fbpx

Milyen legyen a konyhád elrendezése? III. – nagy konyhák

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy konyhánk kialakítására egy viszonylag nagy helyiség áll rendelkezésünkre, akkor már nem csupán az alpfunkciókra – sütés, főzés, tárolás – tudunk koncentrálni. A konyhánkat egy igazi társasági térré varázsolhatjuk. Lássuk, hogyan is érdemes kialakítani az elrendezést!

Konyhasziget

Ha van elég helyed a konyhában, mindenképpen gondolkodj el a konyhasziget beépítésének lehetőségén. Funkcionálisan is számtalan előnnyel jár, ráadásul stílusos megjelenést kölcsönöz térnek. Ha egylégterű lakásod van, akkor a segítségével a konyhádat a középpontba állíthatod, de ha pont az ellenkezőjét szeretnéd elérni, akkor a konyhasziget térelválasztóként is szolgálhat. Ha szeretnél még egy kicsit elmélyedni a témában, olvasd el korábbi cikkünket.

L-alakú konyha

Az L-alakú elrendezés azt jelenti, hogy a konyhabútorokat és egyéb berendezéseket két szomszédos falon helyezed el, amely tulajdonképpen egy nyitott konyhát eredményez. Ennek a kialakításnak tökéletes kiegészítője lehet egy nagy étkezőasztal, vagy akár az előbb említett konyhasziget. Egy igazi közösségi teret hozhatsz létre, ahol az asztal vagy a konyhasziget köré gyűlt családdal, barátokkal akár főzés közben is kommunikálhatsz.

Konyhai háromszög

Egy nagy konyhában fokozottan kell ügyelni arra, hogy sütő, mosogató, hűtő hármasa – konyhai háromszög – megfelelően legyen elhelyezve. Kis térben minden kézre esik, egy nagyobb helyiségben azonban nem mindegy, hogy mi hova kerül, a köztük lévő távolságnak olyannak kell lennie, amely még kényelmesen bejárható. Az L-alakú konyhában ez sokkal könnyebben megvalósítható, mint pl. egy egysoros elrendezés esetében. Azonban, ha mondjuk az egysoros konyhát egy konyhaszigettel egészítjük ki, elgondolkozhatunk, hogy bizonyos funkciókat oda telepítsünk. Pl. mosogató, sütő, főzőlap is kerülhet a szigetre.

U-alakú elrendezés

Az U-alakú elrendezés nem csupán kis konyhákban lehet praktikus. Nagy konyhákban azonban érdemes még egy konyhaszigettel is kiegészíteni. Ez elősegíti a konyhai háromszög megfelelő kialakítását és családdal és vendégekkel történő interakciót is.

Ennek továbbfejlesztett változata a G-alakú elrendezés. Ez akkor lehet hasznos, ha az U-alakú konyhánkhoz szeretnénk egy konyhaszigetet, azonban a megfelelő nagyságú konyhasziget nem lenne praktikus középre igazítva. Ehelyett a konyha egyik szélére helyezzük, a másik oldal pedig kvázi „bejáratként” szolgál. Annak, hogy miért nem elegendő maga az U-alak konyhasziget nélkül, több indoka is lehet. Előfordulhat, hogy csak így tudunk egy fix étkezőt kialakítani, vagy az is lehet, hogy több munkafelületre van szükségünk a konyhában.

Amennyiben úgy döntöttél, hogy egyedi konyhabútort szeretnél, a Mobilan munkatársai szívesen állnak rendelkezésedre. Megtervezzük és akár 3 héten belül meg is valósítjuk álmaid konyhabútorát. Keress minket elérhetőségeinken, és foglalj időpontot konyhastúdiónkba, hogy a megbeszélt időpontban csak veled tudjunk foglalkozni.

TUDTAD? 2021. január 1-jét követően 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetsz, ami konyhafelújításra is felvehető! A Maximum 3 millió forintig terjedő hozzájárulás az anyaköltségre és a munkálatokra is vonatkozik, további részleteket olvashatsz az erről szóló tájékoztató cikkünkben. Kattints IDE a megtekintéshez

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben