Tippek családi konyha tervezéséhez

Ha azt szeretnéd, hogy a konyhád egy kellemes és kényelemes hely legyen az egész család számára, akkor azt úgy kell megtervezni, hogy mindenki igényét kielégítse. Összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, ami elsőre nem biztos, hogy eszedbe jut, amikor családi konyhatervezés előtt állsz.

Legyen a konyhaszigetnek étkező funkciója

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő egy nagy étkezőasztal, de ha van lehetőség megvalósítani egy konyhaszigetet a helyiségben, akkor érdemes mindenképpen belevágni. Egyrészt egy plusz munkafelületet biztosít, ha egyszerre szeretnétek tevékenykedni a konyhában, másrészt az a legjobb, ha sziget étkezőfunkciót is kap. A konyha a család számára egy igazi közösségi tér lehet, a konyhasziget körül össze tudtok ülni beszélgetni, reggelizni, de akár bárpultként is funkcionálhat a felnőttek számára.

Eltérő magasságú munkafelületek

Az egyedi konyhabútor nagy előnye, hogy magunk határozhatjuk meg például a konyhapultunk magasságát is. Ha több személy használja a konyhát, akkor azonban ez a választás nem is olyan egyértelmű. Ez a „probléma” áthidalható úgy is, hogy például a konyhai pultot, valamint a konyhasziget nem egyenlő magasságúra tervezzül, de olyan kérésekkel is találkozunk időnként, hogy kisgyermekek számára is tervezzünk be egy nekik szánt felületet, amit elérnek.

Biztonsági intézkedések

Egy családi konyhában fontos külön odafigyelni a gyerkőcökre, ha pedig kisállat is él velünk, akkor ezt is számításba kell venni. Fontos, hogy az éles, veszélyes tárgyakhoz a gyerkőcök ne férhessenek hozzá, helyezzük hát ehhez mérten olyan magasságba őket, ami ennek a kívánalomnak megfelel. A konyhaszekrényekhez már nagyon szuper gyerekzáras megoldások is léteznek, de mindig vegyük figyelembe, hogy ezek nyitogatása tőlünk is plusz erőfeszítést igényel majd a mindennapokban. A fiókok, illetve a konyhaszerkények záródásának lassítására s jó, ha gondolunk, így a gyerkőcök kisebb eséllyel csípik oda kis kezeiket.

A kutyatartók pár hét után megtanulják, hogy ne hagyjanak elöl semmit, mert a rosszcontok képesek bármit kikutatni, és addig dolgoznak, amíg hozzá nem férnek. Ne irritáljuk őket fölöslegesen számukra fincsi illatokkal, inkább helyezzük orrmagasságon kívül azokat az élelmiszereket, amelyek kiváltják belőlük ezt a kutatási ösztönt. Az is jó megoldás, ha aromazáró dobozokba helyezzük ezeket a dolgokat, így sokkal kisebb lesz számukra a csábítás.

Fontos a rend

Ha többen használunk egy konyhát, akkor nagyon fontos, hogy mindennek meglegyen a helye, és mindent vissza is tegyünk a használat után, hogy amikor valaki más szeretné az adott eszközt vagy alapanyagot használni, akkor ne kelljen órákig keresgélnie. Már a tervezéskor jó átgondolni, hogy mennyi és milyen típusú tárolóra lesz szükségünk, és kialakítani gondolatban a helyeket, utána már csak rajtunk múlik, hogy rendet tartsunk magunk körül.

Egy konyha tervezésekor számtalan dolgot kell figyelembe venni, ami még akkor is nehéz, ha csak mi magunk fogjuk használni. Több ember igényeinek összehangolása még komolyabb precizitást igényel, így jó, ha bevonunk egy szakembert, aki olyan hasznos tanácsokkal tud ellátni minket, amelyekre talán nem is gondoltunk. Amennyiben egyedi konyhabútort szeretnél, keress minket bátran elérhetőségeinken, több évtizedes tervezési és kivitelezési tapasztalattal várunk téged szeretettel a Mobilan Konyhastúdióba!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Érdemes-e nem szabvány magasságú konyhapultot választani?

Érdemes-e nem szabvány magasságú konyhapultot választani?

A konyhapultok magassága alapvető fontosságú a konyha ergonómiájának és funkcionalitásának szempontjából. Az átlagos konyhákban a szokásos pultmagasság 90 cm, amit a konyhaszekrények és munkalap vastagsága együttesen ad ki. Általában azért szokás ezzel számolni, mert...

bővebben
10 időtálló színséma modern és klasszikus konyhabútorokhoz

10 időtálló színséma modern és klasszikus konyhabútorokhoz

A konyhabútor tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe vennünk, azonban az egyik legjelentősebb ezek közül a dizájn kiválasztása. A konyha színeinek megfelelő összeállítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy harmónikus enteriőrt teremtsünk, ami ráadásul az egész otthon...

bővebben