fbpx

Ilyen legyen a világítás a konyhaszigeted fölött!

Ha éppen most szeretnéd megtervezni a konyhaszigeted fölé a világítást, de fogalmad sincs, hogy hogyan kezdj neki, semmi gond, olvass tovább. Ebben a cikkben igyekszünk mindent összefoglalni, amit tudnod kell ahhoz, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen.

Büdzsé

Először is lőjél be egy intervallumot, amin belül gondolkodsz. Fontos, hogy a teljes konyhatervezés során mindenre legyen egy -tól-ig határ, amit csak akkor lépj túl, ha máshonnan le tudsz csípni. Mert ha minden egyes részlet tervezésénél csak egy kicsit mész túl a betervezett összegen, akkor eléggé meg fogsz lepődni a végén. Egy-egy mutatós darab árcédulájának láttán lehet, hogy sokkot kapunk, és azt javasoljuk, hogy bár fontos a jó világítás, de mondjuk ne a konyhabútoron spóroljunk azért, mert megtetszett egy szép lámpa. A világítótesteket ráadásul sokkal egyszerűbb utólag lecserélni, a konyhabútorral azért nagyon más a helyzet.

A teljes sziget legyen megvilágítva

Azért is szoktak külön világítást tervezni a konyhasziget fölé, mert az alap világítótest általában nem nyújt elegendő fényt ahhoz, hogy ott kényelmesen tudjunk tevékenykedni. Olyan lámpát válasszunk, mely a megfelelő távolságban lóg be a sziget fölé, és azt teljes hosszában megvilágítja. Hogy ez a távolság mekkora, az függ attól is, hogy az adott világítótest mekkora, milyen erős fényt bocsát ki, mennyi elemből áll stb, ezért erre nem igazán tudunk hüvelykujjszabályt javasolni. Érdemes a lámpák végleges beállítása előtt megkérni valakit, aki segít nekünk a plafontól különböző távolságban tartani a lámpákat, hogy finomhangoljuk a végeredményt.

A konyha elrendezése és mérete

Mindig a konyha méretének és elrendezésének figyelembevételével válasszuk ki a világítótesteket. Az igaz, hogy a lámpák inkább legyenek túl nagyok, mint túl kicsik, viszont azért figyeljünk oda, hogy egy szűkebb térben nem biztos, hogy jól mutat egy hatalmas világítótest. Mind a dizájn, mind a megfelelő megvilágítás tekintetében ügyeljünk az arányokra. Ha tanácstalanok vagyunk, inkább kérjük ki egy szakember véleményét, hogy ne utólag kelljen rombolni és helyreállítani, vagy esetleg hosszabb távon megalkudni.

Milyen funkciók lesznek a konyhaszigeten?

Nem mindegy, hogy a konyhaszigetet mire szeretnéd használni. Abban az esetben, ha a konyhai előkészítés is itt zajlik, vagy akár egy mosogatótálcát, főzőlapot is el szeretnél helyezni itt, akkor sokkal több fényre lesz szükséged a kényelmes és biztonságos munkához. Ha leginkább tálalásra használjuk, illetve étkező funkciót fog csak ellátni, akkor válasszunk lágyabb, visszafogott fényeket, ami sokkal kellemesebb hangulatot teremt majd az ott eltöltött időhöz.

Legyen a konyhasziget a helyiség fókuszpontja

A konyhasziget nemcsak nagyon praktikus, de igazán mutatós eleme a konyhának. Nem csoda, hogy egyből magára vonja a tekinteteteket, amire egy jó megvilágítással még inkább rá lehet erősíteni. Amennyiben a konyhában található többi világítótest visszafogott, úgy válasszunk bátran egy igazán karakteres, mutatós darabot a sziget fölé, amely – minden értelemben – tovább emeli ennek a területnek a fényét. Fontos megemlíteni, hogy a világítótesteknek harmonizálniuk kell egymással, így nemcsak a fényerősségre érdemes odafigyelni, de arra is, hogy az egyensúly a dizájn tekintetében is megteremtődjön.

Tetszett a cikkünk? Tovább inspirációkért böngészd a Mobilan Magazin további cikkeit, és kövesd Facebook oldalunkat! Amennyiben fejben már megvan az álomkonyhád, és már csak arra vársz, hogy valaki megvalósítsa, keress minket bátran elérhetőségeinken és segítünk! Szakértőink segítenek abban, hogy a rendelkezésre álló büdzséből a lehető legtöbbet hozd ki, minőségi bútorainkat – amelyeket konyhagépekkel is ellátunk – hosszú távon szeretni fogod, erre a 10 év termékgaranciánk a biztosíték.

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben