Konyhabútor tippek: mit érdemes ellesnünk az angoloktól?

A brit konyhabútordizájn egyszerre előremutató és retrográd, ez teszi igazán különlegessé. A modern konyhákba is becsempészik a hagyományokat, ami egy különleges elegyet alkot. Ebben az írásunkban néhány olyan jellegzetességet szeretnénk bemutatni, ami a brit konyhák nagy részére jellemző.

Kandalló a konyhában?

Persze csak átvitt értelemben! A hagyományos angol konyhákban a tűzhely fölé, mintegy keretként magasodó, kandalló-szerű építményt terveztek, ami a modernebb változatokban is – bár egyszerűsített formában, de megmaradt. Tulajdonképpen a konyhapult egy részét vagy egészét „bekeretezték”, fölé pedig egy polcot helyeztek. De lássuk a képeken, hogy mit is jelent ez pontosan.

 

Nyitott tárolók a konyhában

A felső szekrénysor helyett az Egyesült Királyságban előszeretettel alkalmaznak polcokat. Ez a megoldást nagyobb konyhákba javasoljuk, akkor, ha az alsó szekrények elegendő tárolókapacitást jelentenek.

Az is előfordul, hogy a konyhaszigetet is alul nyitott formában alakítják ki. Ez is inkább a dizájn, mintsem a praktikum szempontjait tartja szem előtt.

 

Különálló konyhaszekrény

Az angolok imádják a különálló szekrényeket a konyhában is, melyet sokszor a faltól-falig tartó konyhabútorzat alternatívájaként alkalmaznak. Az alábbi képen látható szekrényt például úgy alkották meg, hogy a szekrényajtókat kihajtva még munkafelületet is nyerhetünk. A képen továbbá megfigyelhető a nyitott konyhaszigetre egy, az előzőnél jóval praktikusabb variáció. Ezt a megoldást házakba, illetve nagy területű lakásba javasoljuk.

 

A fahatású és a festett felületek kombinációja

A britek imádják fából készült szerkényeket, főként a diót és a tölgyet, amelyeket előszeretettel alkalmaznak a konyhában is. A modern konyhabútoranyagoknak köszönhetően nem muszáj eredeti fát választanunk, rengeteg tartós, jó minőségű és gyönyörű fahatású anyag között válogathatunk.  Nem kell, hogy a teljes konyhabútor egyszínű legyen, ha kéttónusú konyhában gondolkodunk, kiegészíthetjük a fát bármilyen nekünk tetsző árnyalattal.


 

Egyszerű szekrényajtók

Az angolok előszeretettel választanak egyszerű, mart konyhabútorajtókat. Az alsó konyhaszekrények fölé szívesen terveznek fiókokat. A szekrényajtók díszítetlenek, bonyolult frazíroktól mentesek, a fogantyúk is a letisztult megjelenést erősítik.


 

Imádják a kamrákat

Az brit otthonokban gyakran nincs külön helyiség a kamrának. De nem maradnak emiatt tároló nélkül! Helyette a konyhabútorba építik be ezt a funkciót is.

Ha további inspirációkat gyűjtenél, kövesd Facebook oldalunkat vagy böngészd a Mobilan Magazin további cikkeit. Amennyiben megvan, hogy milyen stílust szeretnél, keresd bátran a Mobilan munkatársait, akik megtervezik és megvalósítják álmaid konyhabútorát. Konyhabútorod mellé ingyenes tervezést és műszaki ajánlásokat is biztosítunk, ráadásul nálunk még a konyhagépeket is megrendelheted!

 

TUDTAD? 2021. január 1-jét követően 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetsz, ami konyhafelújításra is felvehető! A Maximum 3 millió forintig terjedő hozzájárulás az anyaköltségre és a munkálatokra is vonatkozik, további részleteket olvashatsz az erről szóló tájékoztató cikkünkben. Kattints IDE a megtekintéshez!

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Elegancia és funkcionalitás – Konyha a Balaton Partján

Az idilli Balaton partján található nyaralók gyakran szolgálnak menedékül a városi élet zajától és rohanásától. Ezekben a kis oázisokban a tervezés és berendezés kulcsfontosságú szerepet játszik annak érdekében, hogy a nyaralók mind a kényelmet, mind pedig a harmóniát...

bővebben