fbpx

Melyik páraelszívó a legideálisabb választás?

A csábító illatokra megjelenik a konyhában a család apraja-nagyja. Azonban amikor ezek az illatok erősödnek vagy keverednek, meg kell oldanunk a megfelelő szellőztetést, és el kell távolítanunk a zsír-, füst- és egyéb ételszagokat, valamint a párát és a nedvességet a konyhából. Ekkor jön képbe a páraelszívó, aminek rengeteg fajtája létezik. Ezeket vesszük most sorra.

Hagyományos páraelszívó

Ezek azok a páraelszívó berendezések, amelyekkel már biztosan mindenki találkozott valamilyen formában. Kedvező árfekvésüknek köszönhetően nagyon sok konyhában megtalálhatóak. Mi elsősorban olyan kisebb alapterületű konyhákba ajánljuk, ahol fontos, hogy a páraelszívó a praktikusság és helytakarékosság szempontjainak is megfeleljen. További előnye, hogy nem igényel faliszekrényt vagy bonyolultabb rögzítési eljárást, önmagában felszerelhető a tűzhely vagy a főzőlap fölé.

Kihúzható / beépített páraelszívó

Ezek a legkeresettebb páraelszívó típusok. A kihúzható / beépített páraelszívókat minden esetben faliszekrénybe kell építeni. A hagyományos páraelszívóhoz hasonlón itt is fontos előny a helytakarékosság és a praktikusság, kis konyhákba tökéletes választás. Fontos, hogy mindenképpen kérjük konyhabútor szakember tanácsát a kiválasztásához, mivel nem mindegy, hogy milyen méretű konyhaszekrénybe szeretnénk beépíteni.

Fali kürtős páraelszívó

A kürtős páraelszívók – ahogy a nevükben is benne van – falra szerelhetőek, valamint nagyobb kiterjedésű üveg vagy fém kürtővel rendelkeznek. Ennek köszönhetően nagyobb mennyiségű párát és szagokat is képes elvezetni. Olyan konyhákba javasoljuk, ahol már valamivel nagyobb hely áll rendelkezésre, mint egy egészen kicsi konyhában. Ezt a típust lehetőség szerint mindig be kell kötni a szellőző-csőrendszerbe, ha ez nem megoldható, aktív szénszűrőt kell alkalmazni.

Sarok páraelszívó

A sarok páraelszívó abban az esetben optimális megoldás, amikor a főzőlapot a konyhapult sarkába srégen elforgatva szerelik be. Egyediségük miatt árkategóriában az átlag felett helyezkednek el. Viszont mivel széles kürtővel rendelkeznek, rengeteg párát és gőzt képesek elszívni. A fali kürtős páraelszívókhoz hasonlóan, amennyiben a szellőző-csőrendszerbe történő bekötés valamilyen okból nem lehetséges, aktív szénszűrőre lesz szükség.

Külső motoros páraelszívó

A külső motoros páraelszívónál maga motor nem a páraelszívóban, hanem egy külső egységben kap helyet. Ezt el lehet helyezni padlástéreben, tetőtérben, falon kívül vagy akár magán a tetőn. Hatalmas előnye, hogy a többi páraelszívó típushoz képest jóval csendesebb, hiszen használat közben a motor hangját nem, csak a levegő áramlását halljuk.

Sziget páraelszívó

A sziget páraelszívót legtöbbször akkor alkalmazzuk, amikor a konyhapultunk, illetve főzőfelületünk egy konyhaszigeten található. Olyan esetekben is ezt a fajtát kell választanunk, ha a többi páraelszívó típust nem tudjuk valamilyen oknál fogva alkalmazni. Például ablak elé helyezett főzőlapoknál, ahol nem rendelkezünk oldalfallal, ahová a páraelszívó beszerelhető. Itt fokozottan kell figyelni arra, hogy elég kemény legyen a födém, ahová a páraelszívó talpát szereljük, különben leeshet.

A páraelszívó kiválasztásában a számtalan tényező figyelembevétele miatt mindenképpen érdemes konyhatervezéssel foglalkozó szakember segítségét kérni, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Mire figyelj oda egy minimalista konyhabútor tervezésekor?

Mire figyelj oda egy minimalista konyhabútor tervezésekor?

A minimalista építészet lényege az egyszerűség és a tisztaság iránti törekvés. Ez a tervezési filozófia arra összpontosít, hogy csökkentse a felesleges részleteket és díszítéseket, és inkább hangsúlyozza a tiszta formákat, sík felületeket és a funkcionalitást. Ezek az...

bővebben