fbpx

Meleg, barátságos, skandináv dizájn. Ez egy oximoron, vagy tényleg létezik?

A skandináv lakberendezés hallatán leginkább a letisztult, de sokszor a kissé steril otthonok jutnak eszünkbe. Van mégis egy olyan dán stílus, ami teljes mértékben ellentmond ennek, ez pedig az ún. hygee. Mit takar ez? Egyszerű, ugyanakkor hívogató, kényelmes, barátságos teret.

A hygee konyhatervezés egyszerű elemeket használ, időtálló, fenntartható megoldásokban gondolkodik, mégis elegáns és maximális „otthon érzést” hoz el számunkra.

 

A funkcionalitásból eredő egyszerűség

A skandináv országok hűvösek, kicsik, természetes, hogy ez hatással van az építészetükre is. Hiszen a kis- és közepes nagyságú lakásokban ennek megfelelő méretű konyha kap helyet, így tulajdonképpen rá vannak kényszerülve, hogy maximális hatékonyságra törekedjenek. A zsúfoltság és rendezetlenség elkerülése okán arra törekednek, hogy a bútorok úgy simuljanak bele a környezetükbe, hogy azok funkcionalitása se csorbuljon. A sok egyenes és tiszta vonalvezetés mind ennek köszönhető, amit végig visznek a konyhaszekrényektől kezdve a munkapulton át az összes felhasznált elemen. Nincsenek fölösleges frazírok, funkció nélküli díszítőelemek. A kis alapterületű helyiség nagy előnye, hogy gyakorlatilag minden munkafelület egyszerűen hozzáférhető, minden kézre esik, tehát ha jól meg van tervezve, egy ilyen konyhában öröm „dolgozni” és lenni.

A természetes fényforrások hangsúlya

A skandináv országokban élők alig várják a tavaszi és nyári hónapokat, amikor végre nem kell a sötétben kuksolniuk. Ilyenkor akár napi 20 órán keresztül is világos van, amit a lakberendezésben is kihasználnak. A konyhában is minden esetben helyet kapnak a nagy ablakok, a napelemes megoldások, mindezt úgy, hogy a lehető legtöbb természetes fény érkezzen a térbe, mégis megóvják otthonuk intimitását a külvilágtól. Ugyanakkor az őszi- és téli fénymentes időszakra is fel kell készülniük, így a konyha világát minden esetben nagy gonddal tervezik meg. A cél, hogy meleg, természetesek ható fényviszonyokat alakítsanak ki.

 

 

Természetes és visszafogott színek és textúrák

A hygee ihlette konyhabútor dizájn nagyon fontos eleme a természetes textúrák becsempészése a zárt térbe. Ezáltal is szeretnék elérni, hogy a hideg és sötét hétköznapokba egy kis melegséget varázsoljanak.  Gyakran használják a fa-, kő és tégla hatású elemeket. Különböző szőnyegekkel, a székek kárpitozásával, vagy akár párnákkal, takarókkal dobják fel még a konyha és étkező területét is.

 

A semleges és visszafogott színek az egyszerűséget hangsúlyozzák. A konyhabútor elemeit általában a fehér, szürke, bézs vagy a fa hatású színek jellemzik.  Gyakran használnak fa vagy fa hatású padlót, mely tovább növeli a melegség, otthonosság érzetét.

Amit még szívesen használnak a konyhában: élő növények, kisebb fák, bekeretezett festmények, nyitott polcok vagy üvegajtós felső szekrények színes kerámiákkal.

A skandináv konyha a legújabb trendek szerint egy igazi modern konyha, ugyanakkor meleg és hívogató, amely megadja számunkra a „jó otthon lenni” életérzést. Ha valami hasonlóra vágysz, keresd bátran a Mobilan munkatársait, szakembereink szívesen állnak rendelkezésedre álmaid konyhájának megtervezésében és megalkotásában.
 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Mire figyelj oda egy minimalista konyhabútor tervezésekor?

Mire figyelj oda egy minimalista konyhabútor tervezésekor?

A minimalista építészet lényege az egyszerűség és a tisztaság iránti törekvés. Ez a tervezési filozófia arra összpontosít, hogy csökkentse a felesleges részleteket és díszítéseket, és inkább hangsúlyozza a tiszta formákat, sík felületeket és a funkcionalitást. Ezek az...

bővebben