fbpx

A mosogatóközpont tervezése

Gondoltad volna, hogy a konyhában töltött időnk több, mint 60%-a a mosogatóközpontnál történik? Számtalan feladatot végzünk itt, nem mindegy tehát, hogy azt hogyan tervezzük meg. Íme egy kis útmutató, hogy mire érdemes odafigyelned.

A mosogatóközpont egyik fő funkciója, hogy biztosítsa számunkra az ivóvizet és a főzéshez szükséges vizet. Kulcsszerepet játszik továbbá az élelmiszerek és a konyhai eszközök tisztításában is. Valójában bele sem gondolunk, hogy milyen fontos ennek a területnek a gondos megtervezése, hogy minél praktikusabb, egyszerűbb formában, megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jussunk.

Egyéni igények figyelembevétele

A konyha tervezésekor nagyon fontos, hogy az egyéni preferenciáinkat átgondoljuk, és életmódunkhoz passzoló konyhát tervezzünk. Ez vonatkozik a mosogatóközpont kialakítására is. Nem mindegy, hogy ritkán vagy gyakrabban főzünk, van-e mosogatógépünk, mekkora a család stb. A másik egyedi tényező a dizájn, talán ez a könnyebbik része, bár ennek is érdemes alaposan utánajárni, mert például a különböző típusú anyagok nem egyformán bírják az igénybevételt.

A hely megfelelő kihasználása

Fontos, hogy jól felmérjük a terepet, mindent alaposan lemérjünk, és hogy műszaki tervezés is történjen. Nem mindegy, hogy hol lesz a vízbekötés, meg kell oldani a megfelelő vízelvezetést és áramellátást, ezek hozzáférési pontjait pedig tűpontosan kell belőni.

A konyhai háromszög kifejezés gyakran elhangzik, de mit is jelent ez pontosan?  Minden konyhának három területe van: a mosogatóközpont, a főzőtér – sütő, tűzhely -, valamint a tárolóterület – hűtőszekrény. Ennek a háromszögnek a megtervezésekor arra kell törekedni, hogy a lehető legrövidebb legyen az út közöttük.  Ez egy olyan dolog, ami minden konyhatervezés alappillére, hiszen a mindennapi tevékenységeinket nagyban megnehezítheti, ha nem praktikus az elrendezés.

A lehető legjobb minőség kiválasztása

Mivel a mosogatóközpontban található elemeket napi szinten több alkalommal használjuk, elengedhetetlen, hogy olyan minőséget válasszunk, ami hosszútávon kiszolgál minket. Sok a mozgó alkatrész, ami silányabb darabok esetében gyors cseréhez fog vezetni.

Milyen legyen a csaptelep?

A csaptelepek kiválasztása az egyik kulcskérés. Választhatunk egy egyszerű darabot, de vannak már ennél szélesebb lehetőségek is. Akár komplett rendszereket is kaphatunk szűrt, forró vagy szódavízhez, közvetlenül a kifolyócsőből. De választhatunk olyan csaptelepet is, amellyel könnyen elérhetjük a mosogató minden sarkát, vagy akár zuhanyfejjel is rendelkezik.

Mosogatómedencék

Sokszor csak a dizájn lebeg a szemünk előtt, de nagyon fontos figyelembe venni a mosogatómedence anyagválasztásánál, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve. A különböző darabok eltérő ápolást igényelnek, és élettartamuk is különbözhet egymástól.

A szabad munkafelületek méretét növelhetjük azzal, ha egymedencés mosogatót választunk, a dupla medencék viszont párhuzamos munkafolyamatok elkülönítésében lesznek segítségünkre. Gondoljuk át alaposan, hogy mik a prioritásaink!

A csepegtetők is nagyszerű kiegészítői lehetnek a mosogatónak, melyeket akár fix elemként vagy tartozékként is beszerezhetünk.

A mosogató alatti tér

Ne feledkezzünk meg a mosogató alatti tér kiszanálási lehetőségeinek átgondolásáról sem. Alkalmas lehet ez a terület a hulladéktároló rendszer kialakítására, de ha például vízszűrő berendezést szeretnénk, annak a legjobb helye biztosan itt található.

A mosogatóközpont megtervezése nem egyszerű feladat, érdemes azt szakemberre bízni. Válasszunk olyan konyhatervező szakembert, aki műszaki tervvel is ellát minket, hogy ne a bútor beszerelésekor érjenek kellemetlen meglepetések.

Amennyiben egyedi konyhabútort szeretnél, fordulj bizalommal a Mobilan munkatársaihoz, akik megtervezik, és akár 3 héten belül elkészítik álmaid konyhabútorát. Széleskörű garanciákkal, műszaki szaktanácsadással, és több évtizedes tapasztalattal állunk rendelkezésedre!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben