A konyhabútor tisztítása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Vannak olyan anyagok, amelyeket nagyon egyszerű tisztántartani, és akadnak olyanok, amelyeket kevésbé. Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek majd a használat során. Kétrészes sorozatunkban szeretnénk néhány olyan kérdésre választ adni, amelyek a leggyakrabban felmerülnek a témában.
Azok a fránya ujjlenyomatok
Az ujjlenyomatok meglehetősen gyakran előfordulnak, különösen akkor, ha gyerkőcök is vannak a családban. Hiába takarítjuk rendszeresen a konyhabútorunk, ha az ujjlenyomatok pillanatok alatt elcsúfítják a fáradozásunk eredményét. Az ecet csodákra képes a takarításban, az ujjlenyomatokkal is könnyedén elbánik. Spriccelj egy kis ecetes oldatot az érintett felületre, és egy puha ronggyal töröld le. Ne felejtsd el a végén egy másik, száraz ronggyal is áttörölni.
Le a zsírfoltokkal
Különösen azokat a konyhaszekrényeket érinti a probléma, amelyek a tűzhely közelében helyezkednek el. Bármilyen óvatosak is vagyunk főzés közben, elkerülhetetlen a kialakulásuk. Az ecet itt is jó megoldás, de mivel ragaszkodóbb piszokról van szó, előfordulhat, hogy nem elég egy pamut törlőt bevetned, egy puha szivacs is legyen kéznél.
Mi legyen az ételfoltokkal?
Sütés és főzés közben nagyon gyakran előfordul, hogy széfröccsen egy kis tojás vagy bármi egyéb ömlik a munkalapra. Mondanunk sem kell, hogy az a legcélravezetőbb, hogy ha ezeket azonnal lemosod, és akkor nem kell törni a fejed, hogy mit is kezdjél velük azután, miután rászáradtak a felületre. Persze nem mindig van ehhez időnk vagy kedvünk. Ha megtörtént a baj, akkor keverjünk el szódabikarbónát egy kis vízben, hogy paszta állagú elegyet kapjunk. Kenjük az érintett felületre, hagyjuk pár percig hatni, majd töröljük le egy puha szivaccsal vagy ronggyal. A szárazra törlés a végén most se maradjon el!
A kemény víz a konyhabútornak sem kedvez
A kemény víz problémája életünket sokféleképpen érintheti, de maradjunk az eredeti témánknál. Hiába törölgeted le a konyhabútort vizes ronggyal, kemény víz esetén foltos maradhat a felület. Ilyen esetekben a desztilláltvíz jelenti a megoldást. Ha drágának tartod a napi rutinhoz, legalább a nagytakarításhoz érdemes beszerezni belőle.
Vigyázz, nehogy megkarcold a felületet
Bármilyen kímélő is a tisztítószer, amit használsz, ha nem elég a puha pamut törlő, nagy károkat okozhatsz konyhatakarítás közben. Dörzsiszivacsokat például nem minden felületen lehet alkalmazni, minden esetben tájékozódj, hogy mi az, amivel az adott anyagból készült konyhabútort tisztíthatod! Általánosságban elmondható továbbá, hogy nem szabad használni erős zsíroldót, agresszív savat, lúgot, benzinszármazékot.
A kevesebb néha több
Mindig a konyhabútorod anyagának megfelelő tisztítószert használj, és figyelj oda az adagolásra. Ne használj belőle többet, mint amennyit a használatiutasításban írnak, hiszen ez árthat a felületnek. A szárazra törléskor ügyelj rá, hogy a hasadékokban, bevésett mintákban se maradjon fölösleg, mert ez is károsíthatja a konyhabútorod.
Ahhoz, hogy konyhabútorod minél tovább megőrizze eredeti állapotát, nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a megfelelő módszerekkel és tisztítószerekkel. A következő részben további ötletekkel gazdagodhattok. Vigyázzatok a konyhabútorotokra!