fbpx

ŐRIZD MEG KONYHABÚTOROD EREDETI ÁLLAPOTÁT, ÍGY TISZTÍTSD A KONYHASZEKRÉNYED II.

Sorozatunk előző részében már számos tanáccsal elláttunk benneteket a konyhabútorok helyes tisztítását illetően, most további hasznos tippekkel folytatjuk a sort. Azt is megtudhatjátok, hogy mivel érdemes tisztítani a különböző anyagból készült felületeket.

Elő a fogkefékkel

A konyhabútoroknál számos olyan keskeny, szűk hely lehet, amit a normális méretű tisztítóeszközökkel egyszerűen nem lehet rendesen elérni. Abban biztosan egyetértünk, hogy nem igazán jó dolog sem rövid sem hosszabb távon koszosan hagyni. Higiéniai szempontból és a konyhabútor állagmegóvása érdekében is fontos, hogy rendszeresen és alaposan megszabadítsuk a konyhabútorunkat a rárakódott szennyeződésektől. Használjunk hát bátran egy erre a célra elkülönített fogkefét, de ügyeljünk rá, hogy a konyhabútorunk anyagának megfelelő erősségű legyen, nehogy megkarcoljuk azt.

 

Figyeljünk oda a vaslatok környékére

Hiába használjuk a lehető legkíméletesebb tisztítószereket, ha azokat nem távolítjuk el rendesen, miután betöltötték a funkciójukat. A különböző vasalatok, zsanérok, fogantyúk környékére fordítsunk kiemelt figyelmet, ne hagyjuk, hogy a tisztítószer vagy a víz megüljön bennük. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a konyhabútor állagmegóvásában mekkora szerepe van, hogy mindig szárazon tartsuk.

 

Az öblítés is elengedhetetlen

Sokan megfeledkeznek arról, hogy a tisztítás után leöblítsék a felületeket. Egyszerűen egy puha ronggyal szárazra törlik. Fontos, hogy a tisztítószert maradéktalanul eltávolítsuk, mindig alaposan öblítsük le a megtisztított területet, és csak utána töröljük szárazra.

 

A szárítás mindennek a kulcsa

Ezt már többször említettük, de nagyon fontosnak tartjuk kiemelni. Nem csupán foltokat okozhat a konyhabútoron, de hosszútávon felhólyagosodhat a festett felület a fa anyagok pedig egyszerűen elkezdenek szétrohadni. Ne hagyjuk, hogy ez megtörténjen, és ne csak takarítás, mosogatás után is távolítsuk el a vízcseppeket.

 

Festett frontok tisztítása

A tisztítást langyos vízzel és puha ronggyal végezzük el. Ha mégis akadnak makacsabb foltok, akkor keverjünk el egy kis szódabikarbónát vízzel, és ennek segítségével próbáljunk megszabadulni a szennyeződésektől. Ha szivacsot használunk, az mindenképpen legyen puha, a dörzsis darabokat hagyjuk meg a mosogatásnak. Az alkoholos tisztítószerekkel biztosan nem teszünk kárt a bútorban.

 

Fa felületek tisztítása

Kizárólag fa felületek tisztításához való szereket használjunk, mert a fa konyhabútorok nagyon érzékenyek. Csak annyi vizet használjunk, amennyi feltétlenül szükséges, a teljes szárazra törlés elengedhetetlen! A mikroszálas kendőkkel nagyon egyszerű a portalanítás, ha még inkább szeretnénk megkönnyíteni a dolgunkat, alkalmazzunk a por megtapadását gátló speciális felületkezelőket.

 

Laminált felületek

A laminált felületeket nagyon egyszerű tisztítani, többek között ezért is olyan népszerűek ezek a konyhabútorok. Nem olyan érzékenyek a nedvességre, mint pl. a fa bútorok, így általános tisztítószerekkel könnyedén tisztántarthatóak. Természetesen a bő vizes lemosást itt is kerüljük, és a végén mindig töröljük szárazra a felületet.

 

Magasfényű felületek

A magasfényű konyhabútor tisztításáról egy egész cikket írtunk korábban. Amire kifejezetten figyelni kell, az nem is a tisztítószer, hanem maga az eszköz. Ezek a konyhabútorok kifejezetten érzékenyek lehetnek a durva törlőkre és szivacsokra. A legjobb, ha alkoholos tisztítószert használunk, amit utána egy puha ronggyal szárazra törlünk.

Ha biztosra szeretnénk menni, vásárláskor kérdezzük meg a konyhabútortervező szakembert, hogy az adott konyhabútorhoz milyen tisztító- és ápolószereket javasol. Ha betartjuk az előírásokat, és jó minőségű konyhabútort választottunk, biztosak lehetünk benne, hogy hosszú távon elégedettek leszünk vele.

 

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben