fbpx

Hogyan tervezzük meg a világítást a konyhában?

Jól megtervezett világítással kellemes hangulatot varázsolhatunk a konyhában, ráadásul a megfelelő megvilágításnak funkcionálisan is nagyon nagy szerepe van. Ahhoz szeretnénk egy kis útmutatást adni, hogy mégis hogyan álljunk neki ennek az elsőre bonyolultnak tűnő feladatnak.

A konyhai világítást akkor kell elkezdeni megtervezni, amikor már megvan a konyhánk alapvető elrendezése, és tudjuk, hogy hol találhatóak majd a különböző főzési zónák. Nagyon fontos, hogy ne a konyha elkészülte után jöjjünk rá, hogy valami nem stimmel, mert utólag nagyon költséges mulatság már módosítani.

Funkcionális világítótestek

Elsőként vegyük sorra azokat a helyeket, ahol a tevékenykedésünkhöz elengedhetetlen a jó megvilágítás. Hiszen az étel előkészítéséhez – igen, késekkel is dolgozunk -, a főzéshez és a takarításhoz is szükségünk lesz megfelelő fényviszonyokra. Ne felejtsük ki a munkalapokat, a konyhaszigetet, a főzőlapot és a mosogatót. A függőlámpák és a spotlámpák egyaránt jó megoldást jelenthetnek, de a konyhasziget fölé egy modernebb konyhába akár LED-sávokat is tervezhetünk. Gondoljunk arra is, hogy elegendő-e a fény akkor is, amikor mondjuk egy konyaszekrényben próbálunk megtalálni valamit, ha nem, akkor legyünk kreatívak és orvosoljuk a problémát.

Dekorációs világítás

A dekorációs világítás lényege, hogy a konyha egy-egy szegletére hívjuk fel vele a figyelmet. Hangsúlyozhatunk vele tárgyakat, építészeti elemeket vagy akár a konyhában elhelyezett művészeti alkotásokat. Csak hogy egyszerű példával éljünk, ha mondjuk kávérajongó vagy, kialakíthatsz egy kávézósarkot egy menő kávéfőzővel, amit ha megvilágítasz, akkor a konyhába lépve az lesz az első dolog, ami feltűnik.

De a világítás tervezése nem ér véget a munkalapon és afelett. Az alsó konyhaszekrény vagy a konyhasziget alatt elhelyezett lámpák megvilágíthatják például az utakat, így modern hatást érhetünk el velük.

Hangulatvilágítás

A legjobb a természetes fény, de nem mindig áll rendelkezésünkre elegendő ablak a konyhában. Hangulatvilágításhoz lágy fényű lámpákat érdemes alkalmazni, amelyek megvilágítják az egész konyhát, vagy akár szórt fényű fali világítótesteket is választhatunk. Nem lesz szükségünk sokra ezekből, hiszen, a munkafelületek és a dekorációs világítás megtervezésével már alapból is rengeteg fény áll a rendelkezésünkre.

Az alap háttérvilágítás is szolgálthat hangulatvilágításként, hiszen az enyhe, szórt fényt ad. De a modern konyhákban gyakran alkalmaznak távirányítással állítható LED-es lámpákat is az alsó konyhaszekrények és a konyhasziget alatt és fölött.

Egy konyha megtervezése nem egyszerű feladat, érdemes azt profi szakemberre bízni. Ha úgy döntesz, hogy egyedi konyhabútort szeretnél, a Mobilan munkatársai szívesen állnak rendelkezésedre. Megtervezzük és megalkotjuk álmaid konyhabútorát, biztosan egyetlen apró részlet sem kerüli el a figyelmünket.

TUDTAD? 2021. január 1-jét követően 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetsz, ami konyhafelújításra is felvehető! A Maximum 3 millió forintig terjedő hozzájárulás az anyaköltségre és a munkálatokra is vonatkozik, további részleteket olvashatsz az erről szóló tájékoztató cikkünkben. Kattints IDE a megtekintéshez!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben