Hogyan varázsolj rusztikus hangulatot egy modern konyhába?

A rusztikus stílusra gondolva sokaknak kicsit hagyományosabb, amolyan „kopottan elegáns” konyhabútor ugrik be. Poroljuk le ezt a régi hozzáállást, hiszen ma már határozottan eklektikus irányba tolódnak el a trendek. Szeretnénk néhány ötletet adni, hogy hogyan teremtsd meg a rusztikus eleganciát úgy, hogy meleg, hívogató, mégis modern konyhád legyen.

Hogy mi a feladat egy rusztikus konyhabútordizájn megalkotásakor? Megteremteni az egyensúlyt a régimódi, az egyszerű és az elegáns stíluselemek között. Az otthonos hangulatot a vintage és a régi, felújított vagy hasonló hatást kiváltó kiegészítők adják. Nem tűnik bonyolultnak, az eklektikus dizájn nehézsége mégis az, hogy a különböző elemeket vegyítve ne egy összeszedetlen kavalkádot kapjunk.

 

Kombináld a régit az újjal

Olyan konyhabútor- és dizájnelemeket vegyítsünk, melyekkel megőrizzük a kényelmes, otthonos érzést, ugyanakkor a praktikum kívánalmainak is megfelelnek. Ez most nem a „mindig mindenből újat veszek” életérzésről szól, nyugodtan keress régi tárgyakat, amelyeket felújíthatsz vagy újrahasznosíthatsz. A régi és az új elemek keveréke adja ezt az otthonos, mégis a modern konyha kívánalmainak is megfelelő, rusztikus hangulatot.

 

Használj vintage kiegészítőket

A rusztikus konyhát a vintage dizájnelemek teszik igazán vonzóvá. Nézz körbe a pincében vagy a padláson, nincs-e bármi olyan kallódó kincs, amit most felhasználhatsz. Legyen egyedi személyisége a konyhádnak, ne félj az eklektikus hatástól, nyugodtan egészítsd ki a vadonatúj konyhabútort régi tárgyakkal.  Ha nem találsz semmit a családban, amit felhasználhatsz, nyugodtan menj ki egy bolhapiacra, vagy akár olyan új tárgyakat is beszerezhetsz, amelyeket régies vintage stílusban gyártottak.

 

Koptatott hatású felületek jellemzik, de még ez sem alapvetés

A koptatott hatású fából, vagy arra hajazó anyagokból készült konyhabútor a rusztikus konyha alap építőköve. Ezt a stílust általában a világos, főként fehér színű szekrények jellemzik. Ez azért is jó választás, mert a fehér szín világosabb hatást kelt a helyiségben, ráadásul időtálló, sosem megy ki a divatból. Bárhol is élsz, teremtsd meg a vidékies, barátságos, meleg hangulatot a konyhádban!

De nem csak fehéret választhatunk, a régi vagy régi hatású, fából készült frontok is a rusztikus stílust jellemzik. Amennyiben jobban szeretnél elmenni a modernebb irányba, akkor kerüld a koptatást, válassz sima, fehér színű, bemarásoktól mentes konyhabútort.


 

A nyitott polcok itt nagyon jól mutatnak

Amennyiben rusztikus hangulatot szeretnél a konyhádba, kerüld a felső rész teljes beszekrényezését. A nyitott polcok alkalmazása nagyon praktikus, hiszen mindenhez egy mozdulattal hozzáférhetsz. Ugyanakkor a rajta elhelyezett edények, tárgyak dekorelemként is szolgálnak, így nem mindegy az sem, hogy azokat hogyan válogatod meg.

 

A modern rusztikus = környezetbarát

Manapság a konyhabútor tervezésekor szerencsére egyre gyakrabban kapnak teret a környezetvédelmi szempontok. A rusztikus formatervezés, mivel a régi tárgyak újrahasznosításán alapul, igazán környezetkímélő megoldás. Mivel a régi tárgyakat modern bútorokkal és konyhagépekkel elegyítjük, akár az egész konyhánk kialakítását meg tudjuk oldani a környezetvédelmi irányelvek – energiatakarékosság, újrahasznosíthatóság – figyelembevételével.

 

Amennyiben konyhádban szeretnéd megteremteni a rusztikus hangulatot, de mégis ragaszkodsz a modern kialakításhoz, a Mobilan szakértői szívesen segítenek neked a tervezésben. Ha további inspirációkat gyűjtenél, kövesd Facebook oldalunkat!

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Elegancia és funkcionalitás – Konyha a Balaton Partján

Az idilli Balaton partján található nyaralók gyakran szolgálnak menedékül a városi élet zajától és rohanásától. Ezekben a kis oázisokban a tervezés és berendezés kulcsfontosságú szerepet játszik annak érdekében, hogy a nyaralók mind a kényelmet, mind pedig a harmóniát...

bővebben