fbpx

Érdemes-e nem szabvány magasságú konyhapultot választani?

A konyhapultok magassága alapvető fontosságú a konyha ergonómiájának és funkcionalitásának szempontjából. Az átlagos konyhákban a szokásos pultmagasság 90 cm, amit a konyhaszekrények és munkalap vastagsága együttesen ad ki. Általában azért szokás ezzel számolni, mert a legtöbb ember számára ez a legkényelmesebb, de egyedi konyhabútor esetében ettől el is lehet térni. De vajon érdemes?

Miért érdemes a szabvány méreteknél maradni?

 

Konzisztencia a tervezésben

 

Az átlagos pultmagasság kiegyensúlyozott enteriőrt, egységes megjelenést biztosít, és egyszerűvé teszi a szabványos konyhagépek, például a sütő vagy mosogatógép integrálását a konyhabútorba.

 

Értéknövelés

 

Amennyiben most vagy a későbbiekben eladásra szánjuk az ingatlant, érdemes a szabvány méreteknél maradni. Leendő vevőink nagy része valószínű ezekhez a méretekhez szokott, az általános méretektől való eltérés nagyban csökkentheti a vásárlási kedvet. Lehet, hogy számunkra kényelmesebb például egy magas konyhapult, de ha leendő vevőnk a magassága miatt azt alig éri fel, akkor bizony egy kerékkötője lehet az eladásnak.

 

Költségkorlátok

 

Általánosan kevesebb költséggel jár az általános pultmagasság használata, mivel kevesebb az egyedi igény. A nem szokványos pultmagassághoz tartozó egyedi eszközök megvásárlása jelentősen növelheti a konyha teljes költségét.

 

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor igenis érdemes eltérni a szabványoktól, a továbbiakban ezekre szeretnénk kitérni

 

Miért válassz egyedi magasságú konyhapultot?

 

Személyes igények

 

Ha nem éppen átlagos a magasságod, akkor elfordulhat, hogy egy szabvány magasságú konyhapult bizony kényelmetlen lesz számodra. Ha magas vagy, nagyon kellemetlen lesz folyton hajolgatni, ha pedig alacsony, akkor folyton pipiskedned kell majd. A konyhapult magasságának személyre szabása kényelmesebbé teszi a mindennapi munkát a konyhában, és ha jelentős időt töltesz itt, akkor ez nem egy utolsó szempont.

 

Többgenerációs lakás

 

Többgenerációs lakásokban felmerülhet az az igény, hogy akár egy konyhán belül többféle magasságú konyhapult is előforduljon. Ezt a legkényelmesebben egy konyhasziget beépítésével érdemes megoldani, így az egyik munkalapot érdemes 75-90 cm magasra, a másikat pedig 90-100 cm magasra tervezni. Így minden családtag meg tudja találni a konyhában azokat a területeket, amelyeket kényelmesen használ. Ez egy élhető kompromisszum tud lenni.

 

 

Az élethelyzetünk megváltozása

 

Előfordulhat, hogy alapból nem átlagos az élethelyzetünk, például kerekesszékben élünk, esetleg betegség, baleset, időskor okán kerülünk olyan helyzetbe, hogy mozgásunk korlátozottá válik. Egyedi konyhabútor esetében lehetőség van arra, hogy alkalmazkodjunk ezekhez az igényekhez, ami elemes konyhabútorokkal sajnos nem oldható meg.

 

Az, hogy eltérünk-e a szabványtól, egyéni döntés kérdése. Az ideális konyhapult magasságának meghatározásában minden esetben kérjük a konyhatervező szakértőnk segítségét, aki már biztosan találkozott egyedi esetekkel. Semmiképpen se magunk próbáljuk kitalálni, hogy mi legyen az ideális magasság, hiszen a szakemberek rengeteg olyan szempontra is fel tudják hívni a figyelmünket, amire mi még csak nem is gondolnánk.

Akár szabvány magasságú konyhapultot szeretnél, akár nem, érdemes a konyhabútorodat a saját, egyedi igényeid alapján megtervezni. Ebben szívesen állnak rendelkezésedre a Mobilan munkatársai, akik ingyenesen megtervezik és akár 3-4 héten belül be is szerelik álmaid konyhabútorát. Kérj egy ajánlatot az elérhetőségeinken, ami semmibe sem kerül!

Foglalj időpontot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyesen a Te konyhádról beszéljünk!

+36 1 299-0990

Megtervezzük, és akár 3-4 hét alatt megvalósítjuk álmaid konyhabútorát!

Ez is érdekelhet:

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az üveg hátfal előnyei és hátrányai

Az otthonunk szívében, a konyhában mindig is fontos szerepet játszott a design és a funkcionalitás tökéletes egyensúlya. Az utóbbi években az üveg hátfalak egyre népszerűbb megoldássá váltak a modern konyhák tervezésekor. Ám mik a valódi előnyei és hátrányai ennek az...

bővebben
Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Kisméretű U-alakú konyhabútoraink

Az U-alakú elrendezés lényege, hogy a konyha kialakítása 3 szomszédos falon történik. Nagyobb helyiségekben viszonylag gyakori ez az elrendezés, mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan oldottuk meg egy-egy esetben mindezt kisebb alapterületen. Ez a konyhabútor...

bővebben
A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

A HPL dekor konyhai munkalapok előnyei és hátrányai

Amikor a konyhai munkalap kiválasztásáról van szó, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például az esztétikai megjelenés, a tartósság, és hogy könnyen kezelhető legyen. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb anyag a HPL (High Pressure Laminate) dekor...

bővebben