Kvarc vs. márvány vs. gránit –melyiket válasszam? II.

Ha még nem olvastad a cikkünk előző részét, akkor javasoljuk, inkább azzal kezdd. A folytatásban további fontos szempontok szerint hasonlítjuk össze a kvarc, a márvány és a gránit munkalapokat, és néhány olyan kérdésre is választ adunk, amit nagyon gyakran teszek fel nekünk.

Mennyire vízállóak?

A kvarc munkalapok teljesen vízállóak. Ennek oka, hogy – ahogyan már az előző részben olvashattad – gyanta hozzáadásával készülnek. A márvány egy porózus anyag, emiatt magába szívja a ráömlött folyadékot. Nagyon kell rá emiatt vigyázni, és vízzáró burkot kell alkalmaznunk a lezáráshoz. A gránitról éves karbantartási igényéről már szintén esett szó, vízzáró réteget kell képezni rajta, így tudjuk hosszú távon szépen tartani. Ez kihagyhatatlan momentum, hiszen, ha a víz beszivárog a munkalap belsejébe, akkor idővel teljesen tönkreteszi azt.

Mennyire hőállóak?

Minden munkalap csak bizonyos mennyiségű hőt képes kezelni rongálódás nélkül, lássuk, hogy mi a helyzet ezen a téren. A kvarc munkalapokra mindenképpen egy hőálló alátétet vagy egy vágódeszkát helyezni, mielőtt egy forró serpenyőt helyezünk rá, mivel kb. 180 fokig maradnak sértetlenek. A márvány egy jó választás a hőállóság tekintetében. A márvány munkalapok kb. 2x olyan hőállóak, mint kvarcból készült társaik. A három típus közül a gránit az, aki az élen végez, több mint 500 fokot is kibír, mielőtt elkezdene repedni. Tehát gyakorlatilag bármit ráhelyezhetünk.

Sokoldalúság, színvariációk

A valódi kvarc fehér, azonban számos természetes színben kerülnek forgalomba, a szürke és a krémszínű a legelterjedtebbek. A márvány kialakulásának köszönhetően at egyik legváltozatosabb és legegyedibb anyag. A „carrera” a legnépszerűbb, de léteznek rózsaszín, piros, barna, fehér, krémszínű és zöld változatok is. A sokoldalúságban a gránit nyeri a versenyt, ez az anyag rendelkezik a legnagyobb természetes színválasztékkal.

Melyik munkalap a legjobb a három közül?

Nincs olyan, hogy legjobb munkalap. Olyan van, hogy a te életstílusodhoz leginkább passzoló darab. Mérlegeld a különböző anyagok előnyeit és hátrányait, és kérd ki konyhatervező szakértőd segítségét, ha bizonytalan vagy a választásban.

Hogyan tisztítsam ezeket a típusú munkalapokat?

Tisztításuk egyáltalán nem bonyolult, de körültekintést igényel. A legjobb, ha kifejezetten az adott anyaghoz kifejlesztett szert választunk, amiben a konyhatervezőnk szintén tud útmutatást adni. A már fent említett tömítőanyagok elengedhetetlenek a márvány és a gránit esetében, a tisztítás mellett a karbantartásról se feledkezzünk meg! A savas tisztítószereket, például az ecetet, a ciromot, a fehérítőt kerüljük, ez idővel ronthatja a munkalapunk minőségét. Minél durvább egy tisztítószer, annál gyorsabban bomlik le a tömítőanyag a munkalapról. A dörzsiszivacsot is felejtsük el, igazából bármilyen anyagból készült munkalap tisztításához puha rongyot javaslunk. Fertőtlenítéshez pedig forró mosogatószeres vizet vagy alkoholos tisztítószert – például Sanitolt – alkalmazzunk.

Bízunk benne, hogy az általunk összeállított információk alapján sikerül jó döntést hoznunk a munkalap kiválasztásakor. Hiszen fontos a dizájn, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy hosszútávon tudjunk örülni konyhabútorunknak a mindennapokban. Amennyiben úgy döntöttél, hogy egyedi konyhabútort szeretnél, keresd bátran a Mobilan munkatársait, akik megtervezik és megvalósítják álmaid konyhabútorát. Elérhetőségeinken megtalálsz minket, ha pedig még további inspirációkat és hasznos információkat gyűjtenél, böngészd a Mobilan Magazin további cikkeit és kövesd Facebook oldalunkat.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Elegancia és funkcionalitás – Konyha a Balaton Partján

Az idilli Balaton partján található nyaralók gyakran szolgálnak menedékül a városi élet zajától és rohanásától. Ezekben a kis oázisokban a tervezés és berendezés kulcsfontosságú szerepet játszik annak érdekében, hogy a nyaralók mind a kényelmet, mind pedig a harmóniát...

bővebben