Milyen mosogatót válasszak a konyhába? II.

Sorozatunk előző részében a rozsdamentes acél, a gránit kompozit és a zománcozott öntöttvas konyhai mosogatókkal ismerkedhettetek meg. Most folytatjuk a sort pro és kontra érvekkel. Olvasd el a cikkünket, és hozz megalapozott döntést a választáskor!

Akril konyhai mosogató

Előnyök: Kőörlemény és műgyanta kombinációjából készül, nagyon sokoldalú és gyönyörű anyag. Mivel a munkalap is készülhet ebből az anyagból, látható illesztés nélkül tud belesimulni a mosogató és a csepegtető. Általában könnyen javítható csiszolással vagy akár az eredeti anyag kipótlásával is. Könnyen tisztántartható, nem vízkövesedik. A benne történő mosogatás nem jár nagy zajhatással, valamint könnyű súlyának köszönhetően a telepítése is egyszerű.

Hátrányok: Tartós, de nem annyira, mint például a rozsdamentes acél vagy az öntöttvas mosogató. Viszonylag sérülékenyek, vigyázni kell arra, hogy nehogy megkarcolódjanak, és forró lábost se tegyünk rá, mert nem bírja a hőt. A drágább típusokhoz soroljuk.

Kerámia konyhai mosogató

Előnyök: Általában tradicionális stílusú vagy rusztikus hangulatú konyhákba választják. Nem drága, így bárki megengedheti magának. Hófehér, és ennek ellenére is könnyen tisztán tartható. Jól bírja a hőt, nem kell aggódnunk, ha valami forrót öntünk vagy rakunk bele.

Hátrányok: Sérülékeny, komoly sérülés keletkezhet rajta, ha beleejtünk valamit. Ezt nem is olyan nehéz összehozni mosogatás közben vagy kivel nem fordul volna elő, hogy tésztaszűrés közben kiesett az edény a kezéből?

Réz konyhai mosogató

Előnyök: Nem igazán általános a használata, különleges igények felmerülésekor szokták alkalmazni. Nagyon jól ellenáll a rozsdának és a baktériumoknak, így nem csupán dizájnban kapuk valami igazán különlegeset, higiénia szempontjából is tökéletes választás.  A réz kiemelkedően tartós anyag, ráadásul újrahasznosított formája is létezik, így aki környezettudatos megoldást keres, szintén megtalálhatja benne a számítását.

Hátrányok: Az átlagos mosogatóknál több ápolást igényel, és oda kell figyelni rá, hogy mivel tisztítjuk. Figyeljünk oda a minőségre, mert a silányabb változatok könnyen behorpadhatnak és karcolódhatnak. Általánosságban elmondható, hogy mind a gyártása, mind a telepítése drágább, mintha más anyagból készült konyhai mosogatót választanánk.

Egyéb különlegességek

Léteznek természetes kövekből, például márványból, mészkőből vagy gránitból készült mosogatók, melyek bár gyönyörűek, de nagyon-nagyon drágák. Ráadásul ezek felületkezelése, tisztítása meglehetősen macerás. De, akik luxus konyhát szeretnének, azok ezekből is tudnak válogatni.

Újabban előfordulnak a betonból öntött konyhai mosogatók is. A megfelelő enteriőrben elhelyezve akár még jól is kinézhetnek, viszont borzasztóan nehezek, így speciálisan megerősített szekrényre van szükségünk, amin elhelyezhetjük. Javítása szinte lehetetlen, csak cserélni lehet.

Ahogyan láthatjuk, a konyhai mosogatók széles választáka áll rendelkezésünkre. Mielőtt választunk, mindenképpen gondoljuk át, hogy milyen szempontokat szeretnénk figyelembe venni, hogy a számunkra lehető legjobb megoldás szülessen. Természetesen a Mobilan munkatársai a konyhatervezés során minden részletre kitérnek, így ennek a döntésnek a meghozatalában is segítségünkre lesznek. Forduljon hozzánk bizalommal!

TUDTAD? 2021. január 1-jét követően 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetsz, ami konyhafelújításra is felvehető! A Maximum 3 millió forintig terjedő hozzájárulás az anyaköltségre és a munkálatokra is vonatkozik, további részleteket olvashatsz az erről szóló tájékoztató cikkünkben. Kattints IDE a megtekintéshez

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Elegancia és funkcionalitás – Konyha a Balaton Partján

Az idilli Balaton partján található nyaralók gyakran szolgálnak menedékül a városi élet zajától és rohanásától. Ezekben a kis oázisokban a tervezés és berendezés kulcsfontosságú szerepet játszik annak érdekében, hogy a nyaralók mind a kényelmet, mind pedig a harmóniát...

bővebben