Megérkezett a kamattámogatott otthonfelújítási hitel

Február 1-jével elindult a 3%-os, kamattámogatott otthonfelújítási hitel, ami arra szolgál, hogy azok is igénybe tudják venni az otthonfelújítási támogatást, akik önerőből nem tudnák megelőlegezni az ahhoz szükséges önrészt. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

A felvehető hitelkeret felső határa 6 millió forint, maximum futamideje 10 év. A lényege, hogy amennyiben az ügyfél megfelel a feltételeknek, az általa fizetett kamat csupán 3%, az ezen felüli részt az állam átvállalja a kölcsön teljes futamidejére. Ha egy 6 millió forintos hitelvelvételt és 10 éves futamidőt veszünk alapul, ez kezdetben havi 58 ezer forintos törlesztőrészletet jelent, ami a támogatás betörlesztésével csökkenhet.

A kamaton kívül a hitelező pénzintézetek a hitelfelvőktől a kölcsön összege után 1,5% költségtérítés illeti meg. A maximális 6 milliós összeggel számolva ez 90 ezer forintot jelent. Azt is megszabták, hogy a 1,5%-os kulcsból a hitelközvetítő maximum 0,8%-ot kaphat, amely a fenti példával számítva 48 ezer forintot tesz ki.

Az otthonfelújítási kölcsön jelzálogalapú hitelintézeti kölcsönnek számít, tehát minden esetben közjegyzőt, értékbecslőt is alkalmazni kell az eljárás során.

Mivel ez a hitel alapjában véve arra szolgál, hogy az otthonfelújítási támogatás igénybevételét segítség azok számára, akik nem rendelkeznek az önrészhez szükséges összeggel, így a jogosultság feltételei azonosak. Tehát minden olyan feltételnek meg kell felelni, ami az otthonfelújítási támogatásban szerepel. Erről részletesen korábbi cikkünkben írtunk.

A kérelem, és az ahhoz szükséges mellékletek, igazolások benyújtása után a hitelintézet elbírálja, hogy a kérelmező megfelel-e a feltételeknek, és ha mindent rendben talál, akkor egy ún. támogatási szerződést köt az igénybevevővel.

Az előtörlesztés feltételei is rendkívül kedvezőek, hiszen a szabályozás megszabja, hogy a támogatott személy terhére ez esetben semmilyen költséget nem számíthat fel a pénzintézet. Ha valaki tehát előtörleszteni szeretne, akkor a jóváírást követő 10 napon belül a hitelintézet köteles változatlan futamidő mellett újraszámolni a törlesztőrészletet, majd ezt követően értesíteni a támogatott személyt és az államkincstárat.

Fontos alapfeltétel, hogy a kölcsön folyósításától számított 1 éven belül be kell mutatni annak felhasználásával megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatos számláinkat – ez azt jelenti, hogy a tervezett munkáknak 1 éven belül be kell fejeződniük. Ha ez nem teljesül, akkor a hitelfelvevő elveszíti a jogosultságát a felújítási támogatásra. Ez alól kivételt jelent, ha a felújítási támogatás értéke nem éri el a kölcsönösszeg 25%-át – tehát, ha felvettünk mondjuk 6 millió forintot, akkor 1,5 millió forintot. Ez esetben megszűnik a kamattámogatás, ami azt is jelenti, hogy az eddig igénybe vett kamattágomagtást 60 napon belül, 1 összegben vissza kell fizetni.

Cikkünket azért írtuk, mert többen fejezték kis sajnálatukat azzal kapcsolatosan, hogy nem rendelkeznek az otthonfelújítási támogatáshoz rendelkező önrésszel. A hitelfelvételt minden esetben körbe kell járni, és mivel hosszútávú kötelezettségeket von maga után, senkit sem buzdítunk rá. Írásunk azoknak szól, akik már eldöntötték, hogy ők hitelfelvétel árán is szeretnék felújítani otthonukat, számukra szerettünk volna plusz információkkal szolgálni.

A témában megjelent cikkeinket IDE kattintva tekintheted meg.
 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet: