fbpx

Kvarc vs. márvány vs. gránit –melyiket válasszam? I.

A kőből készült munkalapok nagyon népszerűek, nem csoda, hiszen csodaszépek! A választás előtt azonban érdemes megismerni a közöttük lévő különbségeket, hogy a lehető legjobb hosszútávú döntést tudjuk meghozni.

Mi az a kvarc?

A kvarc egy magmás kőzet, ami oxigén- és szilíciumatomokból áll. A kvarc munkalapok bányászott kvarcból készülnek, amit gyantával kevernek össze, így egy masszív, szilárd anyag jön létre. Gondoltad volna, hogy már több, mint 2.000 éve készítenek kvarc tárgyakat? Az első leletek i.e. 600 környékéről származnak. Eleinte ékszereket készítettek belőle, ma már számtalan felhasználási módja ismert, például gyönyörű konyhai munkalapok alapanyaga.

Mi az a Gránit?

A gránit szintén egy kemény és magmás kőzet. Csak kevesen tudják, hogy többféle ásványt, akár még kvarcot is tartalmazhat. Pont emiatt olyan változatos a színe és mintázata. A gránit akkor képződik, amikor a Föld felszíne alatti magma kikristályosodik, kristályformává szilárdul. Felszínre csak a fedőrétegek lepusztulásával kerülhet, vagy hegységképző erők emelik a magasba.

Mi az a Márvány?

A márvány egy ún. metamorf kőzet, ami az idők során – évmilliók alatt – hő és nyomás hatására mészkőből alakul ki. Ezt a nemes anyagot az építészeben minden korban használták, és ez nem véletlen. Időtállósága miatt gyönyörködhetünk még ma is a régi épületek, szobrok, lépcsők szépségében. Mivel természetes anyag, a gránithoz hasonlóan változatos a színe és a mintázata.

Mi a különbség az árakban?

Nagyon szépek ezek a kőből készült munkalapok, de azt tudnod kell, hogy nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak. Az árak természetesen nagyban függenek minőségi és megmunkálási tényezőktől, de a sorrendet általánosságban is fel tudjuk álltani. A gránit munkalapok képviselik a legelérhetőbb árkategóriát, ezt követi a márvány, és a legdrágább a kvarc. Természetesen különböző változók függvényében előfordulhat, hogy egy magasabb minőséget képviselő márvány munkalap drágább lesz, mint mondjuk egy kvarc munkalap.

Melyik a tartósabb?

Természetesen nem kizárt, hogy a kvarc munkalap megkarcolódik vagy megreped, de ennek kicsi a valószínűsége. Ha mondjuk a magasból ráejtünk egy nehezebb edényt, akkor előfordulhatnak sérülések, de általánosságban elmondható, hogy karcálló anyagról beszélünk. Ezzel szemben a márvány munkalap sokkal sérülékenyebb, nagyon nehéz elkerülni, hogy ne karcolódjon meg. Luxus kategóriába tartozik, de a praktikumot tekintve még sem végezne előkelő helyen. A gránit nem karcolódik könnyen, azonban éves szinten karbantartást igényel. Ez annak köszönhető, hogy ez egy porózus kő, így tömítőanyag segítségével kell lezárnunk a munkalapot, hogy a folyadékok és a szennyeződések ne hatolhassanak át a felszínén. Ez bonyolultnak hangzik, de egyáltalán nem az, egyszerűen beszerezhetjük az ehhez szükséges ápolót, amit utána könnyedén tudunk magunk is alkalmazni. Évente egyszer pedig azért nem a világ vége felvinni a felületre, emiatt igazán kár lenne lemondani a gránit munkalapokról!

A cikk folytatása már olvasható a Mobilan Magazinon. Fontos, hogy mielőtt munkalapot választunk, mi magunk is utánanézzünk a lehetőségeknek. De kérjük ki bátran konyhatervező szakértőnk segítségét is, akinek feladata és érdeke is, hogy mindenre kiterjedő, pontos tájékoztatást adjon nekünk a különböző anyagok előnyeiről és hátrányairól. Hiszen célja, hogy hosszú távon elégedettek legyünk konyhabútorunkkal. Egyedi konyhabútor teljeskörű tervezésével és megvalósításával kapcsolatosan, keresd bátran a Mobilan munkatársait elérhetőségeinken.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

5 tévhit a konyhabútorokkal kapcsolatosan

A konyhabútorok kiválasztása és tervezése fontos döntés, amely hosszú távon befolyásolja otthonunk funkcionalitását és esztétikáját. Számos tévhit kering azonban a konyhabútorokkal kapcsolatban, amelyek félrevezethetik a vásárlókat. Ebben a cikkben öt gyakori tévhitet...

bővebben
A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A fogantyúval ellátott konyhaszekrények előnyei

A konyhaszekrények tervezésekor számos döntést kell meghoznunk, amelyek befolyásolják a konyha funkcionalitását és esztétikáját. Az egyik ilyen döntés a fogantyúk kérdése. A fogantyúval ellátott konyhaszekrények számos előnnyel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a...

bővebben