fbpx

5 dolog, amit mindenképpen fontos figyelembe venned a konyhabútor tervezésekor! I.

A konyhának nemcsak szépnek, de funkcionálisnak is kell lennie. Hogy mit jelent ez? Nem mindegy, hogy mennyire kényelmes a napi munkavégzés a konyhában. Ehhez rengeteg mindennel járulhatunk hozzá, most 5 olyan szempontot szeretnénk bemutatni, amelyeket mindenképpen érdemes számításba venned, ha nemcsak stílusos, de praktikus konyhát is szeretnél.

Megfelelő tárolóhely

 

A funkcionális konyhabútor tervezésének alapvető eleme a megfelelő tárolókapacitás kialakítása. Ezért érdemes számításba venni, hogy mennyi helyre van szükségünk, de az sem mindegy, hogy milyen típusú tárolókban férnek majd el a konyhai eszközeink. A speciális tárolási megoldások bár megnövelhetik a konyhabútor árát, de érdemes elgondolkodni a beépítésükön, mert ezekkel valóban ki tudjuk maxolni a konyhánk tárolókapacitását.

 

Hatékony munkafolyamat

 

A konyhai elrendezés megalkotásakor mindenképpen érdemes figyelembe vennünk a konyhai háromszöget, amelyről már korábbi cikkeinkben rengetegszer írtunk. Ennek lényege, hogy egy kényelmes workflowt teremt a mosogató, a tűhely és a hűtőszekrény között. Már azzal, hogy ez a három központi elem a megfelelő helyre kerül, nagyon sokat tehetünk a kényelmes napi konyhai munkavégzés érdekében.

 

Ergonómiai tervezés

 

Az ergonómia fontos szerepet játszik a funkcionális konyhabútor tervezésében. Fordítsunk figyelmet a pultok, szekrények és készülékek magasságának és mélységének megtervezésére annak érdekében, hogy kényelmesen használhatóak legyenek. Ha érdekel ez a téma mélyebben, ajánljuk figyelmedbe korábbi cikkünket. Ha lehetséges, olyan állítható funkciókat építsünk be, mint például állítható magasságú pultok vagy kihúzható vágódeszkák, hogy különböző magasságú felhasználóknak is megfeleljenek.

 

Tartósság és minőségi anyagok

 

Fontos, hogy minőségi anyagokat válasszunk, hogy a konyhabútorunk kiállja az idő próbáját. Ilyenek lehetnek a minőségi akril frontok, az Egger Abs élzárt laminált bútorlapok, vagy akár a matt és selyemfényű MDF frontok. Mindenképpen olyan anyagokat válasszunk, melyek minél jobban ellenállnak a nedvességnek, a hőnek és a karcolásoknak. Ne sajnáljuk a pénzt a jó minőségű vasalatoktól sem, nem mindegy, hogy egy olcsó változat 1 év múlva szétesik a napi szintű használattól vagy akár 10-15 évig is kiszolgál minket.

 

Megfelelő világítás

 

A jó világítás elengedhetetlen a funkcionális konyhában. Kombináljuk a munkavilágítást, a hangulatvilágítást és a díszvilágítást annak érdekében, hogy jól megvilágított és vizuálisan vonzó munkateret hozzunk létre. Telepítsünk szekrény alatti világítást a pultok megvilágításához, és vegyük számításba a függesztett lámpákat vagy rejtett világítást az általános megvilágításhoz.

 

A konyhatervezés során számtalan dolog merülhet fel, amire még alapos utánanézést követően sem gondolunk, ezért érdemes azt profi szakemberre bízni. Amennyiben egyedi konyhabútort szeretnél, keress minket bátran elérhetőségeinken, több évtizedes tapasztalattal és széleskörű garanciavállalással várunk a Mobilan Konyhastúdióban!

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben