Mire figyelj oda a konyhasziget tervezésekor?

A konyhasziget fantasztikus pluszt adhat a konyhádhoz. Nemcsak az ételeket készítheted el itt, növelheted vele a tárolófelületet, ráadásul akár a család és a barátok is köré ülhetnek, hiszen mindenki tudja: az otthonunk szíve lelke a konyha. De mire érdemes odafigyelned a konyhasziget tervezéskor, ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a lehetőségekből?

Mekkora konyhába érdemes konyhaszigetet tervezni?

A konyhaszigetre gondolva sokaknak egy hatalmas, tágas konyha képe jelenik meg, azonban a kisebb konyháknál sem kell lemondanunk vágyunkról. Ebben az esetben egy kicsit okosabban kell terveznünk, és a korlátozott méretek miatt lesznek olyan szempontok, amelyeket mindenképpen figyelembe kell vennünk.

A konyhasziget ne foglaljon el nagyobb helyet, mint a teljes konyha területének 10%-a. Ha ezt tetemesen túllépjük, akkor sem esztétikailag, sem funkcionálisan nem leszünk elégedettek az eredménnyel.

Az is nagyon fontos, hogy legyen elegendő tér a konyhasziget körül, tehát kényelmesen tudj közlekedni, körbe tudd járni, megfelelően tudd használni a konyhai készülékeid – például legyen elég hely kinyitni a mosogatógépet vagy a sütőt -, és ne maradjon amiatt kihasználatlan konyhaszekrényed, mert nem tudod kinyitni az ajtaját. Hüvelykujjszabályként minimum 100-120 centiméter legyen a konyhabútor és a sziget közötti távolság.

Mire figyelj oda a munkazóna kialakításakor?

Amennyiben különböző konyhai eszközöket is fixen tárolsz és használsz majd a konyhaszigeten – például kávégép, kenyérpirító, vízforraló stb. – fordíts figyelmet arra, hogy biztosított legyen a megfelelő áramellátás.

Ha sütni, főzni, mosogatni is szeretnél, vagy akár még egy páraelszívót is tennél a konyhaszigetben elhelyezett tűzhely fölé, a víz- és gázszerelési és a többi munkálatról se feledkezz meg. Egy újépítésű lakás esetében ezzel már a kezdetektől tudsz tervezni, meglévő konyhád átalakítása során pedig számolnod kell ennek költségeivel is.

Hogyan határozd meg a konyhaszigeted mélységét és hosszúságát?

A konyhaszigeted méretét – ahogy már írtuk – nagyban befolyásolja a konyhád mérete. Ha új házat tervezel, akkor természetesen ki tudsz indulni abból, hogy mire szeretnéd konyhaszigeted használni, ha pedig már a meglévő adottságokkal kell számolnod, akkor ehhez kell igazítanod a funkciókat.

Egy 60-80 cm-es szélességű konyhasziget tökéletes arra, hogy plusz munkafelületet, tárolófelületet nyerj, vagy esetleg leülj mellé megenni a reggelidet. 90-100 cm-es szélességgel kell számolnod akkor, ha munkazónákat, konyhai készülékeket is elhelyeznél. 120 cm lesz az ideális, ha az minden vágyad, hogy konyhaszigeted főzőfelületként is funkcionáljon, vagy mosogatni is szeretnél.

Ha valódi és látványos konyhaszigetről, és nem félszigetről álmodozol, akkor 100-120 cm minimum 100-120 cm hosszúságban gondolkodj. Ennél természetesen lehet kisebb, de valószínű, hogy látványban és funkcionalitásban nem leszel vele igazán elégedett.

Ne riasszon el ez a sok tervezési feladat, a Mobilan szakemberei mindenben segítenek. Nem csupán azt vállaljuk, hogy megtervezzük veled álmaid konyhabútorát, abban is a tanácsot adunk, hogy a megálmodott konyhád beépítése előtt milyen műszaki munkálatokra lesz szükséged. Ne maradj le a lehetőségről, kérj időpontot most ingyenes tervezésre elérhetőségeinken, és akár 3-4 hét alatt beszereljük konyhabútorod!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Érdemes-e nem szabvány magasságú konyhapultot választani?

Érdemes-e nem szabvány magasságú konyhapultot választani?

A konyhapultok magassága alapvető fontosságú a konyha ergonómiájának és funkcionalitásának szempontjából. Az átlagos konyhákban a szokásos pultmagasság 90 cm, amit a konyhaszekrények és munkalap vastagsága együttesen ad ki. Általában azért szokás ezzel számolni, mert...

bővebben
10 időtálló színséma modern és klasszikus konyhabútorokhoz

10 időtálló színséma modern és klasszikus konyhabútorokhoz

A konyhabútor tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe vennünk, azonban az egyik legjelentősebb ezek közül a dizájn kiválasztása. A konyha színeinek megfelelő összeállítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy harmónikus enteriőrt teremtsünk, ami ráadásul az egész otthon...

bővebben