Milyen legyen a világítás a konyhában?

A fénynek elképesztően nagy szerepe van abban, hogy hogyan érzed magad egy helyiségben. Természetesen ez alól a konyha sem kivétel. Viszont a megfelelő világítás nem csupán esztétikai kérdés! A konyhában kiemelt fontosságú a jó megvilágítás, hiszen például ki szeretne sötétben éles késekkel dolgozni. Érdemes jó előre megtervezni, mert utólag nagyon macerás és költséges már ezen változtatni.

Itt is igaz, amit mindig hangsúlyozunk: nem mindegy, hogy mire használod a konyhádat. Az alapfunkciója szerint nyilván az ételek elkészítésére szolgál, ami magában foglalja az előkészítést, a sütést / főzést, tárolást. De sok esetben a konyha ennél több funkciót lát el: étkező is egyben, egy hely, ahol összegyűlik a család vagy ahol vendégségeket tartunk. Minden tervezési folyamat előtt gondoljuk át ezeket, hiszen a megfelelő világítás megalkotásához ez a lépés elengedhetetlen.

 

 

Mire használhatjuk a világítást?

#1. Funkcionalitás

Itt jön majd nagyon jól az a lista, amit akkor írtunk, amikor átgondoltuk a konyhai munkafolyamatainkat. Ügyeljünk rá, hogy mindenhova jusson fény, és ezt valószínű nem egyetlen helyen elhelyezett lámpával tudjuk majd elérni.

A háttérvilágítás célja, hogy az egész konyhát megvilágítsa, hogy biztonságosan tudj benne mozogni. Ez lehet például mennyezetbe vagy falba süllyesztett világítás, csillár. A kiegészítő világítás arra szolgál, hogy a helyiség egy adott pontjára világítson, mert ott valamilyen feladatot végzünk. Itt jönnek képbe a lokálisan, a tűzhely vagy munkapult fölé, esetleg egy szekrény belső felületén elhelyezett világítótestek. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, érdemes jól körbejárni a témát.

#2. Dekoráció

Vannak olyan világítótestek, amelyek egyszerűen szépek. Passzolnak a konyhánk stílusához, feldobják az egész enteriőrt. Tökéletesen kiegészítik a konyhabútort, sok esetben magukhoz vonzzák a tekintet. Elsősorban gyönyörködhetünk bennük, másodsorban fényt is adnak. Itt is előkerülhet a kiegészítő világítás, például olyan esetben, ha szeretnék, hogy a helyiség egy részletére irányítsuk a figyelmet, ezáltal is kiemelve a szoba fókuszpontját.

#3. Hangulatvilágítás

Egyetlen funkciója, hogy megfelelő atmoszférát teremtsen a konyhádban. Itt szabadon lehet játszani a fényerőséggel. Gondolj bele: valószínű nem ugyanolyan erősségű fényre vágysz akkor, amikor elkészíted az ebédet és akkor, ha este eltöltesz egy romantikus vacsorát a pároddal.

Mindhárom fenti funkciónak megvan a maga rendeltetése, és egyik sem helyettesítheti a másikat. Például a hangulatvilágítás jó atmoszférát teremthet étkezéskor, de alkalmatlan arra, hogy megfelelő fényforrást biztosítson a konyhai munkafolyamatokhoz.

 

Fontos, amiről soha ne feledkezz meg: a műszaki tervezés. A különböző lámpák helyének kiválasztása után gondoskodni kell arról is, hogy a lakás elektronikai hálózata illeszkedjen terveinkhez. Egy profi konyhatervező nem csupán javaslatokat tesz a szükséges világításra, részletes műszaki ajánlásokkal lát majd el, melyeket át tudsz adni a villanyszerelési munkálatokat végző szakembernek. Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre van szükséged a konyhád tervezéséhez, keresd bátran a Mobilan munkatársait!

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet: