fbpx

A nyitott konyha előnyei és hátrányai

A nyitott konyhák az 1990-es években jelentek meg, és azóta is nagyon népszerűek, különösen a modern otthonokban. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a konyha egybe van építve a szomszédos helyiségekkel, általában a nappalival és / vagy az étkezővel. Nincsenek falak vagy egyéb elválasztók azokon az oldalakon, ahol a konyha egy másik helyiséghez csatlakozik. De miért jobb ez az elrendezés, mint a zárt konyha, ha jobb egyáltalán?

A nyitott konyhai elrendezés előnyei

Több természetes fényt kap, így az egész helyiség nagyobbnak fog tűnni. Ráadásul, nem lesz szükséged annyi mesterséges világítótestre. A világítás megtervezésére azonban ilyenkor is fordítsd kiemelt figyelmet, és hangold össze azt a tér többi elemével.

Amikor főzünk vagy a konyhában tevékenykedünk könnyedén kommunikálhatunk a szomszédos szobákban lévő családtagjainkkal, barátainkkal. Ez például olyankor jön jól, ha a gyerkőcök írják a leckét a nappaliban, miközben mi az esti vacsit készítjük elő. Vagy ha vendégeket fogadunk, mert így nem kell kimaradnunk nekünk sem az izgalmas beszélgetésekből csak azért, mert a konyhában van dolgunk.

A nyitott elrendezésnek köszönhetően a házunk vagy lakásunk egésze nagyobbnak, szellősebbnek, tágasabbnak tűnik. Minél több részre szabdaljuk a teret, az annál szűkösebbnek fog tűnni. Le a falakkal, ahol ez lehetséges!

A konyhai dekoráció a közösségi terület részévé válik, egy szép konyha az egész lakásunk fókuszpontja, dísze lehet.

Egy nyitott konyhában általában szuperül elfér egy konyhasziget, vagy legalább egy félsziget.

Akadnak azért hátrányok is

A nyitott elrendezésben a konyha mindig szem előtt van. Így az ott található rendetlenség is, ami így az egész lakás kinézetét elcsúfítja. Ha rendetlenek vagyunk, akkor inkább ne ezt a megoldást válasszuk.

A főzéssel járó szagok az egész lakásban terjengenek. Ezen sokat lehet javítani egy megfelelő páraelszívó beépítésével, de arra ne számítsunk, hogy ez minden illatot el fog tűntetni. Ez természetesen nem mindenki számára hátrány, hiszen nagyon otthonos érzést tud nyújtani, ha belépünk a lakásba, és megcsapja az orrunkat a finom háti húsleves illata.

A konyhai zajokat is mindenki hallani fogja, aki a szomszédos helyiségben tartózkodnak. Érdemes olyan konyhagépeket választani, melyeknek alacsony a zajszintje, de ezeket sem lehet teljesen megszűntetni. Ha például a reggeli turmixodat készíted, akkor eléggé valószínű, hogy azt hallani fogja a nappaliban békésen olvasgató családtagod. Ez sokakat nem zavar, de ha te nem közéjük tartozol, akkor inkább a zárt konyhát válaszd.

Akár nyitott, akár zárt konyhát szeretnél, fordulj hozzánk bizalommal. A Mobilan tapasztalt munkatársai megtervezik és megvalósítják álmaid konyhabútorát, melyre 10 év termékgaranciát is biztosítunk. Keress minket bátran elérhetőségeinken, és ha szeretnél még inspirálódni, kövesd Facebook oldalunkat vagy böngészd a Mobilan Magazin további cikkeit.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben