fbpx

Konyhák és stílusok – Éljen a vintage!

A vintage konyhák az utóbbi években hihetetlenül népszerűek, de mit is takar ez a stílus pontosan? A cikkben erre keresünk választ.

Nem tudod, milyen stílusú konyhát válassz? Szeretnél minél többet megtudni a stílusokról és lakberendezési irányokról? Érdekelnek a legújabb trendek? Esetleg a klasszikus megoldások felé húz a szíved?  Új sorozatunkban górcső alá vesszük a különböző stílusokat, hogy minden információd meglegyen a döntéshez, és új konyhád tényleg olyan legyen, amilyet szeretnél. És természetesen a kivitelezéshez is megadunk minden segítséget.

Vintage. Biztosan hallottad/olvastad már ezt a kifejezést boltok kirakatában, online áruházak oldalán, lakberendezési oldalakon vagy a divatmagazinok hasábjain. De mit is jelent ez a kifejezés pontosan?

A vintage (ejtsd franciásan „vintázs”, angolosan „vintidzs”) egy modern stílusirányzat, ami a lakberendezésben és az öltözködésben is meghatározó.

Eredetileg a fotóművészet és a borászat területén használták, a fényképeszetben a vintage jelentette az első kópiát, angolul a borászatnál pedig körülbelül az évjárat megfelelője.

A divatban a vintage kifejezés az 1920-1975 évek közötti viseletet jelenti (nem úgy, mint a retro stílus, ami az 1975-1990 időszakra vonatkozik).

De mit jelent ez a lakberendezésben?

Ha vintage enteriőrt szeretnénk, akkor a modern térben régi idők bútorait és dekor- és használati tárgyait helyezzük el. Ezek sokszor persze kissé kopottas vagy akár funkciójukat vesztett darabok, ami egyáltalán nem baj, inkább erősít ezen a vintage érzésen.

A stílusnak leginkább a romantikus változata népszerű, ami természetes anyagokra épül. Gyakran láthatunk a vintage enteriőrökben fehér, világosbarna illetve púderrózsaszín falakat és bútorokat, a legtöbb vintage enteriőr jellemzően világos.

Természetesen a stílushoz nem szükséges régi bútorokat és dísztárgyakat beszerezni, hiszen már rengeteg újonnan kapható vintage hatású darabbal találkozhatunk a lakberendezési áruházak és boltok kínálatában.

A vintage konyhák is nagyon népszerűek természetesen. Például egy fából készült (vagy fa hatású) világos konyha is remekül mutat egy-két vintage hatású kiegészítővel és bútorral kombinálva, így nem kell feláldoznunk a stílus oltárán a modern darabok kényelmét.

Gondolj régi (stílusú) képekre, szőnyegre, kedves mintájú konyharuhákra, jópofa faliórákra és persze vágott virágokra!

Íme néhány inspiráció:)

a képek forrása: Pinterest

A Mobilan kínálatában találsz a stílushoz illő konyhabútorokat, íme egy hasonló elképzelésben fogant referenciakonyhánk 🙂

Ha te is egyedi álomkonyhát szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot, és együtt, igényeidnek megfelelően alakítjuk ki konyhádat 🙂

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben