Nyugdíjas vagyok, mire figyeljek oda a konyhafelújítás során?

Természetes dolog, hogy ahogyan egyre idősebbek leszünk, fizikai szükségleteink is változnak. Így otthonunknak is igazodni kell ezekhez a változó elvárásokhoz. A konyha tipikusan ilyen terület a lakásban, most ahhoz szeretnénk egy kis fogódzkodót adni, hogy mire figyeljünk oda, ha saját magunk, vagy nyugdíjas családtagunk számára szeretnénk egy jól funkcionáló, biztonságos konyhát kialakítani.

Ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni

 

Széles ajtók / közlekedők. Az ajtók és a közlekedők szélességét úgy határozzuk meg, hogy alkalmas legyen arra, hogy kerekesszékkel vagy egy járókerettel is kényelmesen tudjunk közlekedni. Ne legyen rá szükség, de nem árt erre is gondolni.

Alacsony küszöb. Minimalizáljuk vagy – amennyiben lehetséges – szüntessük meg a lépcsőket vagy küszöböket a konyha bejáratánál, hogy megelőzzük a megbotlást vagy elesést.

Fogantyúk. Válasszunk olyan fogantyúkat, amelyeket a lehető legkönnyebb megfogni, hiszen a mozgáskoordinációnk idővel szűkülhet.

Nyitott polcrendszerek. Ez lehetővé teszi a könnyebb hozzáférést a konyhai eszközökhöz, csökkentve a hajolást vagy nyújtózkodást.

 

Padló és világítás

 

Csúszásgátló padló. Válasszunk olyan padlóburkolatokat, amelyek biztosítják a tapadást és csúszásmentesek, csökkentve ezzel a megcsúszás és elesés veszélyét. Kerüljük a kis szőnyegeket vagy lábtörlőket, amelyek potenciális megbotlást okozhatnak.

Megfelelő konyhai világítás. Győződjünk meg róla, hogy a tér jól megvilágított, különösen a munkaterületeken. A feladatvilágítás kiválóan alkalmas a konkrét munkaterületek megvilágítására.

 

Hozzáférhető konyhaszekrények és tárolók

 

Kihúzható polcok. Ezeknek az alsó szekrényekbe történő beszerelése megkönnyíti a fazekak, serpenyők és egyéb tárgyak elérését, csökkentve a hajlást vagy nyújtózkodást.

Hozzáférhető magasságok. Tartsuk a gyakran használt tárgyakat hozzáférhető magasságban, elkerülve a létrák vagy a fej fölötti elérés szükségességét.

 

Konyhai berendezések és berendezési tárgyak

 

Beépített sütők. Egy kényelmes magasságban elhelyezett, beépített sütő kiküszöböli az aláhajolás szükségességét, ami égési vagy sérülési veszélyt hordozhat magában.

Indukciós főzőlapok. Ezek biztonságos lehetőséget kínálnak, mivel csak a főzőedényt melegítik, nem pedig a környező felületet. Általában érintésvezérléssel rendelkeznek, ami könnyebb azoknak, akiknek problémáik vannak az ujjmozgással.

Érintésmentes csaptelepek. Ezek a csaptelepek kényelmesek és higiénikusak, csökkentve a fogó vagy tekerés szükségességét. Ráadásul nem kell őket olyan gyakran tisztítani.

 

Bízzuk a tervezést egy profi szakemberre

 

Bár ezek a tervezési elvek egy kiindulópontot jelentenek, elengedhetetlen egy olyan szakemberrel való együttműködés, aki jártas a konyhatervezésben. Ők segíthetnek egy saját igényekre szabott elrendezés kialakításában. A megfelelő tervezéssel és módosításokkal a konyha még hosszú évekig otthonunk szíve-lelke lehet, lehetővé téve, hogy élvezzünk otthonunk kényelmét.

Amennyiben úgy érzed, hogy egyedi igényekre szabott, minőségi konyhabútort szeretnél, fordulj hozzánk bizalommal! Több évtizedes tapasztalatunknak és saját gyártósorunknak köszönhetően rugalmasan és gyorsan tudjuk kiszolgálni az egyedi igényeket. Várjuk jelentkezésed elérhetőségeinken! Amennyiben pedig inspirálódni szeretnél, tekintsd meg referenciáinkat az alábbi linken: KONYHABÚTOR REFERENCIÁK

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Stílusos bérlemény – kompakt elegancia Budapesten

Stílusos bérlemény – kompakt elegancia Budapesten

Referenciamunkáink bemutatását ezzel a bérbeadásra szánt ingatlannal folytatjuk. A teljes lakás berendezésével bíztak meg bennünket, ráadásul nem túl magas büdzsével dolgoztunk, de úgy gondoljuk, hogy egy igazán esztétikus és harmonikus megoldás született. A...

bővebben
Konyhapult-világítás LED technológiával

Konyhapult-világítás LED technológiával

A konyhai világítás alapos megtervezése fontosabb, mint gondolnánk. Az sem jó, ha túl kevés fényforrással dolgozunk, hiszen ez balesetveszélyes is lehet, és fölöslegesen sem érdemes túlzottan sok világítótestet betervezni. Ebben a cikkben a konyhapult-világítás...

bővebben
Hogyan tervezz időtálló konyhát?

Hogyan tervezz időtálló konyhát?

A trendek jönnek-mennek, és természetes, hogy egy-egy divathullám időnként elkap minket. Mégis azt gondoljuk, hogy ha konyhafelújításon gondolkodsz, akkor fontold meg, hogy milyen lenne az a konyhabútor, amiben hosszú távon is örömödet leled. Ez akkor is fontos, hogy...

bővebben