fbpx

Tippek a kicsi, de modern konyha tervezéséhez

Sokan álmodoznak arról, hogy egy tágas, mindennel felszerelt konyhában sürgölődnek, de mégis keveseknek adatik meg. A magyar ingatlanpiacon meglehetősen ritka a nagy alapterületű konyha, így be kell érnünk azzal, hogy a meglévő helyiségből hozzuk ki a maximumot. De mégis mire figyeljünk oda, ha nincs sok helyünk, mégis modern konyhára vágyunk?

#1. Megfelelő elrendezés kiválasztása

A konyhatervezés első és legfontosabb lépése, hogy kiválasztjuk a legideálisabb elrendezést. Amennyiben konyhatervező szakértő tanácsát kéred mindenképpen vigyed magaddal a helyiség alaprajzát. Át fogjátok beszélni az igényeidet, hogy milyen konyhagépeket szeretnél, milyen funkciókra van szükséged. Ha profikra bízod, biztos lehetsz benne, hogy még a legkisebb helyiségből is a legtöbbet fogják kihozni.

 

#2. Beépíthető konyhagépek

A rendezetlenség semmilyen konyhában nem mutat jól, de egy kis helyiségben még inkább figyelni kell arra, hogy tartósan semmi se maradjon elöl. Ma már számtalan lehetőség van erre, nem ritka, hogy a mikrohullámú sütő, a hűtő, a sütő, a szemétgyűjtő, a mosogatógép stb. a konyhabútor részét beépíthető formában képezik.

Az alapból a munkalapon tárolt eszközök eltűntetésére is vannak már okos módszerek.

 

#3. Nyitott polcok

A nyitott polcok manapság nagy népszerűségnek örvendenek. Valóban szólnak érvek mellette. Az egyik, hogy ha egy kis térben minden fal zsúfolásig van telerakva zárt szekrényekkel, az nagyon nyomasztó hatást kelt. Ezt érdemes tompítani 1-1 nyitott polccal vagy üvegajtós konyhaszekrények beiktatásával. Azonban a felső szerkénysor nyitott polcokkal történő teljes helyettesítését egyáltalán nem javasoljuk. Az egyik indokunk, hogy a nyitott polcon elhelyezett tárgyak a rendezetlenség hatását tudják kelteni, vagy egy csomó olyan eszköz, amit inkább érdemes zárt szekrény mögé rejteni. A másik, hogy a nyitott polcon lévő tárgyak nagyon gyorsan porosodnak, így ez napi szintű takarítanivalóval ajándékoz meg minket.

 

#4. A kevesebb néha több

Ha kicsi a helyiség, nagyon alaposan gondoljuk át, hogy milyen konyhai eszközökre van valóban szükségünk. Írjunk egy listát a vágyainkról, és jelöljük meg, hogy melyiket használnánk napi, heti vagy havi szinten. Ez alapján könnyebb lesz eldöntenünk, hogy miről érdemes lemondanunk. Léteznek már kisebb méretű konyhagépek is, ezek beszerzését is érdemes megfontolni. Azonban van, ahol nem érdemes kompromisszumot kötni. Egy több fős család esetében például egy kisebb hűtő inkább okoz napi bosszúságot, mint a helytakarékosságból adódó örömöt.

 

#5. Esztétikai trükkök

Ha már a fenti dolgokon túlvagyunk, jöhetnek azok a megoldások, amelyek esztétikailag nagyobbítják a teret. Érdemes világos színeket alkalmazni, ugyanis ezek visszaverik a fényt, megnyitják a teret, ami ezáltal nagyobbnak fog tűnni. A világítás megtervezésére is érdemes időt és energiát szánni. Egy helyiség hangulatát alapjaiban befolyásolja a természetes és mesterséges fényforrások megfelelő alkalmazása. Ha van rá lehetőségünk, akkor akár a tér megnyitásával nyitott konyhát is létrehozhatunk. Ez nem mindig kivitelezhető, az nagy tervek szövögetése előtt mindenképpen kérjük ki egy statikus véleményét.

A kis konyha tervezése nem egyszerű feladat, de ha profi konyhatervező szakember segítségét kérjük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elégedettek leszünk a végeredménnyel. A legelső lépés, hogy inspirálódjunk, találjuk ki, hogy mire vágyunk, majd kérjünk időpontot egy konyhastúdióba, ahol segítenek ötleteinket valósággá formálni.

 

TUDTAD? 2021. január 1-jét követően 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetsz, ami konyhafelújításra is felvehető! A Maximum 3 millió forintig terjedő hozzájárulás az anyaköltségre és a munkálatokra is vonatkozik, további részleteket olvashatsz az erről szóló tájékoztató cikkünkben. Kattints IDE a megtekintéshez!

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben