fbpx

Leggyakrabban előforduló konyhatervezési hibák I.

A konyha tervezését a legtöbben inspirációk gyűjtésével, a lehetőségek böngészésével kezdik. Érdemes azonban mások hibájából is okulni, és átgondolni, hogy melyek azok a hibák, melyeket mi semmiképpen sem szeretnénk elkövetni. Egy egész sorozatot tervezünk ebben a témában, íme, az első 3 konyhatervezési hiba, amire érdemes odafigyelned. 

 

#1. Rossz világítás

A kellemesen visszafogott, nem túl világos fény nagyon jó hangulatot teremthet a konyhában. Ha azonban túl gyenge a világítás, az nem csupán nyomasztó érzést kelt, még a konyhai munkafolyamatokat is megnehezíti. Fektessünk tehát nagy hangsúlyt a megfelelő világítótestek kiválasztására. Egyetlen lámpa a plafonon általában nem bizonyul elegendő fényforrásnak, fontos, hogy a pultnál, a mosogatónál és a tűzhely fölött is megfelelően lássunk.

A munkafelületeknél figyeljünk oda rá, hogy a fény közvetlenül oda világítson, tehát ne a fejünk fölül vagy a hátunk mögül érkezzen. Megoldást jelent erre a problémára a felsőszekrény alatti világítás, vagy ennek hiányában a mennyezetre vagy falra szerelt, a munkalapot közvetlenül felülről megvilágító fényforrás.

 

#2. Nem gondoljuk át a munkafolyamatokat a tervezéskor

Te tudod, hogy mi az a konyhai háromszög? Ez a kifejezés a hűtő, a mosogató és a tűzhely megfelelő elhelyezkedésére utal. Megfigyelések bizonyítják, hogy akkor lesz a leghatékonyabb a konyhai munka, ha a legfőbb konyhai tevékenységeket, tehát az előkészítést, a tárolást és a főzést egy háromszögben végezzük. Figyeljünk rá oda, hogy az előbb említett pontok közötti távolság ne legyen nagyobb 6 méternél. Ha belegondolunk, ez józan paraszt ésszel is logikus, hiszen ha pár lépésnél többet kell megtennünk konyhai tevékenykedés közben, oda a hatékonyság. A háromszögnek nem kell szabályosnak lennie, és a 6 méter a maximum, ideális esetben 90 centiméter a maximális távolság. Természetesen az egyenes, a párhuzamos, az U-alakú, az L-alakú konyháknál a háromszög más és mást jelent, és az sem biztos, hogy mindenkinél beválik. Mindenesetre gondold át a konyhai munkafolyamataidat, főzési szokásaidat, és csak ezt követően kezdj neki a tervezésnek.

 

#3. Nem használjuk ki a függőleges teret

Főként a kis konyhákban okozhat problémát a tárolás. Viszont az sem ideális, hogy ha telezsúfoljuk azt nem megfelelően átgondolt tárolóhelyekkel, hiszen így érzetre sem lesz az igazi, és a térben való mozgás is nehézkessé válik. Ennek a megoldására jó, ha egy kicsit átgondoljuk a lehetőségeinket, és nem csupán horizontálisan, hanem vertikálisan is gondolkodunk. A lehetőségek tárháza áll előttünk. Gondolkodhatunk például sarokmegoldásokban, hogy tényleg minden négyzetcentimétert kihasználjunk, vagy akár plusz egy sor felső szekrényt is beépíthetünk.

A konyhai hátfal területén is nyerhetünk plusz tárolófelületet, amennyiben nagyobb mélységgel bíró konyhapultunk van.

A függőleges, keskeny helyeket se hagyjuk parlagon, hiszen kihúzható, vertikális polcok segítségével ezeket a helyeket is ki tudjuk használni tároláshoz.

A konyhatervezés előtt és során számos tényezőt kell figyelembe venni, ami összetett szaktudást igényel, ezért érdemes szakértő tanácsát kikérni. Ne feledd, a Mobilan munkatársai mindenben segítségedre lesznek, még azokat a kérdéseket is megválaszolják, amelyeket fel sem tettél számukra. Várjuk jelentkezésed!

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben