KONYHATERVEZÉS A TÖBBGENERÁCIÓS OTTHONOKBAN II.

A többgenerációs családi konyhákról szóló sorozatunk előző részében a megfelelő tárolókapacitás kialakításáról, a konyhagépekről és az ülőhely megtervezéséről volt szó. Most további fontos szempontokkal és tanácsokkal bővítjük a sort.

Egy konyhasziget mindenképpen jól fog jönni

Amennyiben van lehetőséged nagyobb konyhában gondolkodni, a konyhasziget beépítését mindenképpen fontold meg. Nem az az egyetlen előnye, hogy stílusossá teszi a konyha megjelenését, rengeteg olyan funkció van, amit a konyhaszigetedre telepíthetsz.  A konyhasziget tervezését érdemes egy jól átgondolt tervvel kezdeni, ehhez egy korábbi cikkünk lesz segítségedre, amelyet ITT tudsz elolvasni. Ha már megvan, hogy mekkora konyhasziget fér el a konyhádban, akkor jöhet annak kitalálása, hogy mire is fogod használni. Lehet itt rengeteg plusz tárolófelület, extra ülőhelyek, de akár a mosogatót, mosogatógépet, sütőt, tűzhelyet is ide helyezheted. A lényeg, hogy a konyhai háromszögre mindenképpen ügyelj, tehát a mosogató, a hűtő és tűzhely között megfelelő távolságot tarts, és az egymáshoz való elhelyezkedésük is a praktikumot segítse elő.

Maxold ki a főzőkapacitást!

Persze vannak ettől eltérő esetek, de ha több különböző generáció él egy fedél alatt, nagy eséllyel előfordulhat, hogy egyszerre többen szeretnék a konyhát használni. Érdemes ezért azt úgy kialakítani, hogy legalább ketten, egymástól függetlenül is tudjanak főzni benne. Jól jöhet ilyenkor két tűzhely és/vagy sütő, egyik lehet mondjuk a szigeten, a másik pedig a munkapulton. De egymás mellé is telepíthetjük őket, sok múlik a konyha elrendezésén.

Egy kamrára is szükséged lesz

Ekkora családnak sok élelmiszerre van szüksége, melynek egy részét a hűtőben tárolják. A száraz alapanyagokat azonban a konyhaszekrénybe kéne besuvasztani. Elég kicsi az esély, hogy ott rendszerezetten elférjen minden, ezért jó, ha van egy külön kis helyiség az ételek tárolására. Nem véletlen volt nagyanyáink lakásában külön kamra, egy többgenerációs konyhának kihagyhatatlan részét kell képezze egy ilyen kis helyiség.

Az is nagyon jó ötlet, ha különböző szekciókat alakítunk ki a konyhában. Ilyen lehet például a reggeliző, ahol egy rakáson találhatóak meg a reggeli elkészítéséhez szükséges eszközök – vízforraló, kávéfőző, turmixgép, kenyérpirító, melegszendvicssütő -, és az ekkor fogyasztott élelmiszerek – kávé, tea, lekvárok, müzlik.

A minőség mindenekfelett

A megfelelő minőségű konyhabútor és konyhagépek kiválasztása minden esetben nagyon fontos, de olyan helyzetben, ahol ennyi ember fogja azt napi szinten használni, elengedhetetlen. A különböző konyhaszekrények, a munkalap, a konyhagépek extrém strapának lesznek kitéve, ezért elengedhetetlen, hogy mindenből a lehető legjobb minőséget válasszuk.

Egy ilyen konyha megtervezése nem egyszerű feladat, érdemes egy profi konyhatervező szakember segítségét kérni. Amennyiben egyedi konyhabútorban gondolkodsz, keresd bátran a Mobilan munkatársait, akik mindenre kiterjedően megtervezik és megvalósítják álmaid konyhabútorát. Keress minket elérhetőségeinken!

TUDTAD? 2021. január 1-jét követően 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetsz, ami konyhafelújításra is felvehető! A Maximum 3 millió forintig terjedő hozzájárulás az anyaköltségre és a munkálatokra is vonatkozik, további részleteket olvashatsz az erről szóló tájékoztató cikkünkben. Kattints IDE a megtekintéshez

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet: