fbpx

GYIK: Konyhaszigetek

A konyhaszigetek egyszerűen gyönyörűek, a konyha fókuszpontját adják, magukhoz vonzzák a tekintetet. Pont emiatt fontos, hogy megfelelően legyenek megtervezve, mert egy rosszul kivitelezett darab a konyhád egész hangulatát tönkreteszi, és a mindennapi konyhai tevékenységeket is megnehezíti. Íme, egy kis gyorstalpaló, gyakran ismételt kérdésekre válaszolunk.

Mekkora legyen a konyha, ahová a konyhaszigetet telepítjük?

Nyilván nem azok körében merül fel a kérdés, akik hatalmas konyhával rendelkeznek. De ha kisebb területű helyiség áll a rendelkezésedre, akkor sem kell feltétlenül lemondanod a konyhaszigetről. Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy a konyhasziget maximális mérete a konyha területének a 10%-a.

Mekkora legyen a konyhasziget és a konyhabútor közötti távolság?

A távolságnak minimum 1-1,2 méternek kell lennie. Ennek oka, hogy legyen elegendő tér a konyhasziget körül a közlekedésre, valamint ki tudd nyitni a konyhabútorajtókat és a konyhagépeket.

Milyen hosszúságú legyen a konyhasziget?

Egy konyhasziget minimum 1-1,2 méter hosszúságú. Ha ennél kisebb hely áll a rendelkezésedre, akkor válaszd inkább a félszigetet, különben nem valószínű, hogy elégedett leszel a végeredménnyel.

Milyen szélességű legyen a konyhasziget?

Egy átlagos konyhasziget 0,6-1,2 méter széles. Ha csupán plusz munka- vagy étkezőfelületet szeretnél nyerni, illetve a tárolókapacitást bővíteni, akkor egy 60-80 centiméter széles konyhasziget elegendő lehet számodra. Ha munkazónákat, illetve konyhai eszközöket is el szeretnél helyezni rajta, akkor 90-100 centiméter között lesz az ideális méret. Ha pedig a főzőlap vagy mosogató helyét is itt képzeled el, akkor 120 cm-es szélesség lesz a megfelelő.

Milyen magas legyen a konyhasziget?

A konyhasziget optimális magassága 85 és 90 cm között van, de találkozhatunk ennél magasabb változatokkal is.

Mire figyeljünk oda a főzősziget kialakításakor?

Ha a konyhaszigeten szeretnénk elhelyezni a főzőlapot, akkor fontos, hogy odafigyeljünk a műszaki kívánalmakra. Az áramot (esetleg a gázt) a padlózatban kell a helyszínre vezetni, a mennyezeten pedig meg kell oldani a páraelszívó elektromos táplálását és nem utolsó sorban a világítást. Konyhaszigeten elhelyezett főzőlap esetében fontos, hogy a páraelszívó nagy teljesítményű legyen. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a mennyezet alatt vagy az álmennyezet fölött meg kell oldanunk az elszívott levegőt a szabadba juttató csővezeték elhelyezését is. Figyelem! Minél többet kanyarog a cső, annál inkább csökken az elszívás teljesítménye, és a ventilátor annál hangosabbá válik.

Mire figyeljünk oda a mosogatósziget kialakításakor?

Ha szeretnénk a mosogatót a konyhaszigetre helyezni, akkor az elektromos áram mellett a vizet is oda kell vezetni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a szennyvíz elvezetéséről is gondoskodnunk kell.

Ha egyedi konyhabútort szeretnél, akár konyhaszigettel vagy anélkül, keresd bátran a Mobilan munkatársait, akik megtervezik és megvalósítják álmaid konyhabútorát. A konzultáció során minden kérdésedre készséggel válaszolunk, és konyhabútorod mellé műszaki tervet is biztosítunk. Ha még szeretnél inspirálódni, kövesd Facebook oldalunkat és böngészd a Mobilan Magazin további cikkeit.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben