fbpx

Nyitott vagy zárt konyha?

A nagy kérdés… nyitott vagy zárt konyhát válasszunk? 🙂

Nem tudod, milyen konyhát válassz? Szeretnél minél többet megtudni a stílusokról és lakberendezési irányokról? Érdekelnek a legújabb trendek? Esetleg a klasszikus megoldások felé húz a szíved? Írásainkban górcső alá vesszük a különböző stílusokat és megoldásokat, hogy minden információd meglegyen a döntéshez, és új konyhád tényleg olyan legyen, amilyet szeretnél. Végül pedig természetesen a kivitelezéshez is megadunk minden segítséget.

A konyhai trendek folyamatosan változnak, és az egyik legfontosabb szakmai vita mindig a nyitott/zárt konyha dilemmáját járja körül.

Egy időben szinte mást sem lehetett látni a lakberendezési magazinokban, mint hatalmas egyterű loft lakásokat, ahol a konyha teljes mértékben az élettér része volt.

Gyakran olvashattunk közösségi főzésről, és nemcsak a nyitott konyhák, hanem a teljesen egybenyitott lakások is fénykorukat élték.

Mindenhol a loft életstílusról lehetett olvasni, az irodákban is megszűntek az ajtók és a kis dolgozófülkék, hirtelen mindenki egy légtérbe került. Például az Apple új főhadiszállását is így tervezték.

Növeli a kreativitást, a dolgozók meg tudják osztani egymással az ötleteiket, csapatépítő jellegű… szóltak az érvek. Azonban sokan egyáltalán nem voltak oda az egyterű irodáért.

Mert a koncentrált munkavégzéshez sokszor szeparált tér kell.

És így van ez a főzéssel is. Néha nehezebb koncentrálni egy nehezebb, nagy odafigyelést igénylő recept esetén, ha a konyha egyben van a nappalival, és főzés közben zajlik körülöttünk az élet. Jóval könnyebb odaégetni a dolgokat.

Persze megvan az előnye is. Nem zárkózunk el a többiektől, beszélhetünk a családunkkal, nincs meg a magány érzete. Azonban hiányzik az igazi flow-élmény is, amit akkor érhetünk el, ha tényleg szeretünk főzni, és minden figyelmünket a munkavégzésre fordítjuk.

És a nyitott konyháknak van még egy nagy hátránya. A főzés általában elég erőteljes illatokkal, illetve szagokkal jár, amelyeket sokszor még egy hatékony (és általában hangos) elszívóval sem sikerül teljesen palástolni.

Az idei trend előrejelzés szerint 2018-ban is hódítani fognak a nyitott konyhák, azonban sok szakértő szerint hamarosan kifullad a trend, és a konyha újra különálló helyiség lesz.

Neked mi a véleményed? 🙂

A nyitott vagy a zárt konyhákat szereted?

Vagy mit szólsz ehhez az áthidaló megoldáshoz? 🙂

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd kialakítani álmaid konyháját 🙂

 

A képek forrása: Mobilan referenciák és Pinterest

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben