fbpx

Hogyan hozd ki a legtöbbet egy kis konyhából?

Bár a legtöbben nagyon vágynánk egy tágas konyhára, ahol a gyerekeink még akár fogócskázni is tudnának miközben mi meggyespitét sütünk nekik tízóraira, de a valóság a legtöbb esetben ennek ellentmond. Magyarországon – de igazából Európa nagy részén – a kis és közepes méretű konyhák a jellemzőek, így szeretnénk néhány ötletet adni, hogy hogyan lehet kis térből is kihozni a legtöbbet.

#1. A kis konyháknak jól áll a fehér

A fehér vagy világos falak, konyhabútorok és burkolatok remekül mutatnak egy kisebb konyhában, főleg, ha mindezek megfelelő fényforrással párosulnak. Természetesen az a legjobb, ha van elég természetes fény, de gondosan tervezett világítással is ragyogóvá lehet tenni a világos színekkel berendezett teret. A feketét és a sötétebb árnyalatokat érdemes kerülni, mivel így még kisebbnek fog hatni konyhád, mint amilyen valójában.

#2. Kerüld a rendezetlenséget

Bár nem mindenkinek jön be a minimalista irányzat, kis konyhák esetében mégiscsak érdemes arra törekednünk, hogy minél kevesebb olyan dolog legyen elől, amire valójában nincs napi szinten szükségünk. Biztosan az egész receptgyűjteményedet itt szeretnéd tárolni? Nem lesz jobb helyen a fűszergyűjteményed egy praktikusan megtervezett konyhaszekrényben, mint a konyhapulton vagy egy nyitott polcon? Kis konyháknál ügyelj arra, hogy minél letisztultabb legyen a tér, így nem lesz zűrzavaros hangulata.

#3. Legyél a konyhai tárolás mestere

Az esztétikus és praktikus konyhai tárolás a kis konyhák esetében elengedhetetlen. A különböző sarokmegoldásokkal, a vertikális, kihúzható fiókokkal és egyéb kreatív megoldásokkal a konyha minden négyzetcentiméterét kihasználhatod!

 

#4. Használd ki a falfelületeket

Egy kis konyhában vétek üresen hagyni a falakat! Alkalmazhatsz kisebb-nagyobb polcokat, akasztórudakat kampókkal, mágnesfalat és különböző szekrényeket. De figyelj oda rá, hogy ne zsúfold tele mindezekkel a falfelületeket, hogy a praktikum biztosan ne menjen az esztétikus kinézet és a kellemes atmoszféra rovására.

 

#5. Szerezz be kihajtható / összecsukható bútorokat

Mivel egy kis konyhában nagyon kevés a szabad padlófelület, ahhoz, hogy közlekedni is tudjunk, trükkös megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ilyen lehet akár egy push-open megoldással kibővíthető vagy lehajtható pult, egy egyszerűen kibővíthető (kihúzható) asztal vagy akár összecsukható, és a gardróbból előkapható székeket is beszerezhetünk.

 

#6. Tervezd meg okosan a konyhagépeket

Fontos, hogy átgondold, milyen konyhagépekre van feltétlenül szükséged. Ha valamit nagyon szeretnél, de úgy érzed, hogy nincs elég helyed hozzá, ne add fel elsőre. Talán nem is gondolnád, hogy jó tervezéssel mennyi mindent meg lehet oldani. Már nem számítanak ritkaságnak a kis méretű hűtők (fagyasztóval vagy anélkül), mosogatógépek vagy egyéb konyhai eszközök.

 

Kis konyháknál fokozottan igaz: nem biztos, hogy érdemes egyedül belevágni a tervezésbe. Gondolkodj róla, inspirálódj, de ne félj kikérni egy konyhaterveztő szakértő véleményét, ő el fogja mondani, hogy mi az, amit reálisan meg lehet valósítani az elképzeléseidből. A Mobilan szakemberei állnak rendelkezésedre!

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben