fbpx

A zárt konyha előnyei és hátránya

A zárt konyha a nyitott konyha ellentéte, vagyis teljesen elszigetelt a lakás többi részétől. Minden értelemben saját szoba, tehát nem csak valamilyen típusú elválasztó különíti el a nappalitól és a többi helyiségtől. Manapság nem ez a trend, pedig számos előnye van ennek az elrendezésnek.

A zárt konyha előnyei

A hagyományos konyhai elrendezés legnagyobb előnye, hogy a lehető legnagyobb privátszférát biztosítja. Kivel ne fordulna elő, hogy a pulton hagyja a piszkos edényeket, mert nincs kedve takarítani… A zárt konyhában a rendetlenség könnyedén elrejthető a figyelő szemek elől.

Nemcsak a rendetlenséget, a nemkívánatos szagokat is elzárhatjuk a lakás többi részétől. Persze, ha szeretnénk felkelteni a család étvágyát, nyitva is hagyhatjuk az ajtót, és előcsalogathatjuk őket a kuckójukból, hogy segítsenek megteríteni az ebédhez.

A zárt konyha nagy előnye, hogy 4 fal is a rendelkezésünkre áll, ahol a konyhabútorokat és a konyhagépeket elhelyezhetjük. Ez rengeteg tárolókapacitást jelent, és akár nagyobb munkalapot is betervezhetünk.

A főzés sokak számára jelent kikapcsolódást, és nem szeretik, ha a gyerekek ott ugrálnak közben körülöttük. A 4 fal valóban nagyobb intimitást biztosít, nyugodtan tegyük ki a ne zavarj táblát, amíg elkészítjük a kedvenc finomságainkat.

A zárt konyha hátrányai

A zárt helyiséget nehezebb szellőztetni, így a szagok könnyebben megragadnak benne. A konyhatervezés fontos szempontja a megfelelő szellőzés kialakítása, így gondosan válasszuk ki a páraelszívónkat is.

A zárt konyhában a zajok is felerősödhetnek, ugyanis nem terjednek úgy szét a térben, mint a nyitott konyha esetében. Ha valaki érzékeny ezekre, és nem ezekhez van szokva, kellemetlen lehet. Ezen teljesen nem tudunk segíteni, de ha alacsony zajkibocsátású konyhagépeket választunk, legalább azt a részét letudhatjuk. Az sem mindegy, hogy milyen típusú mosogatótálcát választunk, ugyanis vannak olyanok, melyekben a mosogatás sokkal halkabban tud megtörténni.

A legtöbb esetben a konyha méretéből adódóan az étkezőasztal a lakás egy másik pontján kap helyet. Így nincs közvetlen kapcsolat a családdal és a vendégekkel, és a tálalás is nehézkesebb lehet, mivel egy másik szobába kell eljuttatni a finomságokat.

Ha kisebb tér áll rendelkezésünkre, akkor egy mini konyhában nagyon szűkösen érezhetjük magunkat. Ha megnyitjuk a teret, az optikailag nagyobbnak hat majd, és sokkal kellemesebb lesz ott tartózkodni. Persze erre nem mindig van statikailag lehetőség.

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a nyitott vagy a zárt konyhák a jobbak. A választásunkat egyrészt meghatározhatják a lakás adottságai, másrészt a személyes preferenciáink is. Valaki erre esküszik, valaki arra. Bármelyik elrendezés mellett is teszed le a voksod, a Mobilan munkatársai segítségedre lesznek abban, hogy a maximumot hozd ki a lehetőségeidből. Megtervezzük és megvalósítjuk álmaid konyhabútorát, hogy hosszú távon boldog legyél a választásoddal. Keress minket elérhetőségeinken, kérj időpontot konyhastúdiónkba!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

A konyhabútorok kiválasztása és tervezése fontos döntés, amely hosszú távon befolyásolja otthonunk funkcionalitását és esztétikáját. Számos tévhit kering azonban a konyhabútorokkal kapcsolatban, amelyek félrevezethetik a vásárlókat. Ebben a cikkben öt gyakori tévhitet...

bővebben
A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A konyhaszekrények tervezésekor számos döntést kell meghoznunk, amelyek befolyásolják a konyha funkcionalitását és esztétikáját. Az egyik ilyen döntés a fogantyúk kérdése. A fogantyúval ellátott konyhaszekrények számos előnnyel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a...

bővebben