Fontos tisztázandó kérdések a lakásfelújítási támogatással kapcsolatosan II.

Korábban ígértük, hogy folyamatosan tájékoztatunk benneteket a lakásfelújítással kapcsolatos tudnivalókról. Ismét három olyan kérdéssel készültünk, amit gyakran feltesztek nekünk.

Egy évnél régebbi számlákat is be lehet nyújtani a támogatáshoz?

Az otthonfelújítási támogatás 2021. január 1-jét követő felújítási munkálatokra vehető igénybe. Azonban olyan kikötés nincs, hogy ha például idén januárban történik a felújítás, de még nem sikerül minden feltételnek megfelelni – mondjuk csak jövőre lesz gyermekünk – akkor ne lehetne pályázni az idei számlákkal 2022-ben.

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogy ha valaki a támogatás kedvéért jelentkezik át egy olyan ingatlanába, ami már korábban is a tulajdonában volt, akkor ott meg kell lenni a minimum 1 éves igazolható lakhatásnak. Ahogyan az előző cikkünkben írtuk, az 1 éves szabály az újonnan vásárolt felújítandó, és az újépítésű ingatlanokra nem vonatkozik.

Van még azonban egy lényeges kitétel: az utolsó beérkezett számla kifizetését követő 60 napon belül, és még 2022. december 31-éig igényeljük a támogatást. Tehát rendelkeznünk kell egy bármilyen értékű, „aránylag friss” számlával is.

A 3%-os kamatozású, kamattámogatott otthonfelújítási jelzáloghitel esetében egyébként igaz, hogy itt a folyósítást követő 1 éven belül be kell nyújtani a számlákat. Ez majd 2021. február 1-jétől érhető el, a későbbiekben írunk is róla – így érdemes követned weboldalunkat és Facebook oldalunkat, ha érdekel a téma.

 

Ha 2021-ben újítjuk fel a lakást, de csak 2022-re tervezünk gyermeket, igényelhetünk-e támogatást?

Az előző kérdésnél már részben kitértünk erre, a válasz igen. Az otthonfelújítási támogatás feltételrendszerének ugyanis az igénylés időpontjában kell megfelelni. Tehát, ha 2022-ben nyújtjuk be a kérelmet, akkor abban az időpillanatban kell rendelkeznünk legalább egy gyermekkel – örökbefogadott gyermekek és a minimum 12 hetes magzatok is számítanak. Az a lényeges a számlákkal kapcsolatosan, hogy 2021-esnek vagy 2022-esnek kell lenniük.

 

Felvehető-e akkor a támogatás, ha a nyaralónkat újítottuk fel?

Ha nem a lakóingatlanunkat, hanem a nyaralónkat szeretnénk felújítani, akkor nem vehető igénybe a támogatás. Egyrészt a kiírásban szerepel, hogy az ingatlannak rendeltetés szerint lakóháznak vagy lakáscélú épületnek kell lennie, másrészt további kitétel, hogy az igénylőnek és gyermekének vagy gyermekeinek a kérvényezés időpontjában már legalább 1 éve ott kell élniük – azaz állandó lakcímmel kell rendelkezniük.

Mindenki más-más célból veszi fel a támogatást. Valakinek másképpen semmi esélye sincsen, hogy élhetővé varázsolja ingatlanát, de akadnak olyanok is, akik a régóta vágyott modernizációt szeretnék megvalósítani. Bárhogyan is van, amennyiben szeretnéd, hogy megtervezzük és megvalósítjuk álmaid konyháját, a Mobilan szakemberei örömmel állnak rendelkezésedre. Konyhabútorainkra 10 év termékgaranciát, szállítási garanciát, határidő-garanciát és az árajánlatunkra árgaranciát vállalunk.

 

A témában megjelent cikkeinket IDE kattintva tekintheted meg.

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Elegancia és funkcionalitás – Konyha a Balaton Partján

Az idilli Balaton partján található nyaralók gyakran szolgálnak menedékül a városi élet zajától és rohanásától. Ezekben a kis oázisokban a tervezés és berendezés kulcsfontosságú szerepet játszik annak érdekében, hogy a nyaralók mind a kényelmet, mind pedig a harmóniát...

bővebben