies konyhát az otthonodba!

Az „optikai tuning” elengedhetetlen eleme a kis konyhák tervezésének, de nagyobb alapterületű konyhák is tűnhetnek zsúfoltnak, ha nem figyelünk oda. Vegyük sorra azokat a dizájntrükköket, amiket érdemes bevetni, ha tágasabb és nyitottabb hatást szeretnénk elérni az...

bővebben