Leggyakrabban előforduló konyhatervezési hibák II.

A sorozatunk következő részében ismét bemutatunk három olyan konyhatervezéssel kapcsolatos területet, amit érdemes alaposan megfontolni. Vajon melyik az, amelyre te eddig még nem is gondoltál?

Túl sok mindent szeretnél bezsúfolni a konyhádba

Valószínű, hogy évekig gyűjtöttél az új konyhádra. Természetes, hogy úgy gondolod, minden jót megérdemelsz, ami elérhető számodra. Ugyanakkor ne felejtsd el, ahhoz, hogy kényelmesen mozoghass a konyhádban, fontos, hogy legyen elegendő helyed. Tervezz okosan, gondold át, hogy mire van valóban szükséged.

Ha például konyhaszigetet szeretnél, az ne foglaljon el nagyobb helyet, mint a teljes konyha területének 10 százaléka. Ha nem áll rendelkezésre elegendő terület, akkor valószínű, hogy nem leszel elégedett majd a végeredménnyel.

Egy-egy konyhaelem (hűtő, sütő, mosogató stb.) között minimum 60 cm helyet hagyj a közlekedésre. Egy, illetve kétsoros elrendezésnél a pult és a fal vagy a szemközti pultok között minimum 120 cm-t hagyjunk. Ugye te sem szeretnél oldalazva közlekedni a saját konyhádban?

Az sem mindegy, hogy hogyan nyílnak a konyhaszekrényeid. Talán nem is gondolnád, hogy átgondolt tervezés nélkül mennyi baki származhat ebből. Hiszen, ha kellemetlenséget okoz egy szekrény kinyitása, akkor az a szekrény nagyon hamar használaton kívül fog kerülni.

Figyelmen kívül hagyod a megfelelő szellőzést

Neked is van olyan ismerősöd, aki azért kerüli az olajban sült ételeket, mert utána napokig érzi még a szagot a lakásban? A főzés során persze számtalan kellemes illat is keletkezik, de azok is kellemetlenné válhatnak, ha nem szellőztetjük ki időben, és így keverednek egymással. Ráadásul a főzés során a szagokon kívül pára és nedvesség is kerül a levegőbe, amit szintén nem árt eltávolítani. Ezért van az, hogy ma már szinte nem terveznek új konyhát páraelszívó nélkül. Fontos, hogy a kiválasztott darab ne csak az esztétikai szempontoknak feleljen meg, műszakilag is rendben legyen, hogy ne okozzon több kárt, mint hasznot a családnak. A páraelszívók fajtáiról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz: Melyik páraelszívó a legideálisabb választás?

Túl sok nyitott polcot tervezünk a konyhába

Természetesen az ízlések nagyban különböznek, és akadnak olyanok, akik kifejezetten imádják közszemlére tenni a tányérjaikat és egyéb eszközeiket. Ennek is megvan a maga varázsa. Praktikussági szempontokból mégis javasoljuk a nyitott és zárt szekrények kombinációjának alkalmazását, mert így egyrészt sokkal egyszerűbb lesz rendszerezni a konyhai eszközeidet, másrészt a takarítással sem lesz annyi problémád. Mert ugye még nem is gondoltál arra, hogy a zárt konyhaszekrény nemcsak rendszerez, de megvédi a porosodástól a tányérokat és egyéb konyhai dolgaidat? Természetesen megértjük, ha ennek ellenére is a polcos elrendezésre vágysz, de akkor készülj fel, hogy minden étkezés előtt portalanítanod kell az étkészleted.

Ha konyhatervezéssel kapcsolatos kérdésed van, a Mobilan szakemberei állnak rendelkezésedre. Addig is böngészd át a Mobilan Magazin további cikkeit.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Elegancia és funkcionalitás – Konyha a Balaton Partján

Az idilli Balaton partján található nyaralók gyakran szolgálnak menedékül a városi élet zajától és rohanásától. Ezekben a kis oázisokban a tervezés és berendezés kulcsfontosságú szerepet játszik annak érdekében, hogy a nyaralók mind a kényelmet, mind pedig a harmóniát...

bővebben