fbpx

Így tisztítsd a matt konyhabútort!

A matt felületű frontokkal rendelkező konyhabútorok egyszerűen meseszépek! Ha egy igazán elegáns és modern enteriőr az álmod, akkor mindenképpen érdemes felírnod a listárdra ezt a lehetőséget is. Azonban, aminek a választás előtt szintén érdemes utánajárnod, hogy hogyan is lehet tisztítani ezeket a gyönyörű darabkat.

Ahogyan azt korábban magasfényű konyhabútor tisztításánáról szóló cikkünkben is kiemeltük, a rendszeres tisztítás és ápolás elengedhetetlen ahhoz, hogy konyhabútorod minél hosszabb ideig megőrizze eredeti állapotát. Lehet bármilyen jó minőségű egy alapanyag, ha azt nem tartjuk rendben, annak évek alatt meg lesz a látszata.

Az el kell árulnunk így elöljáróban, hogy a matt konyhabútor folyamatos tisztántartása nem a lehető legegyszerűbb dolog, így ezeket a felületeket azoknak javasoljuk, akik nem restek napi szinten foglalkozni vele. Mi ezeknek a kihívást kedvelő jelentkezőknek szeretnénk egy kis iránymutatást adni, hogy hogyan álljanak neki az ápolásnak.

Csak egyszerűen: víz és szappan

Bármely háztartásban könnyen hozzáférhető eszközök, csupán a helyes hasznélatra kell odafigyelni. A rongy a lehető legpuhább legyen, és ne legyenek rajta korábbi takarításból maradt szennyeződések! A szappan esetében a kímélő, folyékony változatot ajánljuk. Lépések: Áztasd be a rongyot folyékony szappanos vízbe, majd alaposan csavard ki. Töröld le a szekrény összes felületét, ne felejtsd ki a zsanérokat és a fogantyúkat sem. Öblítsd le a felületeket meleg vizes ruhával. Az utolsó lépés kihagyhatatlan! Töröld szárazra puha ronggyal a felületet.

Környezettudatos megoldás: az ecet

Az ecet minden környezettudatos háztartásban megtalálható, hiszen kiválóan oldja az olajos és zsíros szennyeződéseket. Használjuk bátran a matt konyhabútorunk tisztításához is, csupán az arányokra kell odafigyelnünk. Lépések: Önts 1 liter vízbe kb. 1 dl ecetet. Márts bele egy puha rongyot, töröld át vele a konyhaszekrényeket. Öblítsd le meleg vízzel, majd töröld szárazra a felületet.

Makacs szennyeződésekhez jól jön egy kis szódabikarbóna

A szódabikarbóna ecet kombinációt sokan használják a makacsabb szennyeződések eltávolítására, azt azonban nem javasoljuk, hogy tesztelés nélkül nekiessünk vele a konyhaszekrénynek. A konyhabútor ajtó belső oldalán érdemes először egy próbát tenni, hogy lássuk, hogyan viseli a bútorunk ezt az erősebb tisztítóhatást. Lépések: Keverjünk össze szódabikarbónát annyi eccettel, hogy paszta formátumú elegyet kapjunk. Egy tiszta és puha rongyot mártsunk bele a pasztába, és ezzel tisztítsuk meg a kívánt felületet. Finoman dörzsöljük, amíg nem lesz tökéletes az eredmény. Egy ronggyal távolítsuk el a pasztát, majd öblítsük le vízzel. Töröljük szárazra egy puha ronggyal.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy matt felületek sérülékenyebbek, így iarra törekedjük, hogy ha valami szennyeződés kerül rá, azonnal távolítsuk el, ne hagyjuk ráragadni. A ráragadt szennyeződések eltávolítása a matt konyhabútor felület sérülésével járhat. Bármilyen tisztítási módszert is választod, utána fújd át valamilyen alkoholos tisztítóval – például Sanitollal – így biztos lehetsz benne, hogy a lehető leghigiénikusabb lesz a végeredmény.

Fontos, hogy bármilyen felület is az, amibe beleszerettél, a konyhatervező szakértődtől tájékozódj annak tisztítási módjáról. Ha nem tudnak erre válaszololni, akkor javasoljuk a nyúlcipőt, mert egy profi szakember jól ismeri az anyagokat, amivel dolgozik. Ha úgy döntöttél, hogy egyedi konyhabútort szeretnél, keresd bátran a Mobilan munkatársait, akik teljeskörűen, konyhagépekkel együtt megtervezik és megvalósítják álmaid konyhabútorát.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben