Szabvány méretű vs. egyedi konyhabútor. Mi a különbség?

A konyha egy lakás tüze és lelke, hiszen nemcsak főzésre használjuk, hanem közösségi tér funkciója is van. Sok család együtt étkezik benne, megbeszélik a napi ügyeket, együtt kávéznak a barátok, és a vendégek is sokszor itt foglalnak helyet. Nem mindegy tehát, hogy milyen módon öltöztetjük fel és milyen időtávban gondolkodunk, vagyis milyen konyhabútort választunk.Méret, személyreszabhatóság, időtállóság, ár és ergonómia alapján hasonlítjuk össze a konyhabútorokat ebben a cikkben.

 

A piacon már számos tetszetős konyhabútort vásárolhatunk, rengeteg szín, forma és anyag a rendelkezésünkre áll, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt. De sok esetben ezek a konyhabútorok fix méretűek, így viszonylag kevés szabadságot engednek a vásárlónak. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes konyhabútort, érdemes összehasonlítani a két opciót, hogy vajon melyikkel járunk jobban: ha szabvány méretű konyhabútort veszünk vagy ha egyedit készíttetünk? Ne higgyük, hogy az elsőre olcsónak gondolt megoldás valóban olcsóbbnak is bizonyul.

 

A konyha méretei, adottságai

Amennyiben fix méretű elemekből álló konyhabútort vásárolunk, nagyon alaposan le kell mérnünk a konyhát és minden olyan paramétert, amire elsőként nem is gondolunk (hol van a lefolyó, merre vannak a főbb konnektorok, merre nyílik az ajtó, elfér-e az összes elem stb.). Egyedi tervezésű konyhabútor esetén viszont megoldhatóvá válik a kényelmes és egyedi elrendezés.

A szakértő tervező dolga, hogy a mi igényeinkhez igazodva felmérje, az ötleteink mely része hasznosítható és megvalósítható a konyhánkban, és milyen téren leszünk kénytelenek kompromisszumot kötni önmagunkkal.

Sajnos a szabvány méretű bútorok esetében azt kapjuk, amit látunk, nagyon minimális a rugalmassági ráta. Amennyiben konyhánk nem szabvány méretű, falai nem merőlegesek egymásra, esetleg a fal síkját pillérek törik meg, vagy egyszerűen nekünk vannak egyedi elképzeléseink, érdemesebb egyedi konyhabútort csináltatni.

 

A konyhabútor személyreszabhatósága

Mindkét esetben kiválaszthatjuk a bútor anyagát, színét, illetve a kiválasztott anyagot akár kombinálhatjuk más anyaggal is, így még egyedibbé téve a konyhabútorunkat. Egyedibbé, de nem egyedivé, mivel a tömeggyártott, szabvány méretű konyhabútorok esetén korlátozott a személyreszabhatóság. Ha viszont terveztetjük a konyhabútort, a kialakítás terén szinte korlátlanul lehet variálni, például sarokszekrényekkel, bővíthető munkapulttal, egyedi formájú ajtókkal. Legyen a konyhánk önálló helyiség vagy nappalival egyterű élettér, a felületek, színek, textúrák választéka biztosan megoldást kínál, hogy otthonunk stílusos és harmonikusan illeszkedő eleme lehessen a konyhabútor.

 A konyhabútor időtállósága

Vágás, klopfolás, darálás, mosogatás – csak néhány azok közül a műveletek közül, amelyek mind mechanikailag, mind esztétikailag rombolhatják a felületeket, szerkezeteket.

Ha tömeggyártott bútort vásárolunk, akkor gyakran alacsony minőségű anyagokból készülő, gyengén összeszerelt bútort kapunk, ami nem bírja jól a mindennapi igénybevételt. Ráadásul számos esetben a bútort lapra szerelve kapjuk meg, és azt saját magunknak kell összeszerelnünk.

Az egyedi konyhabútor viszont garantálja a stabil, tartós és hosszú évekkel később is esztétikus megjelenésű szerkezetet.

 

A konyhabútor ára

Első körben azt gondolnánk, hogy a szabvány méretű konyhabútorok olcsók. Többnyire így is van egészen addig, amíg a számok mögé nem nézünk. Az árat befolyásolja, hogy gépesített vagy sem. Bármilyen szabványos konyhabútor árát közel megduplázza, ha beépített gépekkel együtt szeretnénk megvásárolni, és további plusz forintokat jelent bármilyen kis extra (fogantyúk formája, vágólap anyaga, mosogató mérete, tárolókapacitás, zárószerkezet stb.).

Az árat meghatározza továbbá a bútor mérete, illetve annak anyaga is, mert nem mindegy, hogy a konyhabútor MDF-ből, fenyőből, laminált forgácslapból, vagy egyéb faanyagból készül. Az áron módosíthat mindkét esetben, hogy szeretnénk-e a konyhabútorba beépített világítást, különleges mintákat vagy anyagkombinációkat.

Ha ilyen szemmel nézzük, akkor egy igényeinkhez közeledő, de sok esetben silány kialakítás közel annyiba (vagy még többe) kerül, mint egy teljesen a térre és az igényeinkre szabott egyedi, minőségi konyhabútor, amit profi szakemberek terveznek és kiviteleznek csak a mi konyhánk paraméterei szerint.

 

A konyhabútor ergonómiája

Az ergonómia a szó szoros értelemben a dizájnt, vagyis az ember számára hasznos tervezést jelenti. A logikus átgondolt elrendezést, a praktikus munkafolyamatokat az optimális helykihasználás mellett. Ha nem kell folyamatosan mászkálni egyik feladat helyszínétől a másikig a főzés során és kéznél van mindig minden olyan eszköz és edény, amire és ahol szükség van. Ilyen esetben a főzés amellett, hogy sokkal kevésbé fárasztó, még biztonságosabb is, mivel a fáradtságból adódó hibák vagy balesetek elkerülhetőek.

A szabvány méretű konyhabútorok esetében is odafigyelnek a praktikus elrendezésre, viszont a legergonomikusabb elrendezést egyedi konyhabútorral lehet igazán kialakítani.

Ha azt szeretnénk, hogy a konyhabútor illeszkedjen a konyhánkba, megjelenítse lakásunk stílusát, a mi igényeinkre szabottan legyen ergonomikus elrendezésű és még hosszú évekig szolgáljon családunk fontos közösségi helyszíneként, akkor érdemes egyedi konyhabútort csináltatni.

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Érdemes-e nem szabvány magasságú konyhapultot választani?

Érdemes-e nem szabvány magasságú konyhapultot választani?

A konyhapultok magassága alapvető fontosságú a konyha ergonómiájának és funkcionalitásának szempontjából. Az átlagos konyhákban a szokásos pultmagasság 90 cm, amit a konyhaszekrények és munkalap vastagsága együttesen ad ki. Általában azért szokás ezzel számolni, mert...

bővebben
10 időtálló színséma modern és klasszikus konyhabútorokhoz

10 időtálló színséma modern és klasszikus konyhabútorokhoz

A konyhabútor tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe vennünk, azonban az egyik legjelentősebb ezek közül a dizájn kiválasztása. A konyha színeinek megfelelő összeállítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy harmónikus enteriőrt teremtsünk, ami ráadásul az egész otthon...

bővebben