fbpx

Így tartsd meg a rendet: tárolási megoldások minden konyhába I.

Bármilyen konyháról álmodozunk, a konyhatervezés kezdeti szakaszában érdemes átgondolni, hogy milyen tárolási megoldásokra van szükségünk. Sokkal jobb, ha előre kitaláljuk, hogy mire van szükségünk, mint amikor utólag, a már megtervezett konyhában igyekszünk mindennek helyet találni.

Akár a meglévő konyhánkat szeretnénk felújítani, akár egy teljesen új lakást vagy házat tervezünk, nagyon fontos átgondolnunk, hogy milyen tárolókapacitásra van szükségünk. A konyhában rengeteg olyan dolog van, aminek helyre van szükség, kezdve az evőeszközöktől a konyhai kisgépeken át a főzéshez szükséges alapanyagokig. De hogyan is kezdjünk neki a tervezésnek?

 

Hogyan használod a konyhád?

Gondold át a hétköznapjaidat a konyhában. Mik azok a tevékenységek, amelyek a mindennapjaidat képezik, melyek azok, melyek csak időnként, de rendszeresen, és mik azok, amelyek alkalmanként. Ennek alapján már könnyebb listát írni arról, hogy melyek azok a tárgyak, eszközök, amelyeknek érdemes kéznél lenni, és melyek azok, amiket eltehetsz a szekrény mélyére, mert csak időnként lesz rá szükséged. Érdemes egy listát írnod mindenről, aminek tárolóhelyre lesz szükség, és ez alapján kikalkulálni. Jó, hogy ha ezzel kezded az egészet, a dizájn kitalálása csak a következő lépés.


 

Mi zavar a jelenlegi konyhádban?

Ha nem ez életed első konyhája, és volt már közöd bármilyen konyhához, akkor át tudod gondolni, hogy mi az, ami a múltban hiányzott, mi az, amin változtatnál. Van bármi, ami a jelenlegi konyhában zavar, mire lenne még szükséged? Esetleg szeretnéd, ha több hely jutna a serpenyőidnek, vagy a tányéroknak? Nem tudod hova rakni a robotgépeket? Gyűjtöd a szakácskönyveket és kényelmetlen mindig a nappaliba rohangálni a könyvespolchoz? Esetleg túl sok üres szekrényed van, elég lenne kevesebb? Jobb lenne, ha több lenne a nyitott polc egy bizonyos részen, mert jobban kézre esnének a dolgok főzés közben? Vagy pont az ellenkezője, szeretnéd zárt szekrény mögé rejteni a jelenleg szem előtt lévő dolgokat? Írj egy listát a fenti dolgokról, máris egy lépéssel közelebb leszel ahhoz, hogy olyan konyhád legyen, amiben szívesen tevékenykedsz a hétköznapokban.

 

Szekrény vagy fiók?

Gyűjts ötleteket mások konyhájából vagy akár a közösségi médiából, less el trükköket, hogy mit hogyan érdemes tárolni. Lehet, hogy neked alap, hogy bizonyos dolgokat például szekrényben tárolsz, de sokkal praktikusabb lenne fiókban vagy fordítva.

 


 

A dizájnról se feledkezz meg

Bár az első lépés a funkciók átgondolása és megtervezése, azért az esztétikai szempontokat sem kell figyelmen kívül hagynunk. Például nagyon divatosak manapság a nyitott polcok, de azért érdemes átgondolnunk, hogy rendet tudunk-e tartani rajtuk? Nem lenne-e praktikusabb helyette egy zárt konyhaszekrény, amibe be tudjuk suvasztani a dolgokat, ezáltal elrejtve a rendezetlenséget. A polcos megoldások másik hátránya a porosodás. Szeretnénk-e napi szinten mindent portalanítani, van-e ehhez türelmünk, affinitásunk? Senkit sem szeretnénk lebeszélni, de érdemes ezeket a szempontokat is szem előtt tartani. Ügyeljünk az arányokra, ne zsúfoljuk túl a teret, persze ezzel együtt legyen elég tárolóhelyünk. Nem is olyan egyszerű, ugye?

 

A tárolási megoldások kitalálása talán az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő dolog a konyhatervezés során. Pont ezért sem árt, ha kikérjük egy tapasztalt konyhatervező szakember segítségét. Bármilyen alaposan is próbálunk utánajárni a lehetőségeknek, biztosan lesznek olyan dolgok, amelyekre nem gondolunk. Egy szakértő, aki már számos konyhát megtervezett, segítségünkre lehet abban, hogy egy esztétikus, mégis funkcionális, személyre szabott konyhánk legyen. Amennyiben egyedi konyhabútort szeretnél, keresd bátran a Mobilan munkatársait, akik egyedi igényeidre szabva a sokéves tapasztalatukat beépítve segítenek megtervezni álmaid konyhabútorát. Ha pedig még csak gondolkodsz azon, hogy a jövőben úgy konyhát szeretnél, akkor kövesd ötletekért a Facebook oldalunkat vagy inspirálódj a Mobilan Magazin további cikkeiből.

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Mire figyelj oda egy minimalista konyhabútor tervezésekor?

Mire figyelj oda egy minimalista konyhabútor tervezésekor?

A minimalista építészet lényege az egyszerűség és a tisztaság iránti törekvés. Ez a tervezési filozófia arra összpontosít, hogy csökkentse a felesleges részleteket és díszítéseket, és inkább hangsúlyozza a tiszta formákat, sík felületeket és a funkcionalitást. Ezek az...

bővebben