Fontos tisztázandó kérdések a lakásfelújítási támogatással kapcsolatosan II.

Korábban ígértük, hogy folyamatosan tájékoztatunk benneteket a lakásfelújítással kapcsolatos tudnivalókról. Ismét három olyan kérdéssel készültünk, amit gyakran feltesztek nekünk.

Egy évnél régebbi számlákat is be lehet nyújtani a támogatáshoz?

Az otthonfelújítási támogatás 2021. január 1-jét követő felújítási munkálatokra vehető igénybe. Azonban olyan kikötés nincs, hogy ha például idén januárban történik a felújítás, de még nem sikerül minden feltételnek megfelelni – mondjuk csak jövőre lesz gyermekünk – akkor ne lehetne pályázni az idei számlákkal 2022-ben.

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogy ha valaki a támogatás kedvéért jelentkezik át egy olyan ingatlanába, ami már korábban is a tulajdonában volt, akkor ott meg kell lenni a minimum 1 éves igazolható lakhatásnak. Ahogyan az előző cikkünkben írtuk, az 1 éves szabály az újonnan vásárolt felújítandó, és az újépítésű ingatlanokra nem vonatkozik.

Van még azonban egy lényeges kitétel: az utolsó beérkezett számla kifizetését követő 60 napon belül, és még 2022. december 31-éig igényeljük a támogatást. Tehát rendelkeznünk kell egy bármilyen értékű, „aránylag friss” számlával is.

A 3%-os kamatozású, kamattámogatott otthonfelújítási jelzáloghitel esetében egyébként igaz, hogy itt a folyósítást követő 1 éven belül be kell nyújtani a számlákat. Ez majd 2021. február 1-jétől érhető el, a későbbiekben írunk is róla – így érdemes követned weboldalunkat és Facebook oldalunkat, ha érdekel a téma.

 

Ha 2021-ben újítjuk fel a lakást, de csak 2022-re tervezünk gyermeket, igényelhetünk-e támogatást?

Az előző kérdésnél már részben kitértünk erre, a válasz igen. Az otthonfelújítási támogatás feltételrendszerének ugyanis az igénylés időpontjában kell megfelelni. Tehát, ha 2022-ben nyújtjuk be a kérelmet, akkor abban az időpillanatban kell rendelkeznünk legalább egy gyermekkel – örökbefogadott gyermekek és a minimum 12 hetes magzatok is számítanak. Az a lényeges a számlákkal kapcsolatosan, hogy 2021-esnek vagy 2022-esnek kell lenniük.

 

Felvehető-e akkor a támogatás, ha a nyaralónkat újítottuk fel?

Ha nem a lakóingatlanunkat, hanem a nyaralónkat szeretnénk felújítani, akkor nem vehető igénybe a támogatás. Egyrészt a kiírásban szerepel, hogy az ingatlannak rendeltetés szerint lakóháznak vagy lakáscélú épületnek kell lennie, másrészt további kitétel, hogy az igénylőnek és gyermekének vagy gyermekeinek a kérvényezés időpontjában már legalább 1 éve ott kell élniük – azaz állandó lakcímmel kell rendelkezniük.

Mindenki más-más célból veszi fel a támogatást. Valakinek másképpen semmi esélye sincsen, hogy élhetővé varázsolja ingatlanát, de akadnak olyanok is, akik a régóta vágyott modernizációt szeretnék megvalósítani. Bárhogyan is van, amennyiben szeretnéd, hogy megtervezzük és megvalósítjuk álmaid konyháját, a Mobilan szakemberei örömmel állnak rendelkezésedre. Konyhabútorainkra 10 év termékgaranciát, szállítási garanciát, határidő-garanciát és az árajánlatunkra árgaranciát vállalunk.

 

A témában megjelent cikkeinket IDE kattintva tekintheted meg.

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Miért fontos, hogy ne egyedül tervezd meg a konyhabútorod?

Miért fontos, hogy ne egyedül tervezd meg a konyhabútorod?

Már több olyan online felület van, ahol magunk is megtervezhetjük a konyhánk, de mi mégis úgy gondoljuk, hogy ezt érdemes inkább szakértőre bízni. Sokan érzik azt, hogy ez egy luxus, pedig vannak olyan cégek, amelyek már ingyenesen kínálják, egyedi konyhabútoraik...

bővebben
Így varázsolj légies konyhát az otthonodba!

Így varázsolj légies konyhát az otthonodba!

Az „optikai tuning” elengedhetetlen eleme a kis konyhák tervezésének, de nagyobb alapterületű konyhák is tűnhetnek zsúfoltnak, ha nem figyelünk oda. Vegyük sorra azokat a dizájntrükköket, amiket érdemes bevetni, ha tágasabb és nyitottabb hatást szeretnénk elérni az...

bővebben